ugrókötél,erősítés,kardio edzés,keresztedzés

Kis ugrások a nagy állóképességért

Az ugrókötelet a legtöbben úgy ismerik, mint gyerekjátékot, pedig ez az eszköz jóval több ennél.

Amellett, hogy remekül fejleszti az állóképességet, a ritmusérzéket is javítja, illetve a súlypontemelkedés növelésében is hasznosnak bizonyulhat. Mi több, még versenyeket is rendeznek hozzá, amihez kell némi szufla, vagyis tényleg méltatlanul kicsinylik le sokan az ugrókötelet.

Mire jó az ugrókötél?

Inkább azt kellene megkérdezni, hogy mire nem, annyi pozitív hatása van, de ne szaladjunk ennyire előre, és maradjunk a címben szereplő kérdésnél.

A SamanSport.hu-nál is megvásárolható ugrálókötél ma sajnos nem örvend túl nagy népszerűségnek, és még azoknál a sportoknál is csak kevesen használják, ahol egyébként remek kiegészítője lenne az edzésnek.

A bokszolókon, és egyéb küzdősportok képviselőin, illetve a labdajátékosokon kívül mások nem igazán építik be a gyakorlásba, hiszen rengeteg egyéb eszköz közül választhatnak.

Az ugrókötelezés egyébként nagyon könnyen és gyorsan megtanulható, sőt, nem is igazán kell tanulni, mert a legtöbben emlékeznek rá az iskolaudvarról. Ráadásul akár önálló sportként is megállja a helyét, a pozitív hatásairól már nem is beszélve. De lássuk, mit is várhatsz, ha újra előveszed ezt a nagy klasszikust!

  • Javul az állóképességed és nő a robbanékonyságod, ami számos sportnál hasznos képesség.
  • Jobb lesz a mozgáskoordinációd, hiszen ugrókötelezés közben össze kell hangolni a kezek és a lábak munkáját. Ha az alapmozgás már jól megy, akkor tovább bonyolíthatod a gyakorlatokat hátra, keresztezésekkel, stb.
  • Az egész tested átmozgatja, de kíméletesebb a térd és a boka ízületeihez, mint a futás.
  • Hihetetlen hatással van a keringésre, remek zsírégető, gyorsan felpörget, és javítja az általános kondíciót. Végezhetsz vele intervallum edzést, de kardiózhatsz is, csak rajtad áll.
  • Bárhol, bárkivel és bármikor használhatod, soha nem leszel időhöz és helyhez kötve, plusz bármilyen edzettségi szinten belevághatsz. A fokozatosságra természetesen ügyelni kell, de ez minden sportra igaz.

Mire figyelj oda az ugrálókötél használatakor?

Bár az ugrókötél minden korosztály számára ajánlott, van néhány szabály, amit be kell tartani a balesetek elkerülése és a biztonságos használat érdekében. Mik ezek?

  • Ne feledkezz meg az alapos bemelegítésről, és a nyújtás fontosságáról sem. Igen, sokan tekintenek az ugrálókötélre úgy, mint a bemelegítés eszközére, pedig itt is ugyanúgy fontos a megfelelő rákészülés, mint más sportok esetén.
  • Mindig tartsd be a fokozatosságot, mert azzal nem kerülsz közelebb a céljaidhoz, ha túlterheled magad. Ha valamilyen egészségügyi problémád van – pl. mozgásszervi, vagy szív- és érrendszeri betegségek –, akkor előbb kérd ki az orvosod tanácsát!
  • Találd meg a legjobb ugrókötelet! A kínálat nagyon széles mind az anyagokat, mind a kialakítást tekintve, illetve szerezz be egy jó cipőt is, ha kemény talajon gyakorolsz.

Nos, kedvet kaptál egy kis ugráláshoz?