futás melegben,futás nyáron

Így állítsd össze a nyári futószettedet!

Forrás: Getty Images
Nagyon nem mindegy, hogy nyári melegben, milyen ruházatot öltesz magadra, ha futni indulsz. Jövő héttől június 28-ig a JOY-Napok Summer Special kuponok felhasználásával az egész nyári futó-ruhatáradat megújíthatod!

A meleg igénybe veszi a szervezetet, ám az emberi bőr az izzadáson keresztül csodásan tudja magát hűteni, hogy ez a hűtőhatás minél hatékonyabban érvényesüljön, ne ölts magadra nehéz, sötét holmikat és fogyassz jó sok folyadékot!

Ha pusztán csak meleg lenne (most az irgalmatlan pára sokat ront a helyzeten), akkor is azt javasolnánk, hogy elsősorban a reggeli vagy kora/késő esti órákban menj futni. Kellemesebb a levegő és alacsonyabb a hőmérséklet.

A ruházat összeállításánál és egyéb hasznos kiegészítőknél pedig ezeket a szempontokat fogadd meg:

futás melegben,futás nyáron,nyári futóruházat
Forrás: Getty Images
  • Ruházat: Hacsak nem vagy extra szégyellős és szemérmes (simán lehet az valaki, és ezt tiszteletben tartjuk!), egy rövidnadrágon és egy laza trikón vagy pólón kívül (nyilván az alsóruházatot leszámítva), nem is kell semmi. Ha szereted, amikor a bőrödet minél szabadabban éri a levegő, egy sportmelltartóként is használható top is szuper megoldás. A ruházat anyaga legyen tökéletesen légáteresztő. Ezek a holmik jobban elvezetik az izzadtságot és támogatják a hűtőhatás érzetét. Nyáron kellemesebb egy szellős lábbeli, jellemzően az aszfaltos edzőcipők anyaga, kialakítása jóval könnyebb, mint egy terep cipőé. Ha nem túl sáros az útvonal, fuss az aszfaltosodban. Nem biztos, hogy fákkal gazdagon övezett területen vezet az edzésed útvonala, viselj könnyű sapkát vagy úgy nevezett visor-t, ami lényegében egy sildes fejpánt, ami a fénytől és a sugárzástól megvédi a szemedet és az arcodat. Ha érzékeny vagy a napfényre, egy sportos napszemüveg sem árt a komplett szetthez.
  • Folyadék: Ha olyan helyen futsz, ahol kutakkal szegélyezett az útvonal, szerencséd van, mert nem kell vizet szállítanod magaddal a teljes edzésre. Ám, ha nincs vízvételi lehetőséged, mert például erdőben futsz, akkor nincs mese, vizet kell vinni. Rövidebb távoknál jó megoldás lehet egy kézre rögzíthető tartóval rendelkező kézikulacs, hosszabb távoknál ivótartályos vagy kulacsok szállítására alkalmas futózsákra lesz szükséged.