sportóra, multisport óra, futóóra, teljesítmény, fejlődés,

Válts szintet a futásban, szerezd be életed első sportóráját!

Forrás: Luis Alvarez / Getty Images
Tudjuk, hogy nagyon bőséges a sportórák piaca, amin egy kezdő futó nem könnyen igazodik el. Abban szeretnénk ezzel a cikkel segíteni, hogy jól dönts, mielőtt megvennéd életed első futóóráját!

Egyáltalán mik lehetnek a futóóra használatának előnyei?

A legegyszerűbb darabokból indulva is azt lehet mondani, alapvető célja egy ilyen eszköznek, hogy optimalizálják és személyre szabhatóvá tegyék a futó számára az edzéseket, ha cél a teljesítmény javítása. Az órát tehát érdemes úgy kiválasztani, hogy harmonizáljon az elérendő célokhoz. Fontos, hogy erre nem mindig a legdrágább és „legokosabb” eszközök lesznek az leginkább alkalmasak.

Nézzük a lehetőségeket és azt, hogy kinek ajánlott!

Aktivitásmérő (fitnesztracker) funkciói

Az aktivitásmérők néhány alapvető adatot kínálnak: idő, lépésszám, kalória és távolságmérés (amit lépéshosszhoz kapcsolódó kalibrációval mér). Fejlettebb változataik rögzíthetik a pulzust, illetve adhatnak alvással, regenerációval kapcsolatos információkat. Nem rendelkeznek túl hosszú akkumulátor-élettartammal, éppen ezért is könnyűek és könnyen használhatók. Kezdő futók számára alapeszköznek elegendő.

GPS a futóórában

Mindazt, amit egy aktivitásmérő tud, tudja egy GPS-es óra is, ám a távolságmérés – a nevével összhangban - GPS alapú. Viszont részletes edzésadatok rögzítésére is képesek, amik segítségével az edzések optimalizálása jóval pontosabbá válhat. Mivel függőleges emelkedést is rögzítenek, terepfutók számára is ideális választás, ráadásul sok modellre útvonalat is lehet rögzíteni, ami szintén terepen rendszeresen edzők számára óriási segítség. Kifinomultabb (és persze drágább) változataikba edzéseket is lehet rögzíteni, ami intervallumos edzéseknél komoly segítség a futónak. Sok GPS-es futóóra képes átszámolni az edzés adatait például terepről síkra, ami nagyjából annyit jelent, hogy adott iram terepen, milyen tempónak felelne meg síkon. Egyszerűbb GPS-es futóóra kezdő futók számára is ideális választás, ha igazán jó darabot találsz, simán lehet, hogy jó pár évig nem kell ismét sportórára költened.

sportóra, kezdő futó, multisport óra, fejlődés, teljesítmény,
Forrás: boonchai wedmakawand / Getty Images

Pulzusmonitorok a futóórában

Fontos, hogy pontos pulzusadatokkal rendelkezz, ha arra adod a fejed, hogy pulzusalapú edzéseket végzel (s persze az előzetes teljesítménydiagnosztikai vizsgálaton kimért saját adatokra is szükség lesz). A pulzusszám rögzítésének többféle módja létezik, mérhető csuklón az órába épített monitor segítségével vagy külső mellkaspánttal, ami információkat küld az órának. A megfigyelések alapján előbbi több pontatlanságot rejt, ellenben utóbbi eszköz jóval pontosabb adatokat szolgáltat. A pontos pulzuszónák használatával lehetővé válik akár a zsírégetés (ha cél a fogyás), a sebesség és az erő növelése (ha cél a gyorsulás), az állóképesség javítása (ha cél a hosszabb távú állóképesség elérése). A pulzusmérők meg tudják becsülni a VO2 max-ot, a maximális oxigénfogyasztást és a felépülési rátát is.

Multisport óra

Az eddigiekben funkciókról írtunk, de léteznek készülékek, amelyek mindezt tudják (időmérés, futásidő, GPS alapú távolságmérés, útvonalrögzítés, edzésrögzítés, pulzusmérés és így tovább), ezek a multisport órák, amik azért előnyösek, mert olyan funkciót használhatsz belőlük, ami számodra szükséges. A multisport órák alkalmasak arra, hogy túrázás adatait, úszást, vagy például bringázást, beltéri bringázást rögzíts velük és még sokféle sportot. Ha kezdő futóként sokféle keresztedzést végzel a futások mellett, hasznos lehet számodra egy ilyen óra. A multisport órák kínálata is igen széles palettát mutat.

sportóra, futóóra, multrisport óra, fejlődés,
Forrás: Westend61 / Getty Images

További extra funkciók, amikkel találkozhatsz óravásárláskor:

  • Köridők mérése (ha edzést nem is rögzíthetsz az órára, alapvető, hogy köridőket tudj mérni, hisz például gyors-lassú, emelkedő-pihenő szakaszokat csak így tudsz rögzíteni),
  • Edzésalkalmazásokhoz való kapcsolódás,
  • Regenerációra fordítandó idő ajánlása az edzések után,
  • Virtuális versenyzés önmagad korábbi eredményeivel,
  • Térképen jeleníti meg a feltöltött track-et, nem egyetlen „csíkként”,
  • Útvonaltévesztéskor jelez hanggal és/vagy rezgéssel,
  • Az órán megjeleníthető értesítések (e-mail, telefonhívás, közösségi oldalak értesítései),
  • Fizetési lehetőség bankkártyához kapcsolva,
  • Zenehallgatási lehetőség,
  • Külső személy számára „nyomkövető” funkció.

Ha most vásárolnál sportórát, a JOY-napok alatt – ami november 11-én indul és 14-ig tart - kedvezményesen juthatsz hozzá a számodra ideális darabhoz. Sportórákat például az Alza.hu webáruházban vásárolhatsz ebben az időszakban!