edzés,futópad

Futhatsz, sétálhatsz, de ezekre figyelj, ha a futópad segítségével szeretnél lefogyni

Forrás: Getty Images
A kardió a fogyás egyik legfontosabb eleme - persze a helyes étkezés mellett - a séta és a futás pedig a legkézenfekvőbb edzésformák közé tartoznak. Jöjjön most egy kis segítség azoknak, akik futópados edzésben gondolkodnak, de fogalmuk sincs, mennyi séta vagy futás kellene ahhoz, hogy nyárra ledobjanak némi pluszsúlyt.

A fogyni vágyók szinte mindig kardióedzésekkel indulnak el az úton, ami tényleg fontos eleme a súlyvesztésnek. A futópad vagy a szabadtéri futás pedig kézenfekvő megoldás, feltéve, ha okosan és mellette elég hatékonyan használja az ember. Mert a dolog nem annyira egyszerű, hogy ráhuppansz a futópadra, futsz, amíg bírsz, aztán napokig a gép felé se nézel... Mint mindenhez, ehhez is terv és stratégia szükséges - már ha nem csak az időt akarod sporttal elütni, de fogyni is szeretnél.

Lee Wratislaw sztáredző szerint is kiváló a futópados edzés az aerob állóképesség fejlesztése szempontjából - mert hatékonyan égeti a kalóriát és edzi az egész testet. Az viszont nem mindegy, hogyan és mennyit edzel rajta!

Mennyi időt töltsek el a futópadon, hogy fogyjak is?

A kérdésre a válasz attól függ, hogy magas intenzitású interval edzést végzel a futópadon, vagy egy alacsonyabb intenzitású, állóképességi edzést. Lee szerint mindkettő nagyon hatékony a fogyás szempontjából, először viszont át kell gondolnod, melyiket választod.


"A HIIT edzések rövidebb, gyorsabb, intenzívebb blokkokból állnak pihenőkkel, és tökéletesesen alkalmasak arra, hogy több kalóriát égessenek rövidebb idő alatt. Ennak az EPOC-hoz, vagyis az edzés utáni emelkedett oxigénfogyasztáshoz van köze - amit általában "utóégető hastásként" emlegetnek. Lényege, hogy az intenzív testmozgás után a megnövekedett oxigénmennyiség fokozott energiát és kalóriát igényel. Bár a közhiedelemmel ellentétben nem igaz, hogy ez az állapot még órákig tart, az viszont igaz, hogy a megemelkedett anyagcsere és a regenerációs folyamatok még egy ideig felpörgetik a zsírégetést."

Lee azt javasolja, ha nagyon magas intenzitású edzést szeretnél a futópadon, körülbelül 20 perc is elég a zsírégetéshez.

Ha közepes intenzitású edzésben gondolkodsz, akkor körülbelül 30 perc közepes intenzitású kocogás,vagy 40 perc alacsonyabb intenzitású gyaloglás is elegendő lehet. A közepes intenzitású edzés egyébként a szakember szerint a legjobb az aerob képesség növeléséhez, ahhoz, hogy a test hatékonyan használja fel az oxigént testmozgáshoz. Ez a mozgás segíti a fogyást, és lassan megedzi a testet a hosszabb távokhoz, a gyorsabb tempóhoz.

Ám Lee szerint ezek csakis ajánlások, mert mindenkinek a saját edzettségi szintjéhez mérten kell beállítania az edzéseit. A kezdőknek egyértelműen az alacsony intenzitású futópados edzéseket javasolja. ,,Válaszd ki azt a tempót, amit kényelmesen tudsz tempósan sétálva vagy kocogással teljesíteni 20 percen át. Ez tényleg olyan tempó legyen, ami még kihívás, de nem érzed úgy, hogy annyira elfáradsz, hogy szinte leesel a gépről. Ha ezt a szintet már elérted, akkor lassan kezdhetsz megbarátkozni akár a HIIT edzésekkel is."

edzés,futás
Forrás: GettyImages

Futópados edzésterv fogyni vágyóknak

Lee szerint a legjobb eredmény elérése érdekében, ha a fogyás a cél, érdemes a futópados edzés mellett erősítő edzéseket is végezni. Szerinte így nézne ki egy heti 5 nap edzést tartalmazó terv:

HÉTFŐ

20 perc a futópadon HIIT edzéssel

KEDD

45 perces teljes testet erősítő edzés (kondizás, funkcionális edzés, TRX...)

SZERDA

30 perc közepes intenzitású edzés futópadon

CSÜTÖRTÖK

Súlyzós edzés

PÉNTEK

40 perc séta a futópadon

Emellett a szakember szerint érdemes figyelni arra, hogy a pihenőnapokon hagyj időt a regenerálódásra, a nyújtó edzésekre, akára jógára, és persze figyelj az egészséges, tiszta étkezére!