Borítókép: Hányszor fuss egy héten?

Hányszor fuss egy héten?

Ha kezdő futó vagy, valószínűleg már te is gondolkodtál ezen. Elmondjuk, mi mindent érdemes átgondolnod, hogy megtaláld a számodra leghatékonyabb edzésmennyiséget.


Az első lépés, hogy eldöntsd, mik a céljaid a futással, mit vársz tőle. Fogyni szeretnél? Versenyre készülsz? Aztán gondold végig, mennyi időt tudsz edzésre szánni. Minden elfoglaltságod vedd számba, hiszen csak akkor lesz hatásos az edzésterved, ha mindig követni tudod.
Kezdetben elég hetente háromszor futni. Ebben az esetben bőven van ideje az izmaidnak regenerálódni, így csökkented a sérülések kialakulásának esélyét. Ha elfoglalt vagy, akkor ezt a mennyiséget még könnyen be tudod illeszteni a napirendedbe. Viszont ha ennél kevesebbszer tudsz futni, úgy veszélybe kerülhet a felkészülésed.
Vannak edzéstervek, melyek további heti 2 keresztedzést is javasolnak hetente. Más mozgásformákkal még erősebbé, fittebbé válhatsz, hiszen több izmod is megdolgoztathatod.
Tapasztalt futók futhatnak minden nap, viszont mivel így kevesebb ideje jut a szervezetednek a regenerációra, nő az esélye a sérüléseknek és a kiégésnek. Érdemes legalább 1 nap pihenőt tartanod. Ha hetente 5-6-szor szeretnél futni, válassz különböző útvonalakat, edző helyeket, távokat és a tempód is variáld, így nem fogod megunni az edzést.
Milyen a tökéletes edzésterv? Ami mellett van időd másra is, de elég kemény ahhoz, hogy fejlődni tudj. Gondold át, mik a céljaid és a szükségleteid. Ha idő közben ezek változnak, ne félj módosítani az edzésterveden sem.