regeneráció,regeneráló futás,pihenőnap

Pihenőnapok és regeneráló futások: Mit kell tudni róluk?

Forrás: getty images
Mindkét dolog fontos részét képezi az edzéstervnek, azonban bőven van is köztük különbség. Ezeket vesézzük most ki.

A regeneráció fontos!

A futás nyomást helyez a testedre, még az agyadra is. Ha túlzásba viszed a mozgást és nem regenerálódsz kellően a sportolás után, akkor pont az ellentétes hatást éred el, vagyis romlik a teljesítményed - és rosszabb esetben lesérülsz. Ugyanakkor ez a stressz, amit a mozgás helyez a testedre építő is lehet, hiszen megfelelő regenerációval izmosodhatsz, erősödhetsz.

Miért más a futás, mint a többi sport?

A futás az úszáshoz és bringázáshoz képest jobban megterheli az ízületeket. Ezért fontosak a pihenőnapok, hogy minden apró sérülést helyre tudjon állítani a szervezeted.

Regeneráló futás vs. pihenőnap

A regenerációs futások felpörgetik a vérkeringést, emellett aerob előnyökkel is járnak. Beszélgetős tempóban, E 1-es pulzus zónában ajánlott ezeket a futásokat teljesíteni. Ettől függetlenül bármennyire laza tempóban is végzed őket, ugyanúgy megterhelik a testedet - a csontokat, ízületeket, inakat.

A pihenőnapokon ezzel szemben a tested csak a regenerációra fókuszál, bár ez utóbbi megoldás a teljesítmény szempontjából lehet kicsit rosszabb, de az is igaz, hogy vannak esetek, amikor a futás többet árt, mint használ (például, amikor érzed, hogy fájdogál valamid, de azért még letolod az edzést...)

Hogyan iktasd be őket?

Regeneráló futások: attól függően építsd be őket az edzéstervedbe, hogy mennyit futsz. Ha mondjuk 3-5 alkalommal futsz hetente, akkor érdemes 1-3 napot regeneráló futásra szánnod. Ha 6 napot futsz, akkor 3-4 legyen regeneráló futás. Így elkerülheted a sérüléseket, de a fontosabb edzéseket - hosszú futás, pályaedzés, intervall - be tudod iktatni.

Pihenőnapok: Vannak futók, akik pihenőnap nélkül is megússzák sérülések nélkül. A legtöbb futó számára viszont 7-10 naponta érdemes beiktatni egy pihenőnapot, amit célszerű a legmegerőltetőbb futás utánra időzíteni. Ha viszont hajlamos vagy a sérülésekre, akkor heti két napra is szükséged lehet. Ettől függetlenül arra is érdemes figyelni, hogy a többi napon lévő terhelést egyenletesen, a szintednek megfelelően oszd el, mert ha ott túlterheled magadat, akkor hiába a pihenőnap, nem tud megfelelően regenerálódni a szervezeted.

A pihenőnapokon pedig ne vegetálj, mint egy szobanövény, hanem nyújts, sétálj, hengerezz, vagy bringázz. Arra figyelj, hogy ne végezz olyan keresztedzést, ami nagy erőhatásokkal támadja a testedet (ugrálás, tenisz, CrossFit).

Olvasnál még a témában?