Borítókép: Fartlek, részidő, intervall - kifejezések, amikkel kezdőként érdemes megismerkedned

Fartlek, részidő, intervall - kifejezések, amikkel kezdőként érdemes megismerkedned

Forrás: europress
A futás egyszerű sport - mondják sokan. Csak egy futócipő kell hozzá és máris indulhatsz. Kezdőként viszont gyakran szembejöhetnek veled a következő fogalmak, melyekkel nem árt megismerkedni.

Susan Paul, a Runner’s World szakértője elmagyarázza, melyik kifejezés mit jelent pontosan.

Könnyű futás: inkább a futás tempójára, intenzitására utal, nem pedig a távra. A könnyű futás megfelelő tempója az, amikor gond nélkül tudsz beszélgetni a melletted futóval. Ha pedig megméred a pulzusod, az az aerob tartomány alján található (a maximális pulzus 60-70%-a).

Fartlek: iramváltásos futások, melyeket a pályán kívül végeznek. A „fartlek” svéd szó, melynek jelentése „sebesség játék”. A futók kiszemelnek egy tárgyat, például egy fát, postaládát, oszlopot és ha elfutottak odáig, csökkenthetik a sebességüket. Vannak futók, akik időben mérik az egyes résztávok hosszát, például 2 percig gyorsan futnak, 1 percig lassan. A fartlek segíthet abban, hogy könnyebben válts tempót, hiszen más-más izomrostok dolgoznak a gyorsabb és lassabb futások alatt, így valamennyire regenerálódni is tud közben a szervezeted.

Intervallum edzés: magyarul ezt nevezzük résztávos edzésnek. Lényege, hogy a kívánt távot gyorsabb és könnyebb, lazább futásokat váltogatva éred el. Legtöbbször pályán végzik. A hossza és tempója a futó által megtenni kívánt távolságtól és az áhított időeredménytől függ.

Hosszú futás: a heted leghosszabb futása, általában hétvégére szokták időzíteni. Ha például 5K-t futsz, a hosszú futásod 10 km is lehet, egy maratonon indulónak viszont akár 34 km is. A tempója laza, általában a pulzus 70-75%-án végzik, de mégsem számít könnyű futásnak. A hosszú futások segítenek az állóképességed javításában, hiszen ennek során a tested a zsírt használja üzemanyagként, megszokod, milyen ürülő glikogénraktárakkal futni és persze azt is, hogyan frissíts.

Részidő: a futás egy adott részének időeredménye. A futópályán általában a körök időeredményeit nézik, így könnyebben tartják a sportolók a tempót. A negