kezdő futó, sportóra, henger, hengerezés, erősítés, fülhallgató,

Most kezdtél futni? Szuper! De a cipőn kívül érdemes még pár hasznos eszközt beszerezni!

Forrás: Juan Carlos Rivera / Unsplash
Van már legalább két szett szezonális futóruhád, jó minőségű sportmelltartód, ha lány vagy, talán egy rugalmas öved is a legszükségesebb személyes holmiknak. Ez így bőven elegendő az első lépésekhez, ám van néhány további eszköz, amik nagyon sokat adnak a további fejlődéshez és komforthoz.

Sportóra kifejezetten futáshoz

Az első perctől kezdve érdemes órával futni. Egyrészt azért, mert látod az edzésed adatait, másrészt a fejlődést is nyomon tudod követni. Ha ezek egyáltalán nem érdekelnek, még akkor is van egy nagyon hasznos funkciója sok outdoor órának, ez pedig az útvonal rögzítésének lehetősége. Ha csak néha tévedsz erdőbe, akkor is óriási segítség, ha az órád segítségével végig az útvonalon tudsz maradni, ráadásul vannak darabok, amik hangjelzést adnak, ha letérsz a track-ről, ez szintén nem lényegtelen, hiszen ha éppen elmélázol, simán lehet, hogy kilométerekkel kell többet futnod azért, hogy visszatalálj a helyes útra. Ha már komolyabb edzéseid is vannak, arra is lehetőség nyílik, hogy rögzítsd az órához tartozó applikációban, így még pontosabban hajthatsz végre például egy sok ismétlésből álló, többféle pulzustartományt érintő futást.

Henger

Az óra után a második legfontosabb egy futó számára. A henger egy olyan eszköz, amivel önmasszázs elvégzésére van lehetőség bármikor. A masszázs során fellazulnak a letapadt izmok, könnyebbé válik a nyújtás, mindez segíti a regenerációt. A hengerrel végezhető gyakorlatokat nagyon könnyű megtanulni, például ebben a galériában is megtalálod a legfontosabbakat.

Különböző méretű, keménységű és felületű hengereket léteznek. A keményebb, rücskösebb mintázatúak a mélyebb szövetekre is hatással vannak, ezekkel olykor fájdalmasabb a hengerezés. A sima felületű, puhább darabok inkább a felsőbb rétegekre hatnak, használatuk általában kellemesebb.

erősítés, tornaszőnyeg, jóga matrac,
Forrás: Tim Chow / Unsplash

Néhány praktikus eszköz erősítéshez

Ahhoz, hogy fejlődni tudj futóként és elkerüljenek a sérülések az erősítések beiktatása nagyon fontos. Sokféle gyakorlatsor létezik, amiket a saját otthonodban is kényelmesen el tudsz végezni. Hasznosak az úgy nevezett saját testsúlyos erősítések, amikhez semmilyen eszközre nincs szükség egy tornaszőnyeget leszámítva. Ez a legfontosabb eszköz, amit érdemes az elsők között beszerezned. Ráadásul tudod használni a nyújtások és a hengerezés során is.

Amit még ajánlunk 2-3 különböző rugalmasságú gumiszalag. A legjobb, ha nem körszalagok, mert így többféle erősítő gyakorlathoz be tudod vetni őket, ha viszont arra van szükség, hogy körszalagként funkcionáljanak, össze lehet kötni. Kar- és hátizomerősítéshez, különböző a láb izmait dolgoztató gyakorlatokhoz, farizomerősítéshez is jól használhatóak. A masszázs és egyensúlypárnát szintén nagyon hasznosnak tartjuk és érdemes a kezdetektől fogva használni. Hívják még dynair-nek vagy dinamikus ülőpárnának. Túl azon, hogy valóban lehet rajta ülni, ami jóval egészségesebbé teszi az ülőelfoglaltságokat, egyensúlyfejlesztő gyakorlatokhoz is praktikus.

Vezeték nélküli fülhallgató

A legfontosabb darab azok számára, akik szívesen hallgatnak zenét futás közben. Rém idegesítő, amikor a kábeles fülhallgató zsinórja ide-oda lifeg és még ki is esik időnként a füledből a hangszóró. Ezeket a kellemetlenségeket lehet megelőzni egy ilyen kis eszközzel, amit az okostelefonnal bluetooth technológiával össze lehet kötni, ráadásul tölthetőek és vízállóak, ideálisak tehát bármilyen időjárás mellett.

Ma még JOY Beauty & Fit Napok! Ne szalaszd el!

Például vezeték nélküli fülhallgatót is vásárolhatsz kedvezményesen a JOY Beauty & Fit Napok kuponjaival!