futás,ultra

Elég lassan futok - vallja Kirsten White, aki egy év alatt 12 ultrával ünnepli az 50. szülinapját

Forrás: womensrunning
A 49 éves Kirsten White-nak eszébe sincs egy hatalmas családi banzájjal ünnepelni az 5. ikszet, de méregdrága ékszerekkel sem tervezi meglepni magát - a terve 12 hónap alatt rengeteg futás. De tényeg RENGETEG!

Az asszony terve egy életreszóló utazás, csak másképp, ahogy azt az emberek elképzelik: ugyan teljes munkaidőben dolgozik, a célja viszont a 49. és az 50. születésnapja között, 12 hónap alatt 12 ultrát teljesíteni. 2020 október 24 a nagy nap - ekkor tölti be az ötvenet.

Kirsten korábban két ésfél hónapot töltött Namíbiában, 205K-t le is futott a sivatagban, most pedig azt mondja, sosem hitte, hogy bevállal egy ilyen kihívást, mint a 12 hónapos ultrázás.

Az elmúlt 10 évben mindig egy kicsit többet akartam futni a következő versenyemen, és mindig elhatároztam, hogy ha elérek valamit, tovább megyek. Soha, a legvadabb álmaimban sem gondoltam arra, hogy vállalom ezt a kihívást.
mesélte a futónő.

Kirsten abszolút tisztában van azzal, hogy a legtöbb ember számára őrültségnek hangzik 12 ultra egy év alatt, ő azonban blogjában elmesélte, honnan ered ez az egész. 2010-ben ugyanis a munkahelyén lemondott vezetői pozíciójáról, mert a stressz teljesen kikészítette. Akkor hirtelen ott maradt munka, hobbi és társadalmi élet nélkül - megkellett tanulnia újra csak magával foglalkozni, és kitalálni, mik a céljai. Szeretett volna valami rendkívüli dolgot elérni, és a saját vágyait megvalósítani.

Február elejétől 6 héten belül tervben van 3 ultramaraton lefutása: az első egy 100 mérföldes korcsolyázás-futás egy befagyott tó mentén Mongóliában, a második trekking; futás és rafting Panamában, az utolsó pedig egy 60 mérföldes ultrafutás az Arran-szigeten.

Félek, de izgatott is vagyok,hiszen biztosan át kell lépjem majd a komfortzónámat!

Kirsten mondhatni szakértője a lehetetlennek tűnő kihívásoknak: namíbiai utazásának 4. napján 12 órán át futott 44K-t homokdűnék között. Eredetileg arról volt szó, hogy 13 homokdűnén kell átkelniük, végül ez a szám hattal több lett, viszont szerinte ahhoz, hogy sikeresen teljesítette az akadályt, nagyon kellett az is, hogy előtte mnetálisan is komolyan felkészült a futásra. Hogy mi volt még a kulcs? Az asszony szerint a puszta makacssága is szerepet játszott abban, hogy lefutotta, amit kellett.

Nem kérdés, hogy az életkori és a nemi sztereotípiák megcáfolása rendkívül fontos Kirsten számára, aki arra ösztönözné a nőket, hogy ne féljenek a nagyobb fizikai és szellemi kihívásoktól sem. "Mi is ultrázunk, és sokszor jobbak vagyunk,mint a fériak! A férfiak fizikálisan előnyösebb helyzetben vannak, mi viszont tudunk versenyezni!" - vallja.

De vajon mi a tanácsa azoknak, akik hozzá hasonlóan kalandokra vágynak?

Kezdj valami kis céllal, ha még soha azelőtt nem vállalkoztál ilyesmikre. Minden egyes kihívással nő az önbizalom, és lassan elérheted azt, amit lehetetlennek tartottál! Valójában lassú futónak tartom magam, viszont a kitartás és az elszántság csodás dolgokra képes!