futás,kezdő futók,futócsoport,futók hibái

5 dolog, amit minden futónak az eszébe kell vésnie, aki mostanság kezdett el futni

Forrás: Getty Images
A futás nagyszerű sport, egészségesebb, fittebb, boldogabb leszel tőle, és nagyszerű barátokra lelhetsz. Azonban amennyire egyszerűnek tűnik, olyan sok bonyodalmat is rejthet magában!

Ha te is épp ott tartasz, hogy már nem szenvedésnek éled meg, és kezded egyre jobban érezi magad a futótársadalomban, ezeket a dolgokat érdemes megjegyezned (és be is tartanod):

  1. Könnyen elkap a gépszíj! És ez egy ideig nem probléma, de amikor azt érzed, hogy minél többet teszel bele, annál többet kapsz, gyorsan áteshetsz arra az oldalra, ami már nem egészséges. Fokozatosan emeld a távokat és az intenzitást is, mert kezdők esetében gyakori probléma a túledzés, amikor olyan sérüléseket okoznak maguknak, hogy hetekig, hónapokig ki sem heverik. Persze, a tapasztalt futók mindig óva intik a kezdőket ettől, hiszen ők többnyire átestek ezen, a kezdők mégsem fogadják meg, mert "ááá, én érzem, mi a jó nekem" vagy "velem nem lesz ez"... Na persze!

  2. Nem szabad mások teljesítményével foglalkozni! Persze, a közösség és az Instagram-barátok motiváló ereje tényleg szuper dolog, egyeseket viszont rossz irányba visz. Mert hiába tartasz te még csak ott, hogy felkészülj mondjuk egy félmaratonra, ha a környezetedben mindenki egyéniben futja az UB-t, te is elkezdesz arra vágyni, és nem foglalkozol azzal, hogy mondjuk ők már jó pár éve nyomják: ott akarsz tartani, ahol ők. Tehát, ezeket a dolgokat ki kell zárni, és csakis a te fejlődéseddel kell foglalkoznod, magadhoz kell mérni a távokat, és türelmesen felkészülni azokra!

  3. Amint elkezdesz többet futni a heti 2X5K-nál, érdemes átreformálni az étkezésedet is, azaz fogyassz minden nap teljes kiőrlésű gabonaféléket, sovány fehérjéket, sok-sok zöldséget és gyümölcsöt, na meg 2,5L folyadékot (vizet főként)!

  4. Idejében érdemes elkezdened foglalkozni a keresztedzés témájával: jó megoldás az úszás, a bringázás, a saját testsúlyos erősítő edzések, a TRX vagy akár a jóga is. Építsd be valamelyiket a heti programodba, és heti egyszer végezd szorgalmasan. Ez segíti majd a fejlődésedet és sérülések elkerülésében is hasznos.

  5. Nem muszáj versenyezni! Attól, mert az ismerőseid minden hétvégén versenyeken indulnak, nem vagy kevesebb, mert te nem akarsz. Teljesen érthető, hogy inkább a családoddal vagy barátaiddal töltenéd a szabadidődet, és nem attól leszel futó, hogy versenyzel, hanem attól, hogy futsz!