Iratkozz fel hírlevelünkre!
Magazin előfizetés

Környezettudatosság a hazai futóversenyeken

környezettudatosság,zöld versenyek
Szakértőink

Csanya

Terepfutóként, versenyszervezőként és a Terepfutás.hu alapítójaként is ismerhettek. Sokak szerint egyszemélyes felelőse vagyok a versenyeimen rendszeresen ismétlődő esőnek, sárnak, kánikulának (ez természetesen alaptalan pletyka csupán). Másfél évtizedes terepfutó (és esőtáncos) múlttal várom kérdéseiteket. 

Frányó Eszter

A táplálkozásnak önmagában nincs teljesítményfokozó hatása, de ha nem megfelelően viszed be a tápanyagokat, azzal nagyban ronthatsz a teljesítményeden. Dietetikusként az a célom, hogy kihozzam belőled a maximumot, méghozzá olyan személyre szabott tanácsokkal és étrenddel, amiben nem hagyom figyelmen kívül azt sem, hogy mi a kedvenc ételed. Fordulj hozzám bizalommal.

Fülöp Tibor

Az edzőképzést és teljesítménydiagnosztika képzést Németországban végeztem. A LifeLike Egészségügyi és  Mozgásdiagnosztikai Központ sportlabor vezetőjeként elsősorban állóképességi sportolók sportágspecifikus teljesítménydiagnosztikájával, valamint személyre szabott edzéstervezéssel foglalkozom. A Testnevelési Egyetemen a kerékpáros edzőképzés szakvezetője, 2002 óta szaktárgyi oktatója vagyok. Szabadidőmben hegyivezetőként és barlangkutatóként tevékenykedem.

Gadányi Bálint

Pécsen végeztem testnevelő-edző szakon. Gyerekkorom óta sportolok. Több sportágat is versenyszerűen űztem. A leghosszabb időt atlétaként töltöttem el. Magasúgróból lettem középtávfutó, majd a hosszabb utcai versenyek kezdtek el érdekelni. 2009-ben egy komoly betegségből való felépülés melléktermékeként a triatlonban kerestem a megújulást. Azóta 9x teljesítettem az ironman távot. Legjobb maratoni időm: 2:54, a legjobb ironman időeredményem pedig: 9:48. 

Garas Attila

Triatlon és futóedző vagyok. Évek óta állóképességi sportolókkal foglalkozom, legyen az triatlonista, terepfutó, vagy éppen kerékpáros. Sporttudományos alapokon álló versenyfelkészítéseim középpontjában mindig a sportolóim és a céljaik állnak. Hiszem, hogy a felnőttkori sport, is űzhető magas szinten, optimális időkihasználással, egyensúlyban az élet más területeivel. Évek óta publikálok szakmai lapokban, és több tudományos kutatásban is részt veszek. Folyamatos önképzésemnek köszönhetően én voltam hazánk első IRONMAN licensszel rendelkező triatlonedzője, és két éve én írom a Balaton átúszás felkészítő edzéstervét is.  

Janota Zoltán 'Johnny'

A triatlon az életem fontos része több mint 26 éve. Ez idő alatt szerzett 13x ironman finisher-, 2x féltávú-, és 5x Somogy Megyei Duatlon Bajnoki címemmel rengeteg értékes tapasztalatot szereztem a fizikai és mentális felkészülésben. Kétdiplomás edzőként, Spinning- és TRX oktatóként segítem sok sportoló, vállalatvezető és átlagember minőségi sportolását, céljaik elérését itthon és külföldön. A BioTechUSA állóképességi szakértőjeként, cikkíróként és tesztelőjeként a táplálék-kiegészítők világában is igyekszem hatékony támogatást nyújtani mindenkinek.

Kiss Áron

Erőnléti edzőként hat sportág versenyzőivel foglalkozom egyéni- és csapatszinten egyaránt, a hobbisportolóktól a kétszeres olimpiai bajnokig. Négy éven keresztül dolgoztam egy labor szakmai vezetőjeként, ahol több száz sportoló felméréseit elemezve gyűjtöttem tapasztalatot döntően állóképességi sportokban.  Mindig is érdekelt, hogy milyen változtatásokkal nyújthat valaki jobb teljesítményt, vagyis melyek azok a tényezők, amelyek gátolhatják egy még jobb eredmény elérésében.  Aktív sportolóként a módszereket természetesen magamon is lelkesen tesztelem, legyen szó futásról, kerékpárról vagy általános erőnlétről. A futás több mint húsz éve része az edzéseimnek, elsősorban a 10km körüli versenytávokat kedvelem.  Az adidas Runners csapatával tapasztalatainkat felhasználva törekszünk arra, hogy edzéseinken minden résztvevő saját szintjén a legtöbbet profitálhassa, hatékonyan és egészségesen haladhasson tovább céljai felé.

Kis-Soós Zsanett

Hazánk legrégebbi egyesületének, a Magyar Athletikai Club tagjaként, többszörös korosztályos magyar bajnokként, válogatottként és amerikai egyetemi sportösztöndijasként a versenysportban szereztem meg a legfontosabbat, ami az futáshoz szükséges lehet: a tapasztalatot. A legjobb félmaratoni időm: 1:17, és erre nagyon büszke vagyok. Az edzősködés, és az amatőr futókkal való foglalkozás alapjait már a Margitszigeti Atlétikai Club, illetve a NIKE Futóklub keretein belül sajátítottam el. Amikor kamaszkoromban elkezdtem futni, sokan egyszerűen nem értették, hogy miért ragadok nap mint nap futócipőt. Mára szerencsére változott a világ, sokszor ugyanezek az emberek keresnek fel, hogy segitsek nekik a fejlődésben, továbblépésben. Hihetetlenül jó érzés, hogy aktív részese lehetek annak a folyamatnak, amikor az "unalmas, monoton, értelmetlennek" tartott futás lassan-lassan trenddé, menővé, divatossá válik.

Liebscher László

Liebscher László vagyok. Világéletemben a kihívások vonzottak, emiatt kezdtem el foglalkozni a pulzusvarianciával és a regenerációval. 4 éve foglalkozom napi szinten pulzusvariancia elemzéssel és (amatőr, félprofi és profi, elit) sportolók stressz-regenerációs profil- és életmód elemzésével. Én magam maratoni távokat futok, azokra készülök. Rendszeresen tartok konferenciákon, edzőképzésekben, szakmai fórumokon, egyetemeken előadást a regeneráció központú edzésterhelésről és a regeneráció fontosságáról, mérhetőségéről. Pulzusvariancia témakörben zárt és nyílt képzéseken igyekszem a tudásmegosztásban is aktívan részt venni.

Lőrincz Olivér

Testnevelő és kerékpáros mesteredző vagyok. Az utóbbi bő 10 évben már a futásban mélyültem el igazán. Én magam is aktívan terepfutok, többek közt az utóbbi 10 évben megszakítás nélkül részt vettem az UTMB valamelyik versenyén. Edzői karrieremben az 5x megnyert Spartathlonra és a 24 órás világbajnoki címre vagyok a legbüszkébb.

Lubics Szilvia

Lubics Szilvia vagyok, 3 kamasz srác anyukája, fogorvos, ultrafutó. 7 éve indulok 200 km-nél hosszabb versenyeken, főleg aszfalton versenyzek. 3-szor nyertem Spartathlont, egyszer Milano- Sanremot, ami Európa leghosszabb futóversenye. Nyolc 24 órás versenyem közül, egy kivételével mindig 200 km fölött futottam. 6 és 12 órás futáson tartom az országos csúcsot. Bár a futás nagyon fontos az életemben, imádom a munkámat és a legbüszkébb a családomra vagyo

MacPherson Éva

Egészség és táplálkozás terapeutaként az egészségmegőrzés természetes módjaiban és az IR életmódban szeretnék segíteni. Készen kapott tervek helyett gondolkozni tanítalak meg!

Markocsán Sándor

Többszörös magyar korosztályos, és mezei csapatbajnok futó voltam. Legjobb eredményeim: 5000: 14:05, 10000: 29:17. (van még 2:39-es maratonom is, ami csak azért is különös, mert 17 (!) évesen futottam). A Nike Futóklub edzője vagyok, de sok egyéni tanítványom is van a #sanyoszistallo égisze alatt.

