pulzuskontroll, pulzusszám, pulzusmérés,

Milyen pulzusérték tekinthető túl magasnak?

Forrás: Danilo Andjus / Getty Images
A futók egy része előszeretettel edz pulzusmérés mellett, azonban, ha nincsenek előzetesen, szakember által kimérve az egyéni zónák, nem feltétlenül alkalmazzák jól a látottakat.

A futók számára a pulzuskontroll egyrészt biztonságos edzéslehetőséget tesz lehetővé, másrészt a teljesítménynövelés szempontjából is hasznos, hiszen a fejlődés szinte garantált, ha a futó a különböző zónákban megfelelő arányban végez edzésmunkát. Ha azonban csak felcsatolsz egy mérésre alkalmas eszközt, olyan számokat láthatsz, amik nem biztos, hogy túl sok információt jelentenek számodra.

Mit mutat a pulzusszám?

A pulzusszám azt mutatja, hogy hányszor ver a szív egy perc alatt. Egyszerű mérés, amiből kiderül, hogyan működik a szív pihenés vagy aktivitás közben. A pulzus száma alacsonyabb, ha pihensz, és magasabb, ha bármilyen tevékenységet végzel, vagy akár stressz, esetleg szorongás gyötör.

Ami szintén emelheti a pulzusszámot:
  • Fáradtság, kialvatlanság
  • Lappangó betegség vagy betegség utáni állapot
  • Szervezet hormonális változásai
  • Dehidratáció
  • Bizonyos ételek és italok fogyasztása
  • Keringési rendellenesség

Futás közben a szívnek erősebben kell dolgoznia, ami növeli a pulzusszámot. Amint megpihensz, a pulzusszám fokozatosan csökkenni kezd, és visszatér a normál szintre, általában egy órán belül biztosan eléri a nyugalmi szintet.

pulzusmérés, pulzuspánt, mellkasöv, pulzusadatok, pulzuskontroll,
Forrás: Getty Images

A nyugalmi pulzus

Pihenés közben – akár ülve, akár fekve – ellenőrizhető a nyugalmi pulzus. Mérés előtt érdemes átgondolni, hogy az elmúlt egy órában adódott-e olyan tényező, ami megemelheti akárcsak minimálisan is a pulzust. Például fogyasztottál-e koffeint, hallgattál-e hangos zenét, de bármilyen fokozottabb fizikai tevékenység hatással lehet rá, sőt, ha netán dohányoznál, az is befolyásolja a nyugalmi pulzusmérés eredményét.

Az átlagos nyugalmi pulzusszám életkor szerint a következőképpen alakul:

  • Gyermekeknél (6-15 éves korig) 70-100 ütés percenként
  • Felnőtteknél (18 éves kor felett) 60-100 ütés percenként

Ezek az értékek felnőttek esetén lehetnek jóval alacsonyabbak rendszeresen végzett kardioedzések hatására. Általánosságban elmondható, hogy felnőtteknél a 100 ütés/percnél nagyobb nyugalmi pulzusszám (tachycardia) magasnak számít. A pulzusszám jelentősen megemelkedik, ha gyorsan sétálsz, futsz vagy bármilyen egyéb megerőltető fizikai tevékenységet végzel.

Mit takar a maximális pulzusszám?

Az egyéni pulzusértékek életkoronként, nemenként és az aktivitási szinthez képest változnak. Minden futó számára érdemes idővel megismerni az egyéni pulzusértékeket, ez nagyjából olyan információ a futó számára, mint ahogyan azt is tudjuk, hogy milyen a vércsoportunk. Azért is fontos tudni, mert a túlságosan hosszú ideig tartó, magas pulzusértékek mellett zajló edzésmunka nem egészséges és nem is ajánlott. Ha már az értéket nem is figyeled, az érzéseket, ami a magas pulzuson történő futás közben észlelhető, mindenképpen ismerni kell: fokozott szívdobogás, fokozott légzés, erős verítékezés, csökkent izomerő, ami idővel a teljesítmény visszaesését okozza, fáradtság érzés.

1000 Edzéstipp futáshoz

1000 Edzéstipp futáshoz

Ha elszántad magad, már meg is tetted a legfontosabb lépést a futóvá váláshoz. Amire ezen kívül szükséged lesz, azt mind megtalálod a Runner’s World első könyvében. 1000 tippünk végigvezet az első lépéstől az első versenyig vezető úton.

 

1990 Ft

2490 Ft

Egy egyszerű számításon keresztül megkapható, hogy mi a maximális pulzusszám. Ha levonod az életkorod 220-ból, kapsz egy közelítőleges számot. Az az ideális, ha a maximális pulzus 60-80 százalékán zajlik az edzések jelentős része. Ez például egy 45 éves ember esetén, akinek 175 a maximális pulzusa, 105-149-es értékeket jelent. Ezen a pulzusértéken jellemzően hosszan végezhető edzésmunka, nem jár látványos kifulladással, izomerő gyengeséggel. Ha már eljutottál oda, hogy szeretnéd a teljesítményedet növelni, akkor érdemes olyan edzéstervet összerak(at)ni, amelyben már vannak intenzívebb, azaz magasabb pulzuson zajló futások. Ezek időbeni aránya azonban mindig nagyon alacsony a normál pulzuson zajló futásokhoz képest.

Minél jobb a keringési rendszer állapota, annál alacsonyabbak a pulzusértékek is. Ha rendszeresen sportolsz, lehet ezeken az értékeken javítani. A kutatások szerint az alacsony nyugalmi pulzusszám egészséges a szív számára.