Borítókép: Eddig síkon futottál, most viszont hegymenetben is kipróbálnád magad? Erre figyelj szakértőnk szerint

Eddig síkon futottál, most viszont hegymenetben is kipróbálnád magad? Erre figyelj szakértőnk szerint

Forrás: getty images
Olvasónk aszfaltról terepre szeretne váltani és a szintemelkedések sem riasztják vissza. A következő kérdést küldte szakértőnknek, Sipos Fanninak:

Szia Fanni!

Én főleg síkon szoktam futni, de egyre gyakrabban szemezek a szintkülönbséges versenyekkel is. Mikre érdemes figyelni hegyen felfelé, illetve hegyen lefelé futásnál? A másik kérdésem pedig az lenne, hogy milyen szempontokat kéne figyelembe vennem terepfutó cipő vásárlásnál? (Régóta futok, de mindig csak betoncipőm volt.)

Köszi előre is a segítséget!

Szakértőnk, Sipos Fanni válasza:

Kedves Levélíró!

Felfelé biztosan érzékelted már, hogy ugyanazt a tempót nem fogod tudni tartani, mint síkon. Erre érdemes edzened magad, hegyi résztávos futásokkal - akár betonon is. Így amikor kijutsz az erdőbe, könnyebben fognak menni a felfelék. Felfelé futásnál a karmunka erőteljesebb, merd használni a karod, sokat fog segíteni.

Ugyanakkor biztosan lesz olyan meredek emelkedő is, ahol már nem fogsz tudni futómozgást végezni. Van, hogy energetikailag jobban megéri sétálni felfelé, mint futni.

Extra meredek emelkedőnél a lábakról leveheted a terhelést úgy, ha előredőlsz, megtámaszkodsz a térdeden és így segíted a felfelé haladást. A lefelé futás erőteljesebben igénybe veszi a combizmokat. Ne dőlj hátra, így az egyensúlyod könnyebben meg tudod tartani. Ha olyan meredek szakaszt találsz, amin nem érzed magad biztonságban, akkor érdemes cikk-cakkban fékezned magad.

Mint ahogy az utcai futócipő vásárlásnál is, a terepfutó cipőnél is figyelembe kell venni a lábad sajátosságait. Például, hogy mennyire dől befelé a lábad, mennyire kell alátámasztás, mennyire széles a lábfejed, stb. A terepfutócipők jellemzően merevebb talppal és bordázottsággal rendelkeznek, így ellenállóbak a csúszós-sáros talajjal szemben. Ami jól tud jönni, ha a terepfutó cipőd vízhatlan.

A terepfutás új kapukat fog megnyitni előtted. A terepfutásban nem ciki sétálni.

Sok új élményt kívánok!

Üdv,

Fanni

Ha van kérdésed Fannihoz, itt felteheted neki. A többi szakértőnkkel ide kattintva ismerkedhetsz meg.