Borítókép: A talp melyik részére érdemes érkezni futás közben? Szakértőnk elmondja!

A talp melyik részére érdemes érkezni futás közben? Szakértőnk elmondja!

Forrás: getty images
Olvasónk a következő kérdést küldte szakértőnknek, Vajda Zsuzsának:

Szia!

Én nemrég kezdtem futni, jelenleg 5-7 km-t futok heti háromszor. Igyekeztem tudatosan nekikezdeni, nemrég elmentem rendes futóboltba beméretni a lábam, vettem futócipőt, illetve elkezdtem olvasni a témában. Úgy érzem viszont, hogy a kép csak zavarosabb lett a lábtartást, talajfogást illetően. Azt mondták a boltban, hogy a lábam első felére érkezem, ami mindenképpen rossz. Viszont láttam cikkeket, ahol ezt tartják előnyösnek, sőt, akár a mezítlábas futást. Neked mi a véleményed? A kérdésem az lenne, hogy mindenképpen át kellene "szoktatnom" magam a sarokra érkezésre? Egyáltalán mit javasolsz, hogyan lássak ennek neki?

Köszönöm a választ előre is!

SZakértőnk, Vajda Zsuzsa válasza:

Szia!

Talán a legfontosabb, hogy nem azt javasolnám neked, hogy mindenféleképpen szoktasd át magad a sarokra érkezésre. Ha valaki a lábfej elülső részén fog talajt, annak több oka is van. Legtöbbször akkor figyelhető meg, ha valakinek a súlypontja futás közben elöl van, szinte a támaszláb fölött, ebben az esetben lehetetlen, fizikailag megoldhatatlan, hogy sarok-talp talajfogása legyen. Ha a súlypontod hátul van, akkor a sarok-talp talajfogást javasolom, mert a legtöbb cipőben ott van a csillapítás, a cipők a sarokrésznél vannak megerősítve, kiképezve a talajfogásra.

Fontos még azt is megjegyezni, hogy a futás sebessége, valamint a megtett táv hossza is befolyásolja a talajfogásunkat. Hiszen minél gyorsabban futnk, vagy minél rövidebb távot teszünk meg, annál inkább a lábfej elülső részén fogunk talajt, de a hosszú lassú futásoknál a sarok-talp talajfogás a jellemző.

Sokan a kenyai vagy etióp futókhoz hasonlítják futómozgásukat, azt a futótechnikát akarják elsajátítani, mondván az mennyire hatékony, de arról megfeledkeznek, hogy sebességben egy átlagos futó 6 perc alatt tesz meg egy km-t, míg az afrikai futók 3 percen belüli km-ekkel "száguldanak"!

Azt javasolnám neked, hogy kérd ki atlétika szakedző véleményét is, aki látja a mozgásodat, és segítséget nyújthat neked a helyes technika tökéletesítésében, mivel a futás egy természetes mozgásforma, ezért hosszú és kitartó munka mellett alakítható.

Bízom benne, hogy megmarad a kitartásod, és élvezni fogod a futásaidat!

Neked is van kérdésed Zsuzsához? Itt felteheted neki! A többi szakértőnkkel pedig ide kattintva ismerkedhetsz meg!