esti futás, fejlámpa, futás télen, terepfutás,

8+1 tipp, ha télen, este futsz terepen

Forrás: Getty Images
Persze a téli „este” valójában már 5 órakor elkezdődik és kevesebbek, mint többek számára vonzó edzésidő már ami a terepfutásokat illeti, de azért nem kell teljesen leszámolni ezzel a lehetőséggel sem. Viszont alaposan rákészülni érdemes!

1. Az egyik legalapvetőbb eszköz, a fejlámpa, ami nélkül nem érdemes és nem biztonságos elindulni!

Egy jó fejlámpa az esti erdőben semmivel sem helyettesíthető! Ám a jó fejlámpa mellé érdemes csereelemeket is vinni, illetve cserelámpát, ha tölthető a készülék akkumulátora. Ha tölthető az aksi, akkor mindig ügyelj rá, hogy feltöltsd indulás előtt, ha elemes, akkor egy szett új elem legyen nálad. Nincs annál kínosabb, amikor gyengébb fényerőre kapcsol a lámpád, majd villogni kezd és végül lekapcsol, pedig még csak az edzésed felénél tartasz!

2. Feltöltött, működő telefon mindig legyen nálad!

Egyrészt amolyan harmadik fényforrásként még mindig bevethető, másrészt egy rossz lépés miatt kerülhetsz olyan állapotba, ami miatt a segélyhívófunkciót imádni fogod!

3. Este az útvonal megtétele hosszabb időt vehet igénybe, erre mentálisan készülj!

„Itt kell felkanyarodni, ja nem itt…nem, itt sem, akkor hol van az a felfelé kanyar?” Ismert útvonalat teljesen más sötétben futni, mint nappal. Lehet lassabb a tempó, de az érzékelés is megtréfálhat, mert nem látod magad előtt a teljes képet, csak egy viszonylag kicsi darabkáját. Éjszakai futás során nem ritkán úgy érzékeljük, mintha sötét dobozban vagy csőben futnánk. Légy fokozottan éber és figyeld jobban az ösvényt!

4. Hagyd a tempót a nappali edzésekre!

Egy kivilágítatlan erdei út, ahol csak a saját lámpád ad támpontot, nem igazán alkalmas arra, hogy biztonságosan fuss mondjuk 3x4 perc lendületes szakaszt. Megbújhat a lámpád fényében a kiálló kő vagy gyökér, esetleg egy kisebb gödör. A mélységérzékelés veszélybe kerül a legjobb fejlámpák fényében is. Ezeket a futásokat a könnyű átmozgatásokra, közösségben megélt laza futásokra használd!

5. Viselj „alkalomhoz” illő öltözéket!

Ehhez nagyon fontos, hogy tájékozódj előzetesen, illetve ha a derekadra kötsz egy szélkabátot, mint extra réteget, azzal nem lősz nagyon mellé, mert ha nem kell maradhat ott, ha pedig szükséges, kéznél van. A futócipőválasztás is jó, ha illeszkedik a várható terepviszonyokhoz. Milyen az aktuális terep: sáros, havas, jeges – utóbbi esetben szükség lehet hóláncra. Ezek mind befolyásolják a futás minőségét és ne feledd: alkalmatlan cipő okozhat kisebb-nagyobb baleseteket, amiket a sötét, hűvös erdőben nehezebb kellemetlenség nélkül orvosolni.

terepfutás, esti futás, fejlámpa,
Forrás: Getty Images

6. Vonzóbb és könnyebb a téli éj, ha társaságban veted magad bele!

Valószínű azért választod ezt az időpontot, mert nincs másra lehetőséged, de ha nem így van, akkor is kellemesebb megélni-e különös hangulatban zajló futást, ha van kihez szólni. Szerintünk egyébként biztonságosabb is barátokkal, ismerősökkel futni bárhol, ha a sötét van. Nem azért, mert egy vérmókus rád veti magát, inkább azért, mert ha például kibicsaklik a lábad egy rossz lépés miatt, könnyebb visszabicegni az autóhoz, segítséget hívni, megvárni, mint egyedül. Ilyen esetben például kettőtök lámpája közül az egyik lekapcsolható, hogy tartalékoljatok a fénnyel.

7. Biztosan ne indulj el éhesen, és/vagy legyen nálad egy gél, valamilyen szelet szükség esetére!

Akárcsak 1 órára mész, nagyon fontos látnod előre, mennyit bírsz az utolsó étkezésből megtenni. Ugyan lassabb a tempó általában, viszont hűvösebb van, emiatt a szervezet hőfenntartása eleve több energiát igényel, ha eléhezel, könnyen lehet, hogy sétálgatva kell megtenni az út egy részét, ennek legfőbb problémája pedig a kihűlés lehet! Azért is jó, ha van nálad valami kis tartalék energiaforrás, mert akár futótársadat is ki tudod vele segíteni, ha ő nem készült rá eléggé az esti futásra.

8. Ha autóút mentén is kell futnod, a ruházatodra végy láthatósági futómellényt!

Vagy legalább is ne viselj korom fekete ruházatot. A fejlámpa ugyan láthatóvá tesz, de minden olyan esetnek, amikor autóút szélén közlekedsz, van kockázata, amit lehet csökkenteni azzal, ha jó előre kiszúrnak. Ne feledd, az autóvezető, aki szemből érkezik, minél később vesz észre, annál nagyobb kockázatot jelent számodra. Ha csak terepen futsz, ott persze bőven elég a fejlámpád fénye.

Runner’s World 2021/05 (digitális verzió)

Runner’s World 2021/05 (digitális verzió)

Az őszi-téli Runner’s World címlapján Szabó Zsófit láthatod, akit bár legtöbben az RTL Klub műsorvezetőjeként ismernek, szenvedélyes futó is, ráadásul igen rövid idő alatt kiemelkedő eredményeket ért el. Zsófi egyszerűen imád futni, arról mesélt nekünk, hogyan változtatta meg az életét ez a sport!

A magazinban sok hasznos edzéstippet találsz, akár gyorsulni szeretnél, esetleg jövőre belevágnál a triatlonba, vagy épp most merészkednél ki a terepre!

Sporttáplálkozási mellékletünkkel abban szeretnénk segíteni, hogyan támogasd az egészséged és javítsd a teljesítményed az étkezéseddel. Eláruljuk többek között, milyen vitaminokra van szüksége egy futónak, hogyan táplálkozz versenyek előtt, vagy miként frissíts.

Simonyi Balázs exkluzív interjút készített a friss 24 órás világbajnokkal, Alekszandr Szorokinnal, aki nem kevesebb, mint 24 éves világcsúcsot döntött meg.

­Sallai Zsuzsi rákkal való küzdelmeiről is találsz egy őszinte interjút, melyben arról mesél az ultrafutó nő, hogyan éli meg a mindennapjait. Azt is eláruljuk, Te hogyan segíthetsz neki a gyógyulásban!

Még több információ: Runnersworld.hu/megjelent

595 Ft

9. Ne vesd el a többkörös útvonalat!

Pláne, ha nincs komoly rutinod az éjszakai erdei edzésekben, nem kell feltétlenül nagy körre indulni, az erdő mélyébe messze futni, keress egy 3-4 kilométeres kört, ebből futhatsz többet is, vagy egy oda vissza szakaszt, amit szintén ismételhetsz. Nem lehet mindenféle eshetőséget felsorolni miért, de sokkal egyszerűbb így visszatérni a kiindulási pontra, ahol vár például az autód, a kivilágított „civilizált” terep. Az edzésből így is ki lehet hozni a lehető legtöbbet.

A tél megosztja a futókat, nem véletlen, hogy az egyébként kedvelt erdei ösvények a téli sötét délutánokon teljesen kihaltak. Ki ne töltené az időt ilyenkor inkább a meleg nappali kényelmes kanapéján. De ezek a pillanatok is döntenek arról, hogy a tavaszi szezon kezdetén hol tartasz futóként. Szóval tél, sötét, hideg ide vagy oda, bátorítunk, hogy most is húzz futócipőt!