maraton,2 órán belüli maraton,Eliud Kipchoge,világcsúcs,INEOS 1.59

Kipchoge készen áll arra, hogy szombaton sporttörténelmet írjon és megvalósítsa a saját „holdraszállását”

Forrás: INEOS 1.59 Facebook oldal
Két órán belüli maraton…erre vállalkozik Eliud Kipchoge szombaton, Bécsben. A kenyai futóklasszis 12 maratonból 11-et nyert, ő a táv olimpiai bajnoka és világcsúcstartója (2.01.39 - 2019., Berlin Maraton).

Bécs sportos város, a helyiek pártolják a mozgást, kiváló helyszín egy ilyen horderejű terv megvalósításához, hiszen a pálya sík, tehát kifejezetten gyors, egy parkban található, amely ideális klímát nyújt a csapat számára. Eliud Kipchoge az elmúlt négy hónapban a kenyai Kaptagatban lévő edzőtáborában élte az életét és azért dolgozott, hogy az 1.59-es maratoni terv reális cél lehessen. A felkészülés kiválóan sikerült.

Eliud on the course

🌲 The Hauptallee is lined by trees - making the 'green lung' of Vienna the perfect location for an early morning run. Earlier on, Eliud took to the course where he'll attempt to make history on Saturday 12th. Subscribe: https://bit.ly/Subscribe159

Posted by INEOS 1:59 Pace Challenge on Wednesday, October 9, 2019

Edzője, Patrick Sang felügyelte az edzéseket, egy világszintű háttércsapat támogatásával kiegészülve. Eliud a csapat olyan szintű támogatását élvezte, amin keresztül úgy érzi, hogy a vele szemben támasztott óriási várakozás nem nyomasztó teher. „Igyekszem a lehető leginkább nyugodt maradni" – mondja Kipchoge. „Ez a futás sokat jelent. Azt szeretném általa bebizonyítani, hogy az ember számára nincs akadály. Nem állhatsz fizikailag készen, ha nem vagy mentálisan alkalmas, ha viszont az elméd ott van, akkor jó lehetsz."

maraton,Eliud Kipchoge,2 órán belüli maraton,INEOS 1.59
Forrás: INEOS 1.59 Facebook oldal

2017. májusában Kipchoge a Breaking2 projekten belül már megpróbált 2 órán belül maratont futni Monzában. 2:00:25-tel mindössze 26 másodperccel lépte túl a tervet. Körülbelül két és fél évvel később a 34 éves kenyai futó klasszis úgy gondolja, hogy sokkal jobb helyzetben van ahhoz, hogy ez az ikonikus cél realizálódjon.

"Mielőtt Sir Roger Bannister négyperces mérföldet futott volna, sokan úgy gondolták, hogy ez lehetetlen, tavaly 2:01:39-et futottam Berlinben, akkoriban egyetlen ember sem gondolta, hogy lehetséges. Amikor Kenenisa Bekele 02:01:41 futott pár hete a Berlin Maratonon. Bebizonyította, hogy az ember számára nincs igazi korlát.”

maraton,Eliud Kipchoge,INEOS 1.59
Forrás: INEOS 1.59 Facebook oldal

Szerdán az INEOS 1:59 Challenge meteorológiai és teljesítményértékelő szakemberei megállapították, hogy időjárás szempontjából optimális lehet a szombat, a pontos rajtidőpontot péntek délután jelentik be, de előreláthatóan szombaton 5 és 9 óra közé esik majd.

#INEOS159 - Why Vienna?

🇦🇹 From the weather to the course to the crowd, find out why Vienna was the perfect choice to host the #INEOS159 Challenge - from the team behind the attempt:

Posted by INEOS 1:59 Pace Challenge on Monday, October 7, 2019

A verseny tempójának vezetéséhez elektromos időmérő autót használnak, amely állandó 2:50 perc / km-es sebességgel halad.

maraton,INEOS 1.59,Eliud Kipchoge
Forrás: INEOS 1.59 Facebook oldal

41 iramfutó segíti Kipchogét abban, hogy elérje a célját, közülük 35-en ténylegesen futnak (egymást váltva), 6-an pedig tartalékos futóként akkor ugranak be, ha a 35 iramfutó közül bárkinek segítségre van szüksége.