koronavírus,maradj egészséges,maradj otthon,fuss egyedül

Koronavírus: 6 módszer, amellyel megőrizheted a saját és környezeted egészségét

Forrás: Getty Images
Ahhoz, hogy egészségesek maradjunk a járvány idején, nem kell óriási élelmiszerkészletet felhalmozni és hónapokra bezárkózni a lakásba, azonban gondos higiéniai szabálykövetésre és tudatosabb egészségmegőrző törekvésekre szükség lesz.

Lehet, hogy ezekről már mind hallottál? Mi mégis úgy gondoljuk, fontos, hogy újra és újra beszéljünk minderről!

1. Gondold át a sportolási szokásaidat!

Edzőtermi edzések, úszás az uszodában, bringázás, közösségi jóga, futás a szabadban – ezek közül az úszás az egyetlen, amelyet teljes egészében ki kell hagynod – hacsak nem privát úszómedencével rendelkezel. Ám az erősítést, a jógát simán űzheted otthon és egyelőre tekerni és futni is elmehetsz a szabadba. Fontos tehát, hogy semmilyen közösségi térbe ne járj, pláne ne zárt helyre. A futásnál arra ügyelj, hogy szabadtéren, egyedül és ne zsúfolt helyen edzél. Ha utóbbit másként nem tudod megoldani, akkor szokj rá a kora reggeli sportolásra és tarts nagy távolságot a körülötted lévőkhöz képest.

koronavírus,kézmosás,moss kezet,maradj otthon,maradj egészséges
Forrás: Getty Images

2. Mosd meg a kezed!

Ha olyan munkát végzel, amely nem teszi lehetővé azt, hogy otthon maradj és továbbra is használnod kell a közösségi közlekedést, illetve, ha bármilyen okból kifolyólag emberek közé kell menned (boltba, gyógyszertárba például) tartsd be a következőket:

  • Gyakran moss kezet szappannal és vízzel, legalább 20 másodpercig tisztítsd a kezed.
  • Győződj meg róla, hogy a kéz hátát, az ujjaid között és a körmeid alatt is alaposan megmostad.
  • Mindig moss kezet hazaérkezéskor, a szemét megérintése után, mielőtt beragasztanál egy sebet, étkezés előtt és WC használatát követően.
  • Fedd le a szájad és az orrod zsebkendővel és ne a kezeddel, ha köhögsz vagy tüsszentesz.
  • Helyezzed a használt zsebkendőt azonnal egy fedővel ellátott szemetesbe és moss kezet.
  • Próbáld elkerülni a közelséget az emberekkel. Azokkal, akikről tudható, hogy nincsennek jól, feltétlenül!

3. Használj kézfertőtlenítőt!

Nem életszerű, hogy minden helyzetben van lehetőség kézmosásra. Például azt követően, hogy megérintenél egy kilincset, használnál egy bankautomatát biztos, hogy nem lesz, ezekre az esetekre legyen nálad mindig kézfertőtlenítő. Ideális esetben olyan terméket használj, amely legalább 60% alkoholt tartalmaz.

koronavírus,ne érintsd az arcod,maradj egészséges
Forrás: Getty Images

4. Ne érintsd meg az arcodat!

A koronavírus a szemen, orron és a szájon át juthat a szervezetbe. Ügyelj tudatosan arra, hogy ne érintsd meg az arcodat, csak, ha kezet tudsz mosni, fertőtleníteni. Használj arcmaszkot, azért is, hogy ne tudd az arcod kritikusabb pontjait érinteni.

5. Aludj eleget!

Az alvás az egyik legjobb természetes védekezőmechanizmus. Segít a szervezet felépülésében és csökkenti a stresszt. Ha nem érzed magad jól, pihenj, aludj sokat, ne terheld magad, engedj meg annyi alvást, amennyire valóban szükséged van.

koronavírus,aludj sokat,maradj egészséges,maradj otthon
Forrás: Getty Images

6. Ne ess pánikba!

Hacsak nem találkoztál valakivel, aki koronavírussal fertőzött lehetett, a megfázás szokásos tüneteit és a köhögést, kezeld normál módon. Jelenleg az a javaslat, hogy ne menjen senki háziorvosi vagy ügyeleti rendelésre ezekben az esetekben, hanem telefonon tájékozódjunk a teendőkről, ha érzésünk szerint orvosi ellátásra van szükségünk. Ez a lépés azért fontos, hogy ne terheljük a rendelőket, pláne a vírus tüneteivel.

További praktikus tanácsok a galériában!