futás télen, kezdő futó, futástippek, motiváció,

Tippek kezdő futók számára téli futóedzésekhez

Forrás: Getty Images
Ez lesz az első teled, amit már futóként töltesz? Azt tervezed, hogy végig futni fogsz? Szuper! Köszöntünk a téli futók közt és engedd meg, hogy ellássunk pár tanáccsal, hidd el lesznek pillanatok, amikor nagyon jól fognak jönni!

Télen futni nagyon más, mint egyéb évszakokban. A futás általában gondtalan tevékenység, és az esetek többségében nem túl nehéz rávenni magadat arra, hogy kilépj az ajtón. Télen azonban számítanod kell szinte mindig a hidegre, nagyon gyakran a sötétre, és sokféle kellemetlen időjárási körülményre (szélre, esőre, hóra, jeges utakra). Ezek miatt sokkal gyakrabban előfordulhat, hogy nehezen találsz motivációt. Ahhoz adunk edzéstippeket, hogy valami jót akkor is ki tudj hozni a futásaidból, amikor igazán küzdelmes kint lenni a szabadban.

Mindig ellenőrizd az időjárást!

A tél manapság kiszámíthatatlan. Egyik nap bírható 5 fokban kell futni, másnap lehet -5 is. Ez a 10 fok különbség valamelyest eltérő öltözéket kíván. A futás közbeni komfortodat az fogja meghatározni, hogyan sikerült eltalálni a hőmérséklethez passzoló ruházatot. Ha túlöltözöl az is kellemetlen, de ha fázol az sem jó. Ne feledkezz meg olyan kiegészítőkről, mint a sapka, kesztyű, csősál, illetve szeles, hűvös időben egy vékony szélálló kabát nagy mértékben javítja a hőérzetet. Futás után, amilyen gyorsan csak lehet, kerülj meleg helyre, hogy legalább levehesd az átizzadt holmidat.

Kezdj könnyedén!

A bemelegítés mindig fontos, de télen különösen az. Még akkor is, ha nem tervezel gyors futást. Néhány dinamikus nyújtás, rövid gimnasztika után kezdj könnyen kocogni, az edzés első 10 percében tartsd a bemelegítő tempót.

Szép a hó, de ne bízz benne!

A hó sokakat vonz a városi parkokba, tényleg csodaszép a látvány, ezt elismerjük! Viszont, ha nincs letakarítva a járda vagy a futókör, az aszfaltos futócipők nem biztos, hogy kellő stabilitást fognak biztosítani a futáshoz. Ha a hó alatt jégréteg is húzódik, különösen veszélyes mutatvánnyá válhat egy könnyű futóedzés is. Légy óvatos a csúszós utakon!

Légy látható, ha sötétben futsz!

Persze, ha teheted, fuss fényes nappal, ám a legtöbb futó számára ez egyedül hétvégén adott. Viszont, ha a sötét órákban futsz, gondoskodj arról, hogy látható légy még akkor is, ha van utcai világítás. Egy láthatósági mellény éppen megfelelő a célra! Hogy te is pontosan lásd, hová lépsz, szerezz be egy fejlámpát.

futás télen, futás sötétben, kezdő futó, fejlámpa, láthatóság,
Forrás: Getty Images

Legyen nálad mindig telefon!

Véleményünk szerint akkor is, ha városban futsz és csak fél órára szaladtál ki, hiszen elég egy rossz lépés és egy kibicsaklott láb, bedagadt bokával, biztosan nem fogsz tudni gyorsan hazajutni vele. Ellenben a hidegben rövid időn belül kihűlhetsz, ha nem kapsz mielőbb segítséget. Érdemes némi pénzt is magaddal hordani, hogy legalább buszra, villamosra vagy egyéb közlekedési eszközre szállhass baj esetén, ám a legfontosabb mégis az, hogy tudj segítséget hívni!

Keress futópartnert, erre az időszakra!

Biztosan lesznek reggelek vagy délutánok, amikor iszonyú nehéz lesz elindulni, ám ha az edzést megbeszélted valakivel, jóval kisebb az esélye annak, hogy kihagyod. Szerintünk nem ciki deklaráltan az elkövetkező hónapokra egyezséget kötni valakivel, aki – ki tudja – lehet, hogy hosszabb távon is társaddá válik a futóedzéseken.

Válassz minicélt télre!

Versenyek még most is vannak, de találsz hosszabb, rövidebb erdei túrákat, ahol a távot futva is megteheted. Dönthetsz úgy, hogy az év hátralévő időszakában minden nap futsz egy keveset (határozz meg minimum távot), határozz meg egy hétvégi napot, amikor lefutsz egy konkrét távot kicsit tempósabban, például egy gyors 5-öst vagy 10-est, erre készülj céltudatosan. Döntsd el, hogy idén télen nem hízol egy grammot se. Ezek mind olyan célok, amik a motivációdat éberen tarthatják és megadják a kellő löketet a folyamatos sporthoz még a legkeményebb téli hónapokban is!

Runner’s World 2021/05 (digitális verzió)

Runner’s World 2021/05 (digitális verzió)

Az őszi-téli Runner’s World címlapján Szabó Zsófit láthatod, akit bár legtöbben az RTL Klub műsorvezetőjeként ismernek, szenvedélyes futó is, ráadásul igen rövid idő alatt kiemelkedő eredményeket ért el. Zsófi egyszerűen imád futni, arról mesélt nekünk, hogyan változtatta meg az életét ez a sport!

A magazinban sok hasznos edzéstippet találsz, akár gyorsulni szeretnél, esetleg jövőre belevágnál a triatlonba, vagy épp most merészkednél ki a terepre!

Sporttáplálkozási mellékletünkkel abban szeretnénk segíteni, hogyan támogasd az egészséged és javítsd a teljesítményed az étkezéseddel. Eláruljuk többek között, milyen vitaminokra van szüksége egy futónak, hogyan táplálkozz versenyek előtt, vagy miként frissíts.

Simonyi Balázs exkluzív interjút készített a friss 24 órás világbajnokkal, Alekszandr Szorokinnal, aki nem kevesebb, mint 24 éves világcsúcsot döntött meg.

­Sallai Zsuzsi rákkal való küzdelmeiről is találsz egy őszinte interjút, melyben arról mesél az ultrafutó nő, hogyan éli meg a mindennapjait. Azt is eláruljuk, Te hogyan segíthetsz neki a gyógyulásban!

Még több információ: Runnersworld.hu/megjelent

595 Ft