Borítókép: Szeresd meg a futást ősszel!

Szeresd meg a futást ősszel!

Ha követed ezt a hat jótanácsot, maximálisan kiélvezheted az őszi futás előnyeit.


Itt van az ősz...nincs azonban ebben semmi szomorú, főleg egy futó számára. A szeptember az új kezdetek ideje. Aki például szeretne elkezdeni futni, annak kimondottan ideális időszak, sokkal jobb, mint például a január, amikor hajlamosak vagyunk esztelen fogadalmakat tenni.
Az őszi futásnak számos előnye van: avarillat száll a levegőben, az utcákat színes levelek borítják és végre nincs meleg futás közben.
Akinek gyereke van, nyilván ellátja őt néhány tanáccsal, amikor (vissza)megy az iskolába. Ezek a tanácsok azonban kifejezetten jól fedik azokat a tanácsokat is, amelyek a futásra vonatkoznak.

1. Szerezz barátokat

Szélesítsd azon emberek körét, akikkel hajlandó vagy együtt futni. Ha nem egyedül róvod a kilométereket, jóval sokrétűbb edzéseket végezhetsz, mintha mindig csak a saját utadat járod. Ha csatlakozol egy futóközösséghez, azzal szélesíted a látóköröd, új barátságokra tehetsz szert és új utakat ismerhetsz meg.

2. Tanulj minden nap

Ez nem azt jelenti, hogy minden nap futnod kell. De ha észben tartod a futással járó "kötelezettségeket", például figyelsz az étrendendedre, akkor azokon a napokon is a teljesítményed javulásáért teszel, amikor nem futsz.

3. Tudd, mikor kell szünetet tartanod

Van olyan, hogy minél tovább ülsz egy példa felett, annál messzebb kerülsz a megoldástól. Vedd észre, amikor közel állsz ahhoz, hogy besokallj, és tarts szünetet.

4. Próbálj ki valami újdonságot

Lehet ez egy új csapat vagy egy új útvonal, esetleg egy friss mantra vagy vadiúj lemez, a legkisebb változás is új lendületet adhat.

5. Semmit ne írj le

Soha ne mondd, hogy soha. Nem futottál még maratont? Attól még ne írd le teljesen az ötletet. Legyél nyitott arra, amire az új élmények megtaníthatnak.

6. Ne felejtsd el a jó tanárokat

Minden jó diák tudja, mennyire jó dolog tartani a kapcsolatot azokkal a tanárokkal, akik meghatározóak voltak számára. Sose feledkezz meg azokról az edzőkről vagy futókról, akik elindítottak és segítettek az úton.