Pulay Szilvi

Tapasztalatból tudom, hogy a testmozgás nem csak a testet, de a lelket is felüdíti. Kezdetben 3-4 éven át az alakformáló aerobik edzések jelentették számomra a fő csapásirányt, jelenleg ezek mellett rendszeresen tartok köredzést, funkcionális tréninget. Szerintem fontos, hogy a havi edzésprogram kiszámítható, de változatos legyen. Fontosnak tartom a helyes táplálkozást, hiszen elengedhetetlen része az egészséges életmódnak, így szívesen adok tanácsot ebben a témában is.

 

Rajnay Kata

Gyógytornász, manuálterapeuta, SMR-, Kinesio tape terapeuta vagyok. 2010-ben végeztem el az egyetemet, és saját sportmúltamból és a korábbi sérüléseimből adódóan a sportrehabilitációval kezdtem foglalkozni és abban az irányban kezdtem fejleszteni is magam. Az utóbbi években rengeteg futó-, triatlon-, fitnesz- és strandröplabda rendezvényen fordultam meg, mint terapeuta. Ebből adódóan rengeteg olyan hobbi-és élsportolóval találkoztam és találkozom azóta is nap mint nap, akiknek akut vagy éppen hosszú ideje fennálló, krónikus panaszaik vannak. Szeretnénk a lehető legtöbb sportembernek segítséget adni a bemelegítés-, a helyes edzés kivitelezés- és a megfelelő levezetés területein. Ebben lehetek segítségedre csapatommal, akik válogatott szakemberek a prevenció, rehabilitáció-, sportspecifikus rehabilitáció és a megfelelő ergonómia, ezáltal az újra sérülés megelőzésének témáiban.

Sipos Fanni

Szerencsés vagyok, mert szülés után visszatért kismamától – 3 órás maratonistán át- ultrafutók felkészítését vittem már végig. A munkám így igazán változatos, más és más kihívásra lelek a különböző edzéstervek írásában. Tanulmányaimat /Testnevelési Egyetem-Humánkineziológus/ a gyakorlatban is alkalmazom, több ezer teljesítménydiagnosztikai vizsgálat van a hátam mögött. Nagy segítség a felkészülésben a sporttudományos szemlélet. Edzőként nagyon fontosnak tartom, hogy a modern eszközök mellett a régi iskolát is tudjuk alkalmazni. A laptop - online edzésterv világából ki kell tudni lépni, és a pálya mellett kiolvasni azokat amit a görbékből nem lehet. Hiszen a mozgás és a technika javításához szükséges a személyes edzői jelenlétem.

Szántó Nelli

Gyermekkorom óta a sport határozza meg az életem. 12 évig versenyeztem triatlon és országúti kerékpár sportágakban, majd az egyetemi évek beköszöntével felhagytam az élsporttal, de a mozgás szeretete továbbra is a mindennapjaim része maradt. A Testnevelési Egyetem testnevelő-úszó és triatlon-edző, illetve testnevelő-gyógytestnevelő szakain szereztem meg diplomáimat. Jelenleg személyi trénerként, azon belül főleg amatőr futók és triatlonosok edzőjeként tevékenykedem. Remélem, hogy a segítségemmel minél többen megtapasztalják az élményt, hogy milyen felelmelő érzés, amikor elérhetetlennek tűnő álmokat váltunk valóra önmagunk leküzdésével.

Szilágyi Tibi

12 éve dolgozom futóedzőként. A Sportlabor mellett több mint hét évig voltam a tatai Nike Futóklub edzője, majd a Tatai Atlétikai Klubnál folytattam a munkámat. 2016-tól az Ensport színeiben segítem a futni vágyókat személyre szabott edzéstervekkel és tanácsokkal. A teljesítményfokozásnak mind az elméleti, gyakorlati és emberi összetevőit ugyanúgy fontosnak gondolom, így mindhármat szem előtt tartva próbálom futóimmal együtt, közösena legtöbbet kihozni belőlük. Számomra a sport sohasem lehet teher, csupán eszköz önmagunk megvalósításához, és saját korlátaink legyőzéséhez.

