szemüveg, kontaktlencse, rövidlátás, fényre sötétedő, fókusz,

3 hiba és 1 kellemetlenség, ami futóként gyakori, ha látásod nem tökéletes!

Forrás: Dennis Welsh / Getty Images
A természetes éleslátás nem minden futó számára adott, ha szemüveget, netán kontaktlencsét viselsz bizonyos dolgokra érdemes ügyelned futás során.

Mindegyik látáskorrekciós eszköz okozhat fejtörést futás közben, amiről a rutinos érintettek rengeteg történetet tudnának mesélni. Nagyon is hétköznapi problémák merülhetnek fel a témában, amikre kezdő futóként nem árt gondolni, mielőtt magad is megtapasztalnád őket. Például…

1. Érdemes a futáshoz leginkább passzoló szemüveget készíttetni

Vagyis nem biztos, hogy a hétköznapi szemüveged alkalmas lesz minden körülmények között arra, hogy a futások során is viseld. Az egyik legfontosabb dolog, hogy megóvd a szemedet a nap káros sugaraitól, erre azonban egy hagyományos lencse nem képes. Viszont az sem praktikus, ha csináltatsz egy dioptriás napszemüveget, mert lehet, hogy edzés közben befelhősödik az ég és már rögtön jól esne kicsivel több fény a szemed számára.

#vegyélhazait: Feketekert bio homoktövis

#vegyélhazait: Feketekert bio homoktövis

100% frissen préselt natúr homoktövis lé a Balaton partjáról. Igazi superfood. Gazdaságos 2 literes bag in box kiszerelésben a  hosszantartó garantált minőségért. Tömény egészségbomba, tele vitaminokkal, ásványi anyagokkal, nyomelemekkel, zsírsavakkal, antioxidánsokkal.

A termék limitált számban elérhető webshopunkban!

5500 Ft

Az sem életszerű, hogy minden edzésre két szemüveget vigyél. A legjobb választás a fényre sötétedő lencse lenne, de olyan, ami 100 százalékban elzárja az UVA és UVB sugarakat. Ezek a lencsék a fény erejétől függően besötétednek, illetve világosodnak. Az is fontos, hogy olyan keretbe kerüljenek, ami nem csúszkál az arcon, hanem viszonylag szorosan felfekszik rá. A szemüveg készítésénél érdemes az optikussal átbeszélni a sportos funkciót, hogy ehhez ajánljon keretet. Illetve szintén fontos, hogy olyan anyagból készüljön az egész szemüveg, ami törésálló. Ez nyilván azért fontos, mert egy véletlen eséskor így nem sérülhet meg a szemed.

2. Futásnál viselj egyszer használatos kontaktlencsét

Az egyszer használatos kontaktlencsék higiénikusabbak a szem számára. Mivel puha, hajlékony műanyagból készülnek viseletük is kényelmesebb. Hosszabb futásokhoz érdemes műkönnyet vinni magaddal, arra az esetre, ha kiszáradna a szem a száraz, poros környezetben. A biztonság kedvéért nem árt, ha a tartótok is nálad van benne némi tárolóoldattal, mert előfordulhat, hogy ki kell venni és lemosni a lencsét. Ha ezek az eszközök otthon vannak, biztosan nem tudod tisztán visszahelyezni a szemedbe. Hogy a kezdet is le tudd tisztítani nedves kendőt is hordj magadnál.

szemüveg, sportolás szemüvegben, kontaktlencse, rövidlátás,
Forrás: AzmanL / Getty Images

Látható, hogy a kontaktlencsével kicsivel több macera adódhat, ám az esetek többségében gond nélkül fennmarad a szemen. Általában azok számára ideális, akiket futás közben zavar a szemüveg, vagy akik szemüveget csak elvétve hordanak. A kontaktlencse viseléséhez ugyanúgy ajánlott egy jó napszemüveg akkor, ha erős a napsugárzás.

3. Csak kicsit rossz a szemem, futáshoz nem kell szemüveg/kontaktlencse!

"Esik az eső, jaj úgy sem fogok látni a szemüvegben az esőcseppek miatt, inkább nem veszem fel." Azért az tisztasor, hogy ha például autót sem vezetsz szemüveg nélkül, akkor egyéb közlekedés, például futás (bringázás) során sem érdemes otthon hagyni. A tisztánlátás szerves része a biztonságos futásnak, még fényes nappal is. Ha pazarlásnak érzed a kontaktlencsét, még mindig jobb, ha az 1-es pontban felsorolt paramétereknek nem minden szempontból megfelelő szemüvegben futsz. A kontúr nélküli világ ráadásul jóval kevesebb érzékletes látnivalót tartogat, de ami ennél sokkal fontosabb, hogy az összes benyomás 80 százalékát szemünkkel érzékeljük!

Runner’s World melléklet 2017 Hogyan lépj szintet a futásban 67 tipp 16 oldalon a bemelegítéstől a teljesítményfokozásig (digitális verzió)

Runner’s World melléklet 2017 Hogyan lépj szintet a futásban 67 tipp 16 oldalon a bemelegítéstől a teljesítményfokozásig (digitális verzió)

 

395 Ft

+1. Bogárkák mindenhol…szemre vigyázni!

Megvan az, amikor muslicarajok övezik a futást akár a teljes időtartam alatt? Ilyenkor van az, hogy ha meg is úszod, hogy a szemedbe, szádba ne kerüljenek, az izzadt bőrödön egy fél raj biztosan fennakad (ez utóbbi legyen persze a legkisebb baj). De bogár vagy sem, bármi egyéb is irtó kellemetlen, ha a szemedbe kerül. A szemüveg, pláne egy passzentosabb darab, megóvhat ettől a kellemetlenségtől. Minden egyéb esetben marad a hazardírozás és a teljes kontaktlencse szett arra az esetre, ha hirtelen ki kell rántani a szemedből. Ebből a szempontból persze a kontaktlencse nélküliek is veszélyben vannak, hisz az idegentárgy/élőlény mindenhogyan kellemetlen. Ám, ha megdörzsölöd a kontaktlencsés szemed, előfordulhat, hogy a lencsét kidörzsölöd belőle vagy begyűrődik a szemhéjad alá. Utóbbi kvázi még egy idegentárggyá válik ez esetben, amit a bogár mellett, valahogy el kell távolítani és utána kezdeni vele valamit, hogy visszakerüljön a helyére (tisztítás után!) vagy hagyni a csudába (ergo kidobni) és megpróbálni elevickélni félszemmel hazáig. Ez sajnos komoly kockázat főként a bogarakban gazdag időszakban.