Borítókép: Fusd át a telet: 10 tanács, hogyan kezdj hozzá!

Fusd át a telet: 10 tanács, hogyan kezdj hozzá!

Legtöbbünk számára befejeződött a 2018-as év versenyszezonja. A rövidnadrágok és futópólók a szekrény mélyére kerültek, a hosszú, termo gatyák és meleg felsők pedig előre. Legalábbis a futók egy részénél.

A futók egy másik részét a szezonális futók tábora alkotja. Számukra mostanra véget ért a szezon mindenféle szempontból. A téli időszakra visszavonulnak a futástól, vagy éppen teremben, futópadon próbálják átvészelni a telet. Ha Te is mellőzni szoktad a futást télen, de idén szeretnél ezen változtatni, adunk pár tanácsot, hogyan fogj hozzá és mire ügyelj!

1. Tervezd meg már most a jövő évi versenynaptárad!
A legfontosabb, hogy már most válassz egy olyan kora tavaszi versenyt, amely fenntartja a motivációdat a téli futáshoz. Nevezz be és vedd komolyan a felkészülést! Ha ellógod az edzéseket télen, a tavaszi versenyed kudarcra van ítélve.
Egyszer elindultam felkészülés nélkül a tavasszal megrendezett római maratonon, életem legcsúfosabb futása volt. A jövő évi első tavaszi versenyterveim között a SIXARD 2 órás futás és a március végi Treviso Maraton szerepel. Mind a kettőre beneveztem.

2. Frissítsd a ruhatáradat téli futófelszereléssel!
Szép, meleg, kényelmes ruházatot válassz, olyasmit vegyél, vagy kérj karácsonyra, amelyben jó lesz futni és már alig várod, hogy viselhesd. Vegyél (kérj) egy új cipőt (is), lehetőleg olyat, amelyben havas, saras állapotok mellett is kényelmesen, csúszkálás nélkül tudsz futni.

3. Próbáld ki a terepet, az erdőt!
A téli tájban rabul ejt a terepfutás és ha egyszer elkezded, nem tudsz lejönni az élményről.

4. Lassabban és többet!
Picit vegyél vissza a tempóból, ugyanakkor kicsit növeld az edzéseid hosszát. A téli időszak az alapozó időszak. A tél végi formába lendülés meghatározza az egész jövő évi versenyidőszakot. Ha nagyon jól össze tudod tenni az edzéseidet, nemcsak az aerob kapacitásodat tudod növelni, hanem az idei őszi formádat is át tudod menteni a jövő tavaszi szezonra. Enyhébb idő esetén végezz néhány lendületesebb iramfutást.

5. Vegyél egy jó fejlámpát!
Mivel későn kel a Nap és hamar sötétedik, kénytelen leszel sötétben is futni. Természetesen hétvégén 2 nap rendelkezésre áll ahhoz, hogy nappal is futhass, ám 1-2 hétköznapi futást még érdemes beilleszteni a programba. Próbáld ki, milyen hóesésben fejlámpával futni. Isteni élmény lesz szerintem.

6. Itt az alkalom, hogy csatlakozz egy futóközösséghez!
Sötétben, hidegben sokkal könnyebben veszed majd rá magad arra, hogy futócipőt húzz, hisz várnak rád a többiek. Mindemellett biztonságot is nyújt a közösségi futás.

7. A futópadon futás is jobb, mint a „nem futás”!
Ha nagyon hideg van, vagy balesetveszélyes bármilyen útvonalon nekiindulni, egyszer-egyszer próbáld ki valamelyik fitneszközpontban a futópadot. Nagy élvezetet nem ad, viszont mozgásban tart, és következő alkalommal még jobban fogod élvezni, ha a szabadban futhatsz. Vidd magaddal a kedvenc számaidat, így jobban telik az idő és a jó ritmusú dalok elterelik a gondolataidat a monoton helyzetről.

8. Legyen edzésterved, amely előre megmutatja, hogy melyik nap mennyit kell futnod!
A rögtönzés a futócélok eléréshez nem feltétlenül ideális út.

9. Célozz meg egy téli versenyt is!
Próbáld ki, milyen télen, havas körülmények között versenyezni. Havi egy lendületes, versenytempóban zajló hosszabb futás, kicsit felráz, kizökkent az alapozásból.

10. Próbáld ki a sífutást!
Bár Magyarország nem sífutó nagyhatalom, 1-2 helyen lehet itthon is sífutni, de a szomszédos országok ontják a jobbnál jobb sífutó ösvényeket.