fartlek, iramjáték, gyorsító edzés, kezdő futó

Kezdő futó vagy, néha unod az edzéseket? Ne add fel, hanem kezdj fartlekezni!

Forrás: Arek Adeoye / Unsplash
A fartleket iramjátékként is szokás nevezni, olyan gyorsító edzésmódszert takar, ami kezdő futók számára is bevethető, szórakoztatóbbá, pörgősebbé teszi a futásokat!

A fartlek edzés közben váltakozó ütemben futsz a normál futóedzésen belül rövidebb, hosszabb szakaszokat. A fartlek azért jó, mert tényleg játékosan lehet alkalmazni. Futhatsz tempókat két villanyoszlop, három szaggatott vonal, vagy például minden második pad között, de természetesen tempózhatsz 10-20-30 másodpercig is a könnyű szakaszok után. Fartlekezhetsz bemelegítést követően néhány percig, majd egy normál kocogással megtett szakaszt ismét megtörhetsz pár perc iramjátékkal. Egy edzésen belül tehát több fartlek blokkot is futhatsz. A fartlek tetszőleges, szabálytalan, véletlenszerű, ahogyan érzed, ahogy adja a futóútvonalad és a kedved, de fartlekezhetsz fölfelé is, emelkedőn lendületesen, lefelé pedig könnyen kocogva.

#vegyélhazait: Viblance Pekándiós- Quinoa Granola

#vegyélhazait: Viblance Pekándiós- Quinoa Granola

Mennyeien finom és tápláló reggeli egészségtudatos ínyenceknek!

Ha valami igazán finomra vágysz, kóstolnod meg ezt! A Viblance díjnyertes granolája nem csak igazi ízélmény, de csakis tiszta összetevőkből, aromák, színezékek és egyéb mesterséges alapanyagok nélkül készül. Gluténmentes, növényi alapú.

A termék limitált számban elérhető webshopunkban!

1590 Ft

1770 Ft

Ez a módszer egyébként a sebesség és az állóképesség javítására irányul, ám jóval kötetlenebb módon, mint más, szintén hasonló edzéstípusok. A fartlek célja az is, hogy megváltoztassa a megszokott edzést és játékosan kiszámíthatatlanná tegye. Úgy fartlekezel, ahogyan jól esik, nem kell minden edzésed során bevetni és arra sincs szükség, hogy kifejezetten gyorsulni akarj, bár, ha nem akarsz, akkor is fogsz! Viszont kiválóan felpörgeti az anyagcserét, kikormolja az álmos sejtjeidet, ha extra feszültség van benned, arra is szuper „oldószer”.

kezdő futó, fartlek, iramjáték, gyorsító edzés,
Forrás: Emilia Morariu / Unsplash

Fartlek közben az aerob-anaerob funkciók váltakoznak, úgy, hogy közben nem futod szanaszét magad. Magyarul nem purcansz ki úgy, mint például egy rendesebb tempófutáson, vagy egy 10x400-as pályaedzésen. Fartlek közben a tempókat követően mindig válts vissza kényelmes futásra és hagyd, hogy megnyugodjon a légzésed, ha ez megtörtént, jöhet a következő iram. Ezt az edzéstípust egyébként más sportokban is előszeretettel alkalmazzák. Például úszók, kerékpárosok, evezők szintén fartlekeznek.

A fartlek további előnyei:
 1. Időt takarítasz meg!
  Ha nincs sok időd, amit edzésre szánhatsz, mégis szeretnél némi minőségi munkát is beletenni a futásba, a fartlek jó választás, mert nem időigényes és nem kell hozzá túl hosszú előkészítőmunka sem - persze bemelegíteni szükséges! A fartlek közbeni tempót nem kell sprintben lenyomni, futhatsz közepesen gyors tempókat is. Egy 30-40 perces futásban 10-15 perc fartlek simán elfér.
 2. Több kalóriát égetsz el!
  Ha növeled a pulzust, tempót, növeled az edzés kalóriaigényét is. Ha ez fontos szempont számodra, mert például szeretnél fogyni, vesd be a fartleket minél többször!
 3. Feldobja a megszokott edzéseket!
  Nem állítjuk, hogy a futás unalmas, de azért monotonnak tekinthető. Pláne, ha nincs változatos edzésterved és gyakran futsz azonos útvonalakon. Fartlekkel biztosan jó fel lehet dobni a legnyomasztóbb futást is.
 4. Jó keresztedzés!
  Ha inkább focizol vagy jégkorongozol, nem ismeretlen számodra, amikor a könnyű kocogást, hirtelen sprintre kell váltani. Nos, ha rendszeresen elmész fartlekezni, garantáltan fejlődni fogsz a fő sportjaiban is.
Runner’s World 2020/05 (digitális verzió)

Runner’s World 2020/05 (digitális verzió)

Ősszel is a futásé a főszerep! A Runner’s World legfrissebb lapszámán a 3 gyerekes anyukát, Tiricz Irént láthatod, aki mindössze 5 éve kezdett el futni, de azóta az egyik legeredményesebb hazai terepfutó lett. A vele készült interjúban többek között erről, és a család-karrier-futás hármasról mesélt nekünk. Ezen kívül számos izgalmas témát dolgoztunk fel, úgy mint a maraton utáni depresszió kezelését, a résztávos edzéseket, a futóiskola hasznosságát vagy épp a mobility tréninget. De olyan híres sportolókról is olvashatsz, akik munka mellett készültek fel az Olimpiára, de Bérces Edit is mesélt az élettörténetéről. Ne hagyd ki! Még több infó: www.runnersworld.hu/megjelent

595 Ft

Ha egészséges vagy és motivált, mindenképpen vesd be ezt az edzéstípust rendszeresen, túl azon, hogy szórakoztató, extra hatékonyságot vihetsz a mozgásba, de közben ne feledkezz meg az erősítésről sem!