Borítókép: Ez az egymondatos szabály segít eldönteni, hogy hogyan öltözz fel futáshoz minden évszakban

Ez az egymondatos szabály segít eldönteni, hogy hogyan öltözz fel futáshoz minden évszakban

Forrás: getty images
Te mikor szeretsz a legjobban edzeni? A legtöbb futónak a tavasz és ősz a kedvenc időszaka (khm, talán a versenyszezon miatt?), hiszen ekkor elég egy rövidnadrág és egy trikó a futáshoz.

Azonban nem csak a hőmérséklet van hatással a hőérzetre, hanem olyan időjárási tényezők is, mint a szél, a páratartalom, vagy éppen a csapadék. Ilyenkor pedig nehéz lehet kiválasztani, hogy pontosan miben is indulj útnak. A kérdés eldöntéséhez viszont van egy szabály, amit ha megjegyzel, többé nem állsz fejvakargatva a szekrényed előtt:

Öltözz úgy, mintha 10-15 fokkal melegebb lenne odakint.

“A legfontosabb szabály, amit minden futónak érdemes betartania, hogy öltözzön úgy, mintha az aktuális időjárás 5-10 fokkal melegebb lenne. Ha pedig nem mozogsz, csak állsz kint, akkor hűvösebb időben kellemetlenül kell magadat érezni - ekkor biztos, hogy nem válaszottál túl meleg szettet."
mondja Elizabeth Corkum, futóedző.

Ezt a szabályt tehát mindenképp érdemes betartani, ha el szeretnéd kerülni a túlmelegedést és a fokozott izzadást edzés közben.

Egyébként a maratonfutás ideális hőmérséklete profik számára 7 fok, a PLOS One kutatása szerint. Lehet, hogy ez a megszokott 15 foknál jóval hidegebb, mégis a hosszú táv miatt ekkor tudsz a leghatékonyabban futni. Természetesen, akik lassabban szeretnék teljesíteni a távot, azoknak a 10-15 fok számít ideálisnak.

Te kipróbáltad már ezt a tippet?

Olvasnál még a témában?