terepfutás, futás sárban, futás ősszel, futás télen, edzéstippek,

Sarazzunk egy cseppet – tippek a sáros terepfutások nagy barátjától, Csanyától

Forrás: Getty Images
Az ősz és a sár elválaszthatatlan kapcsolatot képeznek. Van, aki kifejezetten élvezi a sáros terepet, más inkább aszfalton fut, csak sárban ne kelljen.

Nem véletlen, hogy Csanyának – a legnagyobb hazai terepversenyek atyjának – legendás a sárhoz való viszonya. Túl azon, hogy jó pár kifejezetten extrém sáros útvonalon rendezett versenyt, terepfutóként maga is tapasztalt sárdagasztó. Azt mondja, nem zavarja a sár és abszolút el tudja engedni a futás teljesítmény részét sáros útvonalon – mondjuk ő aztán szárazon is, ugyanis saját bevallása szerint egyáltalán nem kompetitív típus. Tudomásul veszi a körülményeket, mást nem is tehet, hisz ez pont olyan dolog, amin nem lehet változtatni. Egyébként pedig kezdő terepfutóknak is bátran ajánlja, hogy induljanak el sáros útvonalon, a tanácsa csupán annyi, hogy kezdetben rövidebb távokkal és ne kifejezetten nehéz, technikás útvonallal próbálkozzanak.

Következzenek Csanya sáros tippjei:

  • Akár gyakorlott futó vagy, akár kezdő ebben a műfajban, engedd el azt, hogy azonos teljesítményt nyújts kedvenc útvonaladon, ha felázott és sáros. Úgy kell elfogadni ezt a napot, hogy kint voltál, valamit mozogtál, de nem pont azt, amit szoktál, elképzeltél, terveztél. Az időjárás és a körülmények teljesen megváltoztathatják a lehetőségeket és a teljesítményt is.
  • Ne félj belelépni a sárba, nem lesz semmi baja sem a lábadnak, sem a cipődnek. Próbáld élvezni a helyzetet, bár kétségtelen, hogy vannak olyan helyszínek, ahol nem kellemes sárban haladni. Ha nincs tapasztalatod sáros terepen, inkább ne válassz szintes, nagyon felázott útvonalat, bár arra készülni kell, hogy ha sár van, akkor valamennyire mindenhol előfordulhat.
futás sárban, terepfutás, edzéstippek,
  • Legyen váltózokni és váltócipő az autódban - már ha azzal mész -, hogy futás után át tudd venni a sáros cipőt és zoknit. Tarts az autóban egy papírdobozt, amibe be tudod tenni a cipődet. A cipőcsere elsősorban azért fontos, hogy ne fázz, ha már nem futsz, de persze az autód sem lesz ezáltal sáros.
  • Felszerelés szempontjából sáros útvonalon nem mindegy milyen talpmintázatú cipőben indulsz el. Emiatt legalább kétféle cipő hasznos, ha van egy terepfutó gardróbjában: egy szárazabb, mondjuk normál útvonalra és egy kifejezetten sáros terepre. Így a két cipő élettartama tovább is fog tartani, mintha csak egy lenne.
Runner's World Terepfutó magazin

Runner's World Terepfutó magazin

Megrendelhető!
MOST 25% kedvezménnyel!

 

1495 Ft

1995 Ft

  • A túrabotok is segíthetnek sárban, de ez egy következő lépés a futó számára. Ha túrázás során használtál már botokat, akkor érdemes bevetni. Máskülönben nem érdemes vinni, pláne, ha nem vagy gyakorlott „sarazó”, és nem vagy gyakorlott botozó sem, ez esetben inkább sok a két új tényező és nem segítség.