edzés,testmozgás,fogyás

Ha fogyni akarsz, megvan melyik időpontban kell edzened

Forrás: Getty Images
Szeretnéd, hogy leolvadjanak rólad a pluszkilók, így a lehető legoptimálisabban akarod összerakni az edzéseidet? Nem mindegy, hogy a nap mely szakaszában sportolsz!

Ha komoly odafigyeléssel, kitartással, átgondolt étkezéssel és rendszeres edzéssel végre sikerült elérni, hogy megszabadulj a pluszkilóktól, akkor a siker után ott a nagy feladat: megtartani a súlyt. Sokan sajnos ilyenkor kezdenek el dőzsölni, ettől persze minden leadott gramm, vagy még több visszakúszik.

Korábban már számtalan kutatás kimutatta, hogy a súly megtartásához a kulcs a folyamatos aktivitás. Coloradói tudósok azonban nemrég eldöntötték, hogy ideje jobban elmélyülni a témában, nem ártana ugyanis tudni, hogy akik tartják a súlyukat, pontosan a nap mely szakaszában edzenek, és mennyire aktívak a hét folyamán.

Az eredmény a következő lett: azok tudták a legjobban megtartani a súlyukat, akik legalább heti 5 alkalommal szántak időt az edzésre, és mindezt a reggeli órákban tették.

,,A legfontosabb dolog mindenekelőtt az, hogy csakis akkor tartható a kívánt testsúly, ha aktívak maradunk" - nyilatkozta a kutatási eredményről Seth Creasy professzor, a Coloradói Egyetem endokrinológiával, anyagcserével és diabétesszel foglalkozó részlegének vezetője.

edzés,testmozgás,fogyás
Forrás: GettyImages
Ekkor a leghatásosabb az edzés

A kutatás kimutatta, hogy a súlytartók nem csak hogy heti 5 alkalommal sportoltak, de alapvetően aktív életet éltek a hét minden napján, és ha nem volt tervezett edzésük, akkor is úgy alakították a napjukat, hogy a mozgás benne legyen. A legsikeresebb súlytartók a reggeli edzést preferálták: ők már letudták az edzést a felkeléstől számított 3 órán belül.

Ugyan ez egy kisebb körű kutatás volt, a professzor azon dolgozik, hogy sokkal szélesebb körben megismételje a felmérést, mert biztos benne, hogy a reggeli edzés akkor is nyertes lenne. Már csak azért is, mert ha azzal indul a nap, a sok munka vagy egy baráti találkozó sem zavarhat be. Akik ugyanis este edzenek, pont ezen okok miatt hagyják ki gyakrabban a mozgást.

De ne aggódj akkor sem, ha képtelen vagy reggel edzeni, és csak az estéket tudod erre rászánni: a lényeg a rendszeresség, és az, hogy mindenképp úgy alakítsd a napjaidat, hogy a sport beleférjen!