Borítókép: Újdonsült anyuka vagy és el szeretnél kezdeni futni? Így csináld!

Újdonsült anyuka vagy és el szeretnél kezdeni futni? Így csináld!

Forrás: getty images
Ha szeretnéd elkezdeni a futást, érdemes szakértőnk, Pulay Szilvi tanácsait megfogadni!

Szia,

Hat hete született harmadik gyerekem császármetszéssel. Én már aznap este sétáltam a kórházban, azóta is sokat sétálok és jól is érzem magam. Szülés előtt négyszer futottam hetente és részt vettem egy 60 perces tornán is, személyi edzővel. A kérdésem az lenne, hogy hogyan kezdjem a futást? Milyen távot fussak? Azt is gondolom figyelembe kell venni, hogy van rajtam extra súly is.

Köszönöm!

Szakértőnk, Pulay Szilvi válasza:

Szia!

Jó olvasni, hogy ilyen sportos kismama vagy, hogy hat hét után már szeretnél edzeni :) Amennyiben az orvos nem tiltotta meg, bátran nekiállhatsz, lényeg a fokozatosság (függetlenül a császármetszéstől is persze).

Azt javaslom, kezdésként a sétát váltogasd futással. Eleinte lehetnek a séták túlsúlyban (pl. 200m séta, 100m kényelmes tempójú futás; mindez 2-3 km-en át), a következő lépés az lenne, hogy fele-fele arányba kerüljön a futás és a séta (pl. 200m séta, 200m futás), ha már könnyedén megy akár 4-5 km-en át is végezheted. A "harmadik lépcső" pedig, hogy kevesebb a séta, mint a futás, azaz például 100m-t sétálsz és 200/300m-t futsz. Amint már ez sem okoz kihívást, elhagyhatod a sétát és próbálj meg egyben lefutni 2km-t, majd később 3-at, 4-et stb.

Jó sportolást és babázást!

Olvasnál még a témában?