terepfutás, futás hóban, terepfutó cipő,

Mondjuk miért fontos, hogy télen terepfutó cipőben fuss, de nem csak terepen!

Forrás: Getty Images
Mindig is azt vallottam futóként, hogy általában bármilyen futócipőben el lehet boldogulni a hazai terepek zömén. Ez alól kivétel – szerintem – amikor sarasak, havasak, jegesek, csúszósak az ösvények.

Ilyenkor ugyanis extrém módon felerősödik a tapadás jelentősége, amit semmilyen aszfaltos futásra szánt cipő nem tud biztosítani! Ez alól a le nem takarított, latyakos városi parkok, járdák, futóútvonalak sem kivételek. Ugyanis előfordulhat, hogy egy kiadós havazás után hiába futsz aszfalton, ha azt gazdag hóréteg borítja, érezhetően teljesen másként fogsz futni – ha egyáltalán tudsz – a megszokott edzőcipőben. Éppen ezért ne idegenkedj attól, hogy terepfutócipőben indulj futni bármilyen havas felületen.

De kell ezért külön terepfutócipőt vásárolnia annak, aki kizárólag aszfalton edz? Természetesen nem szükséges, ám előfordulhat, hogy kevésbé lesz élvezetes, illetve haladós az a néhány futás, amit telente csúszós aszfalton teszel meg és emiatt lehet, hogy érdemes kihagyni a szabadtéri futást pár napig. Ha viszont rendszeresen jársz terepre is futni, ebben az időszakban biztosan jól fog jönni, ha beszerzel egy terepre való cipőt! Még pedig azért, mert…

terepfutás, terepfutó cipő, futás télne, futás hóban,
Forrás: Getty Images

Talpmintázat miatt kevésbé csúszik

A terepfutó cipők talpának agresszívebb fogazata arra szolgál, hogy megkapaszkodjon a sáros, csúszós talajon, illetve több közülük remekül működik havon is. Az országúti futócipők csúsznak havas és sáros úton. Ónos esőt követően vagy bármilyen jeges felületen semmilyen lábbeli nem nyújt biztonságos haladást. Szöges terepcipőt vagy hóláncot lehet ilyen helyzetekben bevetni (esetleg otthon maradni). A hólánc azért praktikus, mert bármilyen futócipőre felhúzható, így lehet csak ott használni, ahol tényleg jeges és fagyott a futóútvonal.

Biztonságosan tartja a lábat

A terepfutó cipőknél még mindig a megszokott, erős gyöngyvászon anyagokból készülnek a kaptafák, számos extra megerősítéssel. Ezek jóval kedvezőbbek a stabilitás szempontjából terepen, mint a például zokniszerűen illeszkedő felsőrésszel készült országúti cipők. Ez a szempont igen fontos főleg akkor, ha technikás útvonalon futsz terepen, ahol a lábfej ide-oda billen és dől futás közben.

Véd az időjárás ellen

Ha rendszeresen futsz terepen az őszi, téli időszakban, biztos, hogy lesznek olyan körülmények, amikor szinte lehetetlen a lábat szárazon tartani. A fázós lábú terepfutóknak ilyenkor egy Gore-Tex anyagból készült futócipő megoldást nyújthat, egy jó minőségű téli futózoknival kiegészítve. Mélyebb pocsolyákba ebben a lábbeliben egyáltalán nem érdemes belefutni, mert a befolyó víz, bentről nem tud kifolyni.

terepfutás, futás hóban, futás télen, terepfutó cipő,
Forrás: Getty Images

Véd a mechanikai behatások ellen

A terepfutó cipők a lábujjak körül megerősített anyaggal rendelkeznek azért, hogy ha véletlenül belerúgsz valamilyen tereptárgyba, megóvjon a komolyabb sérülésektől. Vannak olyan országúti futócipők, melyek könnyű középtalp párnázata fagyos hőmérsékleten megkeményedik, és az általában plüss puhaságú cipő merevebbé válik, emiatt is érdemes olyan futócipőt választani a téli hónapokra, amik középtalpának kialakítása egyenletesen teljesít közel bármilyen hőmérsékleti tartományban.

Runner's World Terepfutó magazin

Runner's World Terepfutó magazin

Megrendelhető!
MOST 25% kedvezménnyel!

 

1495 Ft

1995 Ft

Élvezhetőbbé válik a futás

Szintén nagyon fontos szempont, ezt leginkább akkor tapasztalhatod meg, ha az időjáráshoz alkalmatlan futócipőben mész futni. Túl azon, hogy normál futótempót sem biztos, hogy el tudsz érni a bizonytalan talajfogás miatt, még rendkívül sérülésveszélyes is helyzet. Saját példámmal élve: olyan csonttörést is szenvedhetsz egy rossz lépés miatt, amivel nem csupán a gipszelőben, hanem a műtőasztalon találhatod magad!