Borítókép: Hogyan változtasd szokássá az edzést? Mennyit érdemes mozogni a fogyáshoz, alakformáláshoz? Szakértőnk elmondja!

Hogyan változtasd szokássá az edzést? Mennyit érdemes mozogni a fogyáshoz, alakformáláshoz? Szakértőnk elmondja!

Olvasónk több kérdésre keresi a választ a fogyással, sportolással kapcsolatban. Szakértőnk, Pulay Szilvi elárulja, hogyan maradhatsz motivált és mire érdemes figyelni edzések terén, ha most állnál neki az alakformálásnak.

Szia Szilvi!

Azt szeretném kérdezni, hogy szerinted mi a leghatékonyabb módszer arra, hogy a sport a mindennapjaink részévé váljon. Hogyan lehet minden nap időt szánni rá, és mindezt örömmel, kedvtelésből tenni? Vagy néha belefér, ha kötelező-szerűnek érezzük az edzéseket?

Valamint az is érdekelne, hogy szerinted mennyit érdemes/kellene mozogni, -és mit-, ahhoz ha súlyt szeretnénk csökkenteni, alakot formálni?

Milyen lehetőségeim vannak arra, illetve hogyan érdemes, összeállítanom egy havi edzésprogramot úgy, hogy a fogyás mellett az alakformálás egyaránt a célom?

Válaszodat előre is nagyon köszönöm, és várom!

Gabi

SZAKÉRTŐNK, PULAY SZILVI VÁLASZA:

Kedves Gabi!

Szerintem az a legfontosabb, hogy olyan mozgásformát találj, amit élvezel.
Legyen az csapatsport, futás, konditermi edzés, vagy bármi, amiben örömödet leled. Ez persze nem garancia arra, hogy olykor demotivált légy, de ez belefér. Néha én is nehezen indulok el. A lényeg, hogy amikor jön a "nincs kedvem" érzés, mérlegelj, gondold át, hogy lustaságból nincsen kedved sportolni, vagy a tested és szervezeted most tényleg másra (pl. pihenésre) vágyik.

Érdemes vasárnap megtervezni a következő hetedet edzés szempontjából is. Találd ki előre, mely napokon/hol/kivel mit fogsz mozogni, mikor lesz pihenőnap, stb., így könnyebb lesz tartani a rendszeres edzéseket. (Ha sűrű nap áll előtted, kelj korábban és egy akár egy rövidebb edzéssel frissülj fel.)

A fokozatosságban hiszek. Ha most kezdesz edzeni, akkor heti 2, majd 1-2 hónap múlva heti 3, aztán heti 4-5 sportolást javaslok. Legyenek benne erősítő és kardió edzések is! (pl.:futás, gerinctréning/jóga/pilates, konditermi edzés). A táplálkozás pedig kulcsfontosságú a fogyást illetően, erre is figyelj oda!

Bízom benne, hogy tudtam segíteni!
Szép napot!

Ha neked is van kérdésed Szilvihez, itt felteheted. A többi szakértőnkkel pedig ide kattintva ismerkedhetsz meg.