Vajda Zsuzsa

Középiskolás korom óta szeretem a futást, komolyabban az egyetemi éveim alatt kezdtem el edzeni. A futás szakmai részével 2005 óta foglalkozom, edzőm, Dr. Török János hatására, aki kiváló szakember és nagyszerű pedagógus. A Brescia Maratonon elért 2 óra 44 perces eredményemre vagyok a legbüszkébb. A Margitszigeti Atlétikai Club és Nike Futóklub edzőjeként célom a lehető legtöbb emberrel megszerettetni ezt a sportot.

 

Zsirai Eszter

2010-ben végeztem a Testnevelési Egyetem testnevelő tanár-rekreáció szakán. Egyetem után úszásoktatással foglalkoztam és elvégeztem a középfokú triatlon edzői tanfolyamot. Gyermekkoromban versenyszerűen triatlonoztam, ezután számos akadályfutó versenyen értem el előkelő helyezéseket. Mára már a sport csak hobbi, de a Träningben és egy óbudai iskolában testnevelő tanárként a mai napig a sport az életem. Továbbra is célom, hogy megszerettessem a sportolást gyerekekkel és felnőttekkel egyaránt.

Zsirai Milán

Erőnléti edzőként tevékenykedem a Träningben. 2014-ben végeztem a Testnevelési Egyetemen, ezután kezdtem meg az edzői pályafutásomat. 12 évig versenyszerűen triatlonoztam és számos nemzetközi versenyre eljutottam válogatott színekben. TF-es tanulmányaim mellett tagja voltam a TFSE atlétika szakosztályának középtávfutóként. Az aktív versenyzést azóta abbahagytam, ma már csak hobbi szinten sportolok. A gyakorlati tapasztalataimat és elméleti tudásom szeretném átadni a lelkes mozogni vágyók számára.

Facebook
Twitter
Pinterest
Ha valaki több évtizede jár futóversenyekre, átélhette a környezet védelmére irányuló törekvések megannyi kihívását. Futóként új attitűdöket kellett magunkévá tenni, máskülönben idővel szembesülhettünk volna azzal, hogy például nem kapunk folyadékot a frissítőponton.

... A terepfutóversenyek esetén merült fel a frissítési gyakorlat megújítása legkorábban. Ott lassabb a tempó, nincs akkora tömeg 1-1 ponton, nyugisan lehet töltögetni a poharakat, kulacsokat. Ma is megoszlanak a vélemények arról, hogy ez átültethető-e egy nagy létszámú utcai verseny frissítési rendszerébe. Ám a műanyag poharak kérdése – sokak szerint – csupán egy szimbolikus eleme a környezettudatos elgondolásoknak, sok egyéb zöld törekvést is be lehet, sőt be kell építeni – idővel – a szervezési rutinba.

Olvasd el ezt is!

Három nagy versenyszervezővel beszélgettünk arról, hogy számukra mit jelent a környezettudatos versenyszervezői attitűd és milyen zöld törekvések jelennek meg az általuk képviselt eseményeken, illetve egy rendhagyó lebonyolítású verseny szervezője is megszólal a témában.

környezettudatosság,zöld versenyek,műanyag pohár
forrás: Getty Images

Tavaly 18 eseményünk volt, amelyeken több mint 140 ezer fő vett részt. Igyekszünk minél inkább környezettudatosan szervezni az eseményeinket. A műanyag pohár jó példája annak, hogy sokan ezt emelik ki a környezettudatossággal összefüggésben, de ha megnézzük a versenyek karakterisztikáját, más egy 30 km-es terepfutóverseny, amin elindul 200 ember és már az első frissítőállomásra úgy érnek oda, hogy emberenként van közöttük 5 perc, míg a WizzAir Budapest Félmaratonon az első frissítőállomáson, ami 4 km-nél van, 20 perc alatt átmegy tizenegy-tizenkét ezer ember. Tehát a két műfaj nem összehasonlítható. Az egyetlen terepversenyünkön, az Intersport Terepfutáson tavaly óta mi is kérjük a futókat, hogy mindenki saját pohárral induljon, nem adunk műanyag poharat. Ennél azonban szerintünk sokkal fontosabb és nagyobb léptékű dolgokat csináltunk már az események zöldítése érdekében.

Például készítettünk egy applikációt, amivel kiváltottuk az események műsorfüzeteit. Ezek a kiadványok évente nagyjából 5-7 tonna közti papírt tettek ki. Ez az egyik legfontosabb jelentősége az applikációnak, a másik pedig az, hogy van egy úgynevezett digitális rajtcsomag része, ahová a partnerek a korábbi szórólapok helyett kuponokat, reklámokat, digitális szóróanyagokat rakhatnak. Rajtuk múlik, hogy adnak-e olyan kedvezményes kupont, ami miatt érdemes az applikáción belül ezt a menüpontot megnyitni. Mivel a rajtcsomagokba nem kerülnek szórólapok, így a rajtcsomag szatyrok is megszűntek. A korábbi rajtcsomagban lévő nem digitalizálható tartalmakat (eseményinformációk, rajtszám, biztosítótű), borítékban adjuk ki.
Minden egyéb kiadványunkat print változatát megszűntettük és digitálissá tettük.

- mondja Tamás Krisztián marketing igazgató, BSI
környezettudatosság,zöld versenyek
forrás: Getty Images

Az idei szezonban 8-9 eseményünk lett volna, körülbelül 40 ezer ember sportolt volna a versenyeinken. A tókerülő versenyeket – az NN Ultrabalatont, ahol 17 ezren futnak, az Ultra Tisza-tavat, ahol 5 ezren és a Burger King Ultrabalaton Trail-t, amelyen 3 ezre vesznek rész – tehát ezeket teljesen zöld szemléletben bonyolítjuk le. Ez azt jelenti, hogy nem adunk műanyag poharakat a frissítőállomásokon, hanem arra kérjük a futókat, hogy mindenki hozzon magával bérelhető vagy megvásárolható úgynevezett trail soft cup-okat. Ezek a poharak többször használhatók. Mivel nem lesz műanyag pohár a pontokon, a folyadékot csak ezekben adjuk ki. Jóval kevesebb szemetet fogunk magunk mögött hagyni. A vizet a pontokra továbbra is PET palackokban szállítjuk, amit nagy gallonokba töltünk át, a kiüresedett palackokat újrahasznosítás céljából szelektíven összegyűjtjük.

A többi versenynél kialakítottunk egy úgynevezett ÖKO nevezési csomagot, amit nagyjából 10 százalékkal olcsóbb nevezési díjért biztosítunk. Itt a futó azt vállalja, hogy nem műanyag pohárban veszi fel a frissítést a pontról, hanem zöld színű rajtszámot kap, ezzel megkülönböztetjük őt, számukra a pontokon gallonos formában lesz kitéve a folyadék, amelyet maga tölt be a kulacsába vagy poharába. Kellemes meglepetés volt, hogy az összes Maratonman versenynél a résztvevők több mint 50 százaléka választotta ezt a lehetőséget a nevezésnél.

- mondja Zelcsényi Miklós (Maratonman)
környezettudatosság,zöld versenyek,saját kulacs
forrás: Getty Images
''...felhívják a futók figyelmét arra, hogy hozzák a saját palackjukat (BYOB: bring your own bottle, hozd a saját kulacsodat). Van pohár a pontokon, de törekedhetsz arra, hogy a sajátodat hozd.''

Nyolc terepfutóversenyünk van egy évben, a legnagyobb a Salomon Ultra-Trail Hungary, amelyen idén 1600 futó állt volna rajthoz. Az irány az, hogy a versenyeken keletkező hulladék mennyiségét folyamatosan csökkentsük a kezdetek óta. Most például arra motiváljuk a nevezőket, hogy hozzanak magukkal saját tányért, aki hoz, kap ajándék nasit, ám ez csak idén lesz így. Jövőre már nem lesz tányér a versenyeken egyáltalán. Azt látom, hogy idő kell ahhoz, hogy a futók attitűdje ilyen kérdésekben változzon, ezért, ebben az évben szerettük volna előkészíteni ezt az újabb lépést.
...
Nem azt várom az aszfaltos versenyeknél, hogy egyik pillanatról a másikra szűnjön meg a műanyag pohár, de mindenki tegyen valamilyen lépést az ügyben. Ezeken a versenyeken óriási profit van, ideje ebből valamit visszaforgatni például a környezetvédelem céljára. Legalább edukációs célú felhívásokat tehetnének! Szintén amerikai aszfaltos versenyeken például felhívják a futók figyelmét arra, hogy hozzák a saját palackjukat (BYOB: bring your own bottle, hozd a saját kulacsodat, a szerkesztő). Van pohár a pontokon, de törekedhetsz arra, hogy a sajátodat hozd. Szerintem egyébként a mezőny jelentős részének jót is tenne, ha a frissítőpontokon megállna néhány másodpercre, mert addig a pulzus kicsit megnyugszik, így akár jobb eredményt is el tudnának érni egyesek. Ez persze csak az én teóriám. A másik megoldás, pedig az lehet, ha kintről saját privát segítséggel a futónak beadják a frissítést. Ez sem kivitelezhetetlen.

- mondja Csanya (Terepfutás.hu)
Olvasd el ezt is!

Meg lehet nézni egy-egy nagyobb verseny célját. 5-10 métert utazik a finisher cuccok jelentős része, majd hegyekben állnak a zacskók, flakonok, szórólapok, repiajándékok. Ráadásul nem vagyok meggyőződve a marketing hatékonyságáról sem. Beérek a célba: pihenek, megélem a pillanatot. Nyilván eszem, iszom ezt-azt, ha már kaptam, de abszolút nem fókuszálok magára a csomagra. Többet ér egy digitális szórólap, ami akár lehet ugyanúgy kedvezmény kupon vagy bármi. Amit át tudok lapozni digitálisan a verseny előtt/után például egy programfüzet keretében.

- mondja Walter Ulrik (GREEN 6.5)

A cikk további részét elolvashatod a legfrissebb Runner's World-ben!
A magazint megtalálod az újságárusoknál, de digitális verzióban is elérhető IDE kattintva!

Kép

Galéria / 8 kép

8 tipp, hogy "zöldebb" lehess 1 perc alatt

Megnézem a galériát
Tovább olvasok
Kép

Duffel Bag – minden (sport)cuccod egy helyen

A ’90-es évek ikonikus kiegészítői között szerepel a henger alakú, egykamrás sporttáska, amit most újra visszakaptunk a sok jó, praktikus korszakalkotó darab mellett.

Kép

Rickey Gates Amerikát átszelő útja hamarosan filmen

2017-ben történt, hogy az amerikai futó, gondolt egy nagyot és széltében átvágott Amerikán. Erről a kalandról készült a pár napon belül bemutatásra kerülő film.

Kép

Fontos dolgok, amikre kiemelten figyelj, ha fizikai munkát végzel, és edzeni kezdesz

Mi a fontos annak, aki egész nap talpon van? Mennyire érdemes terhelnie magát pluszban edzéssel egy fizikai munkát végzőnek, ha egyáltalán érdemes? Jagicza Niki személyi edzőt, gerinctrénert faggattuk a legfontosabb dolgokról.

Kép

Sierre-Zinal: idén is Kilian Jornet és Maud Mathys nyertek, ám nem a megszokott módon zajlott az esemény

47. alkalommal rendezték meg Európa legrégibb terepfutóversenyét, a koronavírus miatt rendhagyó módon.

Kép

5 dolog, ami komolyan hátráltat a futásban, ha túl hirtelen vágsz bele

A nyári hónapok, a hőség, a különféle elfoglaltságok, szabadságok sokaknál az edzések jelentős csökkentését hozzák, ám így az őszi újrakezdés embert próbáló helyzetet teremt. Viszont megtehetsz pár dolgot, ha nem akarod még jobban nehezíteni az „újrakezdés” hónapjait!

Kép

Büntetőkör #22 - Beszéljünk a testedzésfüggőségről!

Simonyi Balázs a Büntetőkör Podcastsorozat legújabb részében a testedzésfüggőségről beszélget Demetrovics Zsolt addiktológus és klinikai szakpszichológussal!

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem