maraton, célverseny, őszi futóverseny, felkészülés, edzésterv,

Mikor kezdj felkészülni egy őszi maratonra?

Forrás: Getty Images
Egy biztos, akár tapasztalt maratonista vagy, akár életed első maratonja előtt állsz, időbe telik, míg felkészülsz erre a távra.

Természetesen nem ugyanannyi időbe, viszont, ha az őszi versenyek között biztosan tervezel maratont is futni, már most el kell kezdeni átgondolni az edzések rendszerét. Ahogyan igaz az, hogy a tavaszi forma télen készül, úgy igaz az is, hogy az őszi pedig nyáron. Emiatt fontos az év legmelegebb hónapjaiban is tudatos edzésmunkát végezni.

A felkészülés kezdetét a tervezett verseny időpontjától érdemes visszaszámolni. Ha első maratonodra készülsz, de félmaratonokat már futottál, akkor 5-6 hónapot érdemes a felkészülésre szánni. Az első két hónap során a feladat a szervezet felkészítése a hosszabb távokra, ehhez heti 4-5 futással kell tervezni. Az erősítéseket is érdemes beiktatni legalább két alkalommal számolva a heti rutinba. A verseny előtti 16 hét során pedig már a célzott állóképesség fejlesztése kell, hogy folyjon.

Tehát, ha ezen a héten kezded a felkészülést, akkor körülbelül egy november végi maratont érdemes megcélozni, esetleg egy december közepit, vagy jövő január elejit.

maraton, edzésterv, maratoni felkészülés, kezdő futó, célverseny,
Forrás: Getty Images

Ha tapasztalt (maraton)futó vagy akár kettő-négy hónap is elegendő lehet egy célirányos edzésmunkára, hisz ebben az esetben leginkább a formát kell csiszolgatni, ehhez pedig 8-16 hét elegendő. Heti három minőségi edzéssel (2 gyorsaságot fejlesztő és egy hosszú edzés), valamint heti 1-2 könnyű futással új egyéni csúcsot is dönthetsz a célversenyen, aminek időpontja szeptember és november között lehet valahol.

Runner’s World melléklet 2017 Hogyan lépj szintet a futásban 67 tipp 16 oldalon a bemelegítéstől a teljesítményfokozásig (digitális verzió)

Runner’s World melléklet 2017 Hogyan lépj szintet a futásban 67 tipp 16 oldalon a bemelegítéstől a teljesítményfokozásig (digitális verzió)

 

395 Ft

Nagyon fontos, hogy mindig az aktuális edzettségi szinthez igazítva kell megkezdeni a maratoni felkészülést. Ha ezt figyelembe véve vágsz bele, sokkal biztosabb annak esélye, hogy egészséges és fejlődőképes maradsz a felkészülés során és végül sikerrel teljesíted az őszi célversenyt.