futás,kezdő futás,edzés,fogyás

Tavasszal tényleg megtanulsz futni? Pofonegyszerű tippek a test felkészítéséhez

Forrás: Getty Images
Nem kérdés, hogy tavasszal és nyáron kezdenek a legtöbben futni, hiszen jó időben jobban esik a szabadtéri sport. Ha idén te is megfogadtad, hogy tavasszal bizony te is futócipőt ragadsz, akkor nem márt már most felkészítened a testedet és a lelkedet. A következő módszerek segíteni fognak!

Iktasd be a kardiózást a mindennapokba!

Ha az utóbbi időben hanyagoltad az edzést, a következő két hónap szóljon a kardiózásról: edzed vele a szívet és az érrendszert, és szuper alapot adsz a futásnak. Sétálgatni a jó levegő remek dolog, de a felkészülési időszakban érdemes egy kicsit intenzívebb dolgot választani. A taposógép, az ellipszis tréner vagy egy spinning óra mind remek választás, a lényeg, hogy kardió edzést végezz legalább heti három alkalommal.

Állítsd be a pulzusodat!

Érdemes a kardió edzésekhez egy pulzusmérő órát is beszerezni, mert sokkal hatékonyabb lesz a mozgás, és kevésbé terheled a testedet, ha nem hagyod az egekbe szökni a pulzusodat. Ismerkedj meg a pulzuskontrollal - meglásd, a hasznodra válik majd! A maximum pulzusodat úgy számolhatod ki, hogy az alap 220-ból kivonod az életkorodat - majd ezt az összeget veszed alapul, ha mondjuk a zsírégetés a cél. Akkor ugyanis érdemes a maximum pulzus 60-70 százalékán edzeni. Mutatunk egy példát - egy 30 éves ember így számolhatja ki az adatait:

220-30=190 maximális pulzus

Ezt alapul véve 190x0.6 - 190x0.7 között, vagyis 114 - 133 között kellene maradnia a pulzusodnak, ha a fogyás, a zsírégetés a célod. Ha magasra szökik a pulzusod, kicsit lassíts, vegyél vissza, sétálj, majd folytasd a dolgot. Beletelik pár hétbe, mire beáll a dolog, viszont ennek így tényleg lesz értelme!

Erősítsd meg a térdedet!

Nagyon gyakori, hogy azok, akik hirtelen kezdenek bele a futásba, pár alkalom után máris térdproblémákra panaszkodnak. Épp ezért fontos a prevenció: kezdj el már most kifejezetten a térdet és a combokat erősítő mozgásformákat vagy súlyzós gyakorlatokat végezni, hogy ne menjen el a fájdalom miatt a kedved a futástól!

nyújtás,futás,edzés
Forrás: pexels.com
A nyújtás nagyon lényeges az edzés után!

Tanulj meg helyesen bemelegíteni és nyújtani!

Bármilyen edzésbe kezdesz, ez a két dolog sosem maradhat el. Ha alaposan bemelegítesz a mozgás előtt, a végén pedig szánsz időt a nyújtásra, akkor nem csak az izomláz mértéke lesz kisebb, de az izmaid kevésbé lesznek sérülékenyek. Ha ez is új terep számodra, akkor itt a felkészülés ideje: tanulj meg szuper bemelegítő gyakorlatokat, kezdd el használni az SMR-hengert vagy a masszázslabdát. Látogass el streching órákra, és pár alkalom után már emlékezni fogsz az alap nyújtásokra. Ezek talán apróságnak tűnnek, pedig nagyon lényegesek az edzés szempontjából!

Készülj fel mentálisan is!

Ha tényleg eldöntötted, hogy futni szeretnél, tréningezd erre az agyadat is, ha valóban hosszú távra gondolkodsz. Készíts egy kis jegyzetet, amibe elkezdet összeírni a feladatokat: a futócipő és pár kényelmes zokni beszerzését, a lehetséges helyeket, ahol futni szeretnél, és az edzéstervet sem árt összeraknod. Ehhez érdemes legalább az elején futóedző segítségét kérni, de ha ez most nem fér bele, itt mutatunk kezdő edzésterveket. Vesd még papírra a célokat, az okokat, és azt is, mik a terveid a futással. Ha kész vagy, a felkészülés időszakában lehetőleg naponta olvasd át a jegyzeteidet, ezzel ugyanis az agyadat is felkészíted a tavaszi futószezonra!