Borítókép: 4 lépés, hogy szokássá változtasd a futást

4 lépés, hogy szokássá változtasd a futást

Forrás: unsplash/Ivan Torres
Pár hétnyi futás után elkezdhetsz hinni abban, hogy tényleg létezik a runner’s high érzés, de mit csinálj addig, amíg eljutsz idáig?

Amíg ez bekövetkezik, néha nehéz lehet kitessékelned magadat az ajtón. Néha pedig az akaraterő is kevés ahhoz, hogy elindulj. Heidi Grant, motivációs szakértő szerint is így van ez:

“Azt mondjuk magunknak, hogy megcsináljuk, amit kitűztünk, pedig az akaraterő véges, sokaknál előfordulhat, hogy egyszerűen kifogynak belőle.”

A következő tippek viszont segítenek abban, hogy szokássá változtasd a futást, ezáltal pedig megkönnyítheted a saját dolgodat is. Kövesd ezeket a tanácsokat és kezdd el végre élvezni a futást!

1. Legyen egy terved: minden szokás rutinból (maga a futás), jutalomból (csoki, masszázs) és jelből (hely, idő, hangulat, zene, más emberek) áll. Szóval először ki kell választanod a jeleket (mikor a legjobb beiktatni az edzést, a legjobb útvonal) és jutalmat is. Ezeket nyugodtan papírra is vetheted és kiteheted egy helyre, amit gyakran látsz. Próbáld ki és kövesd ezt egy héten keresztül - ha nem megy, akkor változtass a jeleken vagy a jutalmadon.

2. Fő a rendszeresség: találj ki egy futás előtti rituálét, amit minden edzésed előtt megismételsz, közben pedig lélekben is felkészülsz a mozgásra. Ez akár lehet az is, hogy kikészíted a ruháidat, vagy ugyanazt a zenét hallgatod indulás előtt. Ezek segítenek az agyadnak abban, hogy szokássá változtassák a futást.

3. Jutalmazd meg magadat: futás után okozz örömöt magadnak valamivel, amit élvezel - egy forró fürdővel, smoothie-val vagy egy-két kocka csokival - ez ismét az agyadnak fog segíteni, hogy tudja, a kemény munka után jutalom következik.

4. Saját támogatói rendszer: a futórutinodat tűzdeld meg egy-két olyan elemmel, ami örömet okoz. Például hetente egyszer futss a barátoddal, vagy egyszerűen kövesd nyomon a fejlődésedet - ezek később hatalmas motivációt adhatnak.

Sok sikert!

Jól jönne még egy kis motiváció?