edzés.,kezdők

Bokafájdalom és társai: nyomós okok, amik miatt sok kezdő feladja a futást, pedig nem kellene

Forrás: Getty Images
Ha felkészülés nélkül vágsz bele a futásba, úgy, hogy egyszerűen csak nekiindulsz, akkor számolnod kell azzal, hogy jó időbe telik, míg megszokja a test az edzést. És vannak dolgok, amik ezt nagyon is hátráltatják.

Itt a jó idő, ráadásul a legtöbb konditerem zárva van, a csoportos órákat sem tartják meg sok helyen, te viszont mégis mozogni és fogyni szeretnél - így belevágsz a futásba. Kis távokkal kezded, mert az homályosan dereng, hogy nem jó túlterhelni magad, plusz nem is bírod még az edzést. Igyekszel minden nap menni, hiszen kitartó vagy - ugyan jó ideje meg sem moccantál. De most eldöntötted, változtatsz.

Pár nap vagy néhány hét után azonban elkezd fájni itt-ott, már az a táv sem esik jól, amit eddig teljesítettél, így megint nyugtázod magadban, hogy a futás nem a te műfajod.

Ismerős a helyzet?

Nem meglepő, ha igen: ha ugyanis mindenféle rákészülés nélkül, egy ősrégi edzőcipővel vágsz bele a futásba, ráadásul úgy, hogy a heti 0 edzésből hirtelen majd minden nap edzel, akkor tuti, hogy sokkolod a szervezetet, és nem azt a hatást éred el, amit szeretnél. Amiért valójába elkezdtél futni.

A futást, és úgy alapvetően mindenféle mozgást nagyon meg lehet ám szeretni, ha fokozatosan vezeted be az életedbe, ha betartod a megfelelő szabályokat, és alapos bemelegítéssel és utána nyújtással felkészíted a testedet a mozgásra.

Ha viszont nem megfelelően indulsz neki, a fájdalom és a kellemetlenség garantált - Sipos Fanni futóedzőt faggattuk arról, hogyan védhetően ki a tipikus kezdő futóbakik.

futás,edzés,mozgás
Forrás: GettyImages

Néhány futás után fájni kezdett a bokám - mi lehet az oka?

,,Ha úgy kezd el fájni a bokád, hogy korábban nem volt bokasérülésed, akkor az nagy valószínűséggel a nem megfelelő cipő miatt jön elő. Ha ugyanis nem a lábállásának megfelelő cipőben futsz, esetleg nem megfelelő minőségű cipőben, az könnyen okozhat komoly fájdalmakat. Ha futásra adod a fejed, akkor a legfontosabb, hogy legyen egy jó cipőd, ami megfelel a lábálásnak, a terep körülményeinek és a testsúlynak is. Én mindenképp futó szaküzletben javaslom a futócipő kiválasztását, ahol be tudják mérni a lábállást és szakképzett eladók tudnak segíteni. A futócipő nem divatozás: ez tényleg a sport alapeleme!"

Állandóan szúr az oldalam - ez normális?

,,Az oldal szúrás a kapkodó levegővétel miatt lehet, ami annak az egyik jele, hogy az optimálisnál gyorsabban futsz. Figyelj az egyenletes légzésre, mellette pedig legyen egyenletes tempójú a futómozgás. Én a 3 lépés ki és 2 lépés be elvre esküszöm, de ez a tempóval persze változhat."

Elkezdett fájni a térdem - ez mitől lehet?

,,A térdfájásnak számos oka lehet. A nem megfelelő cipőtől kezdve a rossz futótechnikán át az alulhidratáltságig sok minden okozhatja. De akár egy porckopás is lehet a háttérben. A térd sokféleképp fájhat, különböző pontokon. Ha pihentetésre sem múlik el, akkor mindenképp keress fel egy ortopéd orvost. Ha mindig visszatér, amint elkezdesz futni, akkor pedig egy futóedzővel, gyógytornásszal érdemes konzultálnod."

Ne feledd: feladni a legkönnyebb, a probléma gyökerét megtalálni és orvosolni komolyabb feladat. De megéri!