terep futas terepfutas tura osveny hegyek

Terepfutáshoz terepfutócipőt, túrázáshoz túracipőt válassz!

Forrás: Getty Images
Ahogy futáshoz nem húznál fel túrabakancsot, úgy túrázáshoz se válassz terepfutó cipőt. Hiába hasonló a felhasználási terep, jóval több a különbség, mint elsőre gondolnád.

Sok futó nem is tart otthon külön cipőt terepre vagy aszfaltra, főleg, ha csak könnyebb, kevésbé technikás ösvényeken szokott valaki edzeni. Bár vannak olyan elszánt terepfutók is, akik még akár a Börzsönynek is neki vágnak egy aszfaltra készült futócipőben, azért a sportszergyártók nem véletlen, és nem csak marketingcélból kezdtek el különböző modelleket tervezni a váltakozó borításokra.

A terep- és az aszfalt futócipő közötti legfőbb különbség a talp mintázatában és annak mélységében keresendő, mivel a terepcipőnek elsősorban az a feladata, hogy saras, csúszós, köves, sziklás talajviszonyok között is stabil tapadást biztosítson a futó számára. Ezzel szemben egy túrabakancs még összetettebb védelmet nyújt, mert a túrázás, habár elsőre nagyon egyszerűnek tűnik, valójában egy igen komplex szabadtéri sporttevékenység.

Forrás: Getty Images

Épp emiatt egy terepfutócipő nem nyújt olyan teljeskörű védelmet egy hosszabb túra során, mint az ilyen célokra készült túracipő-, vagy bakancs. A terepfutócipő terepen való futáshoz készül, könnyebb, vékonyabb, kialakítással, így kevésbé bírja a fokozott igénybevételt, aminek egy technikás erdei túra során ki van téve a lábad. Teljesen más a talp gördülékenysége, a talajfogása, a mintázata, ez is egyszerűbb, hogy futás során ne terhelje felesleges plusz súly a testedet.

Viszont egy megbízható, hosszú távra tervezett, tartós túrabakancs sokkal stabilabb kényelmet biztosít, magasabb oldalkialakítással a bokatartásért, és mélyebb talpmintázattal a lassabb tempónál szükséges csúszásmentes haladásért. Nem utolsó sorban pedig gyakran vízálló kivitelben kerülnek piacra, bár a terepfutó cipők körében is egyre elterjedtebb a speciális anyagokkal bevont kivitelezés, mely elsősorban főleg a terep-ultrafutók számára lehet hasznos választás.

A túracipők kialakításuknak köszönhetően egész napos kényelmet biztosítanak, míg egy terepfutó cipő nem arra készült, hogy abba 10-12 vagy akár még több órát eltöltsön benne valaki rendszeresen. A talpukban lévő habanyag ugyanis nem csak a lefutott kilométerektől, hanem az állástól, és a benne eltöltött időtől is roskad, veszít a puhaságából, így hosszú távon nem nyújt tartós kényelmet, a bakancsokkal szemben, amiknek épp az a legfontosabb feladata, hogy egész napos túrákon is stabil kényelmet garantáljanak.

Az egyik legnagyobb különbség tehát a terepfutó-, és a túracipők között az ár mellett a hosszú távú, tartós viseletben keresendő. Egy túrabakancs hosszú éveken át a társad lesz, míg egy terepfutó cipőben a legújabb kutatások szerint 800-1000 km között egészséges futni. Ezt követően, márkától függetlenül kevésbé lesz kényelmes, és még ha nem is érzed így, egy túlhordott cipő bizony fokozott sérülésveszélyt rejt magában. A talpában lévő habanyag összeroskad és nem védi az ízületeket a talajfogáskor érkező hirtelen becsapódásoktól.

A másik legfontosabb különbség, ami miatt azonban semmiképp nem javasolt terepfutócipőben hosszabb távú túrákra elindulnod az az, hogy kevésbé nyújt védelmet a lábadnak az erdei ösvényeken. Túrázás közben a futásban megszokottnál lassabb tempóban, sokkal több csavarodás, oldalirányú terhelés éri a lábfejedet, ami miatt körültekintőbb védelemre van szükség, ezt pedig egy túrabakancs sokkal jobban biztosítja, mint egy könnyebb kialakítású terepfutócipő.

A futás és a túrázás közti sebességkülönbség lényeges abból a szempontból, hogy mennyi időt töltesz a cipőben. Ahogy már említettük, egy futócipőnek sokkal könnyebb habanyagokból készül a talpszerkezete, így a puhább kialakítás miatt hamarabb tönkremegy, ha túrázásra használod. Érdemes tehát mindenképp külön tartanod otthon egy túrabakancsot, ha szeretsz kirándulni, és persze célszerű terepfutócipőben elindulni futni az erdei ösvényekre. A terepfutócipőt pedig épp a talp mintázata miatt nem tanácsos aszfalton elhasználnod, mert pont azt a tapadását fogja nagyon hamar elkoptatni az aszfalt, amire terepen szükséged van. Ha aszfalton futsz, akkor oda sima talpú cipőt válassz!