Borítókép: Gyorsítani szeretnél? Ki ne hagyd ezt a három módszert!

Gyorsítani szeretnél? Ki ne hagyd ezt a három módszert!

Forrás: getty images
Ha nem értél még a teljesítőképességed határához - már ami a sebességed illeti -, valami hiányzik az edzéstervedből. Akár percekkel is javulhat az időeredményed, ha olykor-olykor sprintelsz. Ráadásul a gyors futásokkal izmot is építhetsz és a futótechnikádon is javíthatsz.

Ha szeretnél gyorsabb lenni a versenyen, érdemes kipróbálnod a következő három módszert:

Sprintek

Ennek jelentése, hogy olyan gyorsan futsz és olyan sokáig, amíg csak bírsz. Érdemes 50-150 méterre limitálnod a sprintek távját, hiszen ha ennél tovább próbálkozol, csak a sebesség megtartásában javulsz, nem pedig a növelésében.

Fuss legalább 1 kilométert lassú, kényelmes tempóban. Ezt követően 6-10-szer sprintelj, a gyorsabb részek között pedig fuss ismét laza tempóban, hogy legyen ideje a szervezetednek regenerálódni. A pályán sprintelj fél kört, majd sétálj kicsit, vagy kocogj el a másik feléig, aztán jöhet az újabb sprint.

Gyorsító futások (repülőzés)

Ezek során 100 métered van arra, hogy elérd a leggyorsabb sebességed. Tökéletesen felkészítenek egy gyors edzésre, ugyanakkor bemelegítésnek sem utolsók.

1-2 km laza futás után végezz 8-10 gyorsító futást lapos, egyenletes talajon. Ahogy fejlődsz, tovább gyorsíthatsz a leggyorsabb részeken, az utolsó pár távon pedig akár sprintelhetsz is. Minden gyorsítás után sétálj legalább fél percet. Ha bemelegítésként végzed, végezz 4-6 ismétlést, majd kocogj 2-3 kilométert.

Surge

Ez a táv közepén végzett gyors futás. A legjobb sportolók általában a versenyeken ezt a technikát alkalmazzák előzéskor. Hatásukra könnyebben kapcsolsz magasabb sebességre, így jobb idővel végezhetsz. A fartlek is az ilyen futások összefoglalója, hiszen ennek során is gyorsabb és lassabb részek váltakoznak. Általában te szabod meg közben azt, meddig szeretnél gyorsan futni és meddig tart a regeneráció.