kezdő futók

Kezdőknek: 7 lépés, hogy futóvá válj

Forrás: Getty Images
Ha te is most szeretnél belevágni a futásba, akkor összeszedtük, mik azok a lépések, amiket mindenképpen érdemes betartanod, hogy hosszútávú kapcsolatod alakulhasson ki ezzel a csodás sporttal!
  • Ne félj sétálni!
    Sokszor írtuk már, hogyha valaki teljesen kezdő szintről szeretne elkezdeni futni, akkor annak a legjobb módja, ha először rendszeres, 20 perces sétákat illeszt be a heti rutinba (heti 3 alkalommal), amikbe 1-1 perc kocogást csempész. Szép lassan egyre több perc legyen kocogás a séta helyett, mígnem azon kapod magad, hogy a teljes edzést kocogva teszed meg! Később fokozatosan növelheted a kocogással töltött időt is, de egyszerre ne akarj túl nagyokat előre ugrani!

  • Használd a beszéd tesztet
    Azaz, olyan tempót válassz (legyen az séta vagy később futás), amivel még tudsz beszélgetni. Így biztos lehetsz benne, hogy olyan tempóval haladsz, amivel fejleszted az az alap-állóképességed, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy később egyre nagyobb távokat tudj megtenni, egyre gyorsabban. A szervezetednek szüksége van alapozásra, hiszen csak most kezdtél bele ebbe a sportba!

  • Ne fuss minden nap!
    Kezdd heti 3 alkalommal, mert a testednek szüksége lesz arra, hogy az egyes alkalmak között regenerálódni tudjon. Ha mindenképpen szeretnél többet sportolni, akkor válassz kiegészítő edzéseket, mint a jóga, úszás, kerékpározás vagy erősítő edzés, és heti egy plusz alkalmat adj hozzá a 3 futáshoz. Ha hat hetet letoltál, akkor megemelheted 4-re a futásokat, majd újabb hat hét után jöhet még egy. De heti 6-nál biztosan nem szabad fentebb menni, akkor sem, ha már nagyon belejöttél, egy teljes pihenőnapra mindenkinek szüksége van!
futás
Forrás: Getty Images
  • Ne foglalkozz mással, csak az edzéssel töltött idővel
    Azaz kezdőként ne foglalkozz olyanokkal, mint a lefutott kilométerek száma vagy a tempód. Csak azt nézd, hogy ennyi időt töltöttél el a futással.

  • Ha kétségeid támadnak, fordulj edzőhöz
    Biztosan sok tapasztalt futó ismerősöd van, és nálunk is számos tanáccsal találkozhatsz, de ha igazán komoly kérdéseid támadnak, fordulj szakemberhez. Ő fogja tudni leginkább elmondani, hogy egyes helyzetekben, mi az, ami számodra a legmegfelelőbb.

  • Mindig emlékezz rá, miért kezdted el
    Lesznek nehezebb pillanatok, vagy amikor alábbhagy a lelkesedésed, olyankor emlékeztesd magad arra, miért is vágtál bele, és hogy mennyit haladtál már ezen az úton!

  • Kell a megfelelő felszerelés
    Első körben bőven elég egy jó futócipőbe beruháznod, illetve hölgyek számára épp ilyen fontos a megfelelő sportmelltartó is, a későbbiekben pedig majd szép lassan építgetheted a futóruhatárad!