Borítókép: A helyes tartás több szempontból is fontos - mutatjuk, mire figyelj!

A helyes tartás több szempontból is fontos - mutatjuk, mire figyelj!

Forrás: getty images
Te mennyire koncertálsz arra, hogy megfelelően tartsd a testrészeidet futás közben?

Bár a hosszabb távok teljesítése során úrrá lesz rajtad a fáradtság, a sérülések elkerülésének szempontjából mégis érdemes a követkető tanácsokat észben tartanod:

Lépés: a cél, hogy a lábad a tested alatt érjen talajt, ne pedig előtte. Nehéz elsajátítani, de mindenképpen érdemes, mert a túl nagy lépések hatására nagyobb stressz nehezdik a testedre, a térd körüli izmok pedig nem képesek megfelelően tompítani a leérkezést. De nem csak ezen a testrészen, hanem a csípőnél és a háti szakaszon is okozhat problémákat a helytelen lépés, ezen kívül a sípcsont környéki fájdalom és a fáradásos törés egyik fő oka is.

Húzd ki magadat: ezt is könnyű mondani, de hosszú futásoknál hajlamosak sokan begörnyedni. Pedig a gerincednek nem tesz jót, ha így futsz. A vállaidat tartsd lent és a mellkasod nyomd ki futás közben.

Karok: Mindenképp figyelj oda arra, hogy a karjaid közvetlenül a tested mellett mozogjanak, hiszen előre szeretnél haladni, nem pedig oldalra.

Fel a fejjel: érdemes arra is figyelned, hogy ne lefelé nézz, hanem egyenesen, magad elé - a gerinced érdekében. Ezt terepen -és olykor a városban is- nehezebb kivitelezni, de a megfelelő tartás elsajátításával egy csomó sérülést megelőzhetsz.

Lépésszám: ez arra utal, mennyit lépsz egy perc alatt. Az ideális lépésszám 180 körül mozog percenként. Ha a tiéd ettől eltér, érdemes változtatnod rajta, hiszen sokkal több energia kell ahhoz, hogy előre haladj, ha több ideig marad a lábad a talajon.

Csípőmozgás: ha a csípőd az éppen talajt érő lábaddal ellenkező irányban mozdul lefelé, azzal megkockáztathatod az IT-szalag szindrómát és a csípőcsont fájdalmát is. Érdemes ilyenkor szélesebbeket lépned - képzeld el, hogy egy egyenes vonalon futsz, amitől egyenlő távolságra érnek talajt a lábaid mindkét irányban.

Olvasnál még a témában?