Borítókép: Egy laza edző tippjei kezdőknek

Egy laza edző tippjei kezdőknek

Forrás: Europress
Így küzdd le az ellenséges járókelőket, sofőröket és kutyákat

Nyomasztó lehet leszállni a futógépről, hogy belevesd magad a külvilág kiszámíthatatlan forgatagába. Az edzőteremben csupa hozzád hasonló sportoló vesz körül, akik számára az edzés ugyanolyan fontos, mint neked. A termen kívül friss levegő és a természet szépsége vár – és időnként kevésbé pozitív találkozások nálad kevésbé lelkes szerzetekkel. Mutatjuk, hogyan legyél úrrá a kalandos utadon olykor felbukkanó akadályokon.

Beszólók, heccelők

Valamilyen megmagyarázhatatlan okból a mai napig léteznek olyanok, akik szerint remek móka „Fuss, Forest, fuss!”-kiáltással jópofáskodni, ha valaki enyargal mellettük. Ha te is belefutsz ebbe (vagy akár durvább beszólásba), a legjobb válasz az, ha nem válaszolsz. (Kivéve persze, ha fenyegetést érzel. Ebben az esetben keress biztonságos helyet, közeget, esetleg értesítsd a rendőrséget.) A heccelőkből szerencsére egyre kevesebb akad – ha mégis gyakran előfordul veled az ilyesmi egy bizonyos útvonalon, keress inkább másik útvonalat.

Agresszív sofőrök

Nem tanácsos velük vitába keveredni, egy két tonnás négykerekűből üvöltöző, dühödt fickóval felesleges vitatkozni. Ha betartod a közlekedési szabályokat – vagyis lehetőség szerint a járdán, vagy annak hiányában az út szélén, forgalommal szemben haladsz –, a legtöbb sofőr békén hagy. Azonban ha valaki ráfekszik a dudára, vagy kiabálni kezd, próbálj nem reagálni, és keress biztonságos helyet. Ha teheted, kerüld a forgalmas vagy szűk utakat.

Kutyák

A kutyák ösztönösen üldözőbe fognak venni, ezért ha póráz nélkül sétáló ebbel találkozol, válts gyaloglásra, vagy állj meg. Ha a kutya futni kezd feléd, vagy megugat, őrizd meg a hidegvéred, húzd ki magad, és kiáltsd oda: „ÁLLJ”. Ez elméletileg elég ahhoz, hogy visszavonulásra késztesd a blökit. Ha nem így történik, kapj fel egy követ, és emeld mindkét kezed a magasba. Hajítsd el a követ, ahogy egyre kijjebb kerülsz a kutya területéről.