Iratkozz fel hírlevelünkre!
Magazin előfizetés

Futva ismerszik meg – a karantén

koronavírus,kijárási korlátozás,rendelet,fuss szabadban,fuss felelősen,fuss egyedül
Facebook
Twitter
Pinterest
Ki gondolta volna, hogy egyszer azt is vizsgálja majd a rendőr, hogy ki fut a jogszabályoknak megfelelően! Ha útra kelünk, akkor már nemcsak a bemelegítő-krémre, a pulzusmérőre, a jó cipőre van szükség, a hónunk alá kell csapnunk a kijárási korlátozásról szóló kormányrendeletet is. Mivel ez kissé kényelmetlenné teheti az edzésmunkát, ezért összefoglaljuk, mit érdemes tudni a futást korlátozó szabályról.

A kormány kijárási korlátozást vezetett be, amellyel gátolja a szabad mozgásunkat, de meghatározza a kivételeket is. Az alábbiak szerint szabad a karantén miatt jól megérdemelt futóedzést végrehajtani (mivel ez mégiscsak egy sportjogi témájú cikk, és egy jogász fogatlan oroszlánnak érzi magát a jogszabályhely megjelölése nélkül, ezért azokat is rögzítjük):

 • Egyéni szabadidős sporttevékenység esetén [71/2020. (III.27.) Korm. rendelet 4. § (1) bekezdés d) pont];
 • Bárhol – a jogszabály szövege szerint külterületen, valamint a települések belterületén [71/2020. (III.27.) Korm. rendelet 5. §];
 • De lehetőség szerint zöldterületeken [71/2020. (III.27.) Korm. rendelet 5. §];
 • Csak egyedül, vagy ugyanazon háztartásban élőkkel (ugyanazon háztartásban élő = akivel úgy lakunk együtt, hogy ugyanaz a bejárati ajtó választ el bennünket a külvilágtól, vagyis ≠ a) szomszéd, b) szerető, c) a Béla, akivel 25 éve együtt futok és olyan, mintha a családom lenne) [71/2020. (III.27.) Korm. rendelet 5. §];
 • Másoktól 1,5 méter távolságot tartva (mások = akik nem ugyanazon háztartásban élnek) [71/2020. (III.27.) Korm. rendelet 5. §].

Van még itt egy fontos tévhit, ami eloszlatandó. Akkor sem futhatunk együtt másokkal, ha tartjuk az 1,5 méteres távolságot. Bizonyára sokakban felcsillant a kiskapu reményt keltő képe: ha másfél méterre vagyunk, és csak telefonon beszéltük meg, hogy együtt futunk, akkor azt lehet. Nem lehet. A kormányzati szándék alapján a távolságtartási szabály arra vonatkozik, hogy

 • nem pihenünk egymás mellett, továbbá
 • nem előzünk úgy, hogy megveregetjük a másik hátát (még akkor sem, ha 1,5 méternél hosszabb karral bírunk),
 • tehát együtt nem futhatunk, legfeljebb külön-külön ugyanott.
koronavírus,kijárási korlátozás,rendelet,fuss egyedül
forrás: Getty Images
A kijárási korlátozás értelmében csak egyedül, vagy ugyanazon háztartásban élőkkel futhatunk.

Egy húsbavágó kérdés maradt: hol van a „bárhol”? Erre nem ad választ a kormányrendelet, pedig itt feszülnek az indulatok. Ha én Debrecenből a Mecsekbe kívánok elruccanni futni, azt lehet? Nem untatunk senkit ennek jogelméleti mélységeivel: egy jogszabály annak pontos szövege, vagy a jogalkotó szándéka szerint, esetleg a leginkább méltányos szempontból szemlélve alkalmazható. Ez másfél év a jogi egyetemen. Ennyi időnk nincs megfejteni a választ, ezért szorítkozzunk arra, ami biztos. Az ennyi:

 • A „bárhol” területileg nincs korlátozva (Debrecen-Mecsek vs. közeli pagony: 1-0);
 • Azért született a kijárást korlátozó jogszabály, hogy ne jöjjünk-menjünk, ezzel is nehezítve a járvány elleni küzdelmet (Debrecen-Mecsek vs. közeli pagony: 1-1);
 • Nyilvánvalóan nem méltányos az, hogy például Kőbányáról vagy a fővárosi belső kerületekből kizárólag a közeli játszótéren futhassunk körbe-körbe (Debrecen-Mecsek vs. közeli pagony: 2-1);
 • Ahogy a nyelvtörő mondja, Jamaica a jamaikaiaké, így akár a Pilis környéke a Pilis környékén lakóké, így az sem méltányos, hogy valaki a kedvező lakókörülményei miatt veszélyeztetett helyzetbe kerül, mert hétvégén sosem látott számú látogatókkal kerül szembe (Debrecen-Mecsek vs. közeli pagony 2-2).
Olvasd el ezt is!
koronavírus,kormányrendelet,kijárási korlátozás,fuss egyedül,fuss felelősen
forrás: Getty Images
A rendelet szerint együtt nem futhatunk, legfeljebb külön-külön ugyanott.

Nem érdemes jogelméleti vitát folytatni a rendőrrel ezekről a kérdésekről. Aki jogász, az jogászkodik eleget. Mindenki más pedig élvezze ki a futás adta örömöket. Vigyázzunk egymásra. Meddig? Ez ügyben az rögzíthető, hogy a fenti kormányrendelet 2020. április 11. napjáig van hatályban. Tehát nagyszombatig biztos.

A cikk szerzője Simor Miklós sportjogász (SIMOR Ügyvédi Iroda).


Galéria / 6 kép

Budapest legszebb panorámái reggeli futáshoz

Megnézem a galériát
Tovább olvasok
Kép

A londoni buborék – avagy versenyzés a covid idején

2020 teljesen új kihívások elé állította az egész nemzetközi sportéletet. Az Olimpiát elhalasztották, a versenyeket eltörölték, a sportlétesítményeket bezárták. A sportolók azonban nem adták fel egykönnyen, ahogyan a sportszervezők sem. Újfajta rendezési elveket dolgoztak ki, hogy ne landoljon még több sportesemény a kukában.

Kép

Az edzés utáni kínzó fejfájás elkerülhető, de figyelned kell néhány dologra!

Egy kőkemény edzés épp elég fájdalmat tud okozni, semmi szükség arra, hogy még a fejed is fájjon utána - nem igaz?

Kép

Miért veszélyes - és nem erény - a futók magas fájdalomtűrése?

Fáj? Igen…kicsit, nem vészes. És persze elmész futsz fél órát, órát, egy félmaratont, edzel rendszeresen „pici” fájdalommal. Ami valójában lehet, hogy nem is olyan pici.

Kép

Büntetőkör #25 - Folytatódik a beszélgetés a maratonfutó-legendával, Szekeres Ferenccel

Ha tetszett az első rész, most meghallgathatod, mi mindenről beszélgetett még Simonyi Balázs Szekeres Ferenccel!

Kép

Az Aloe vera 5 fantasztikus hatása, amik különösen hasznosak a hideg idő beálltával

Nyáron sebgyógyításra, napégésre fantasztikus az Aloe vera, de az igazság azt, hogy ezt a csodanövényt az év 365 napján érdemes lenne használni - mondjuk is, hogy miért!

Kép

A futópad-tulajdonosok mindössze 14 százalékának van rendkívüli motivációja az edzések elvégzéséhez

Ugyanakkor ők még mindig motiváltabbak, mint más, aki fitneszgépeken, otthoni sporteszközök használatával sportol rendszeresen – derült ki egy tanulmányból.

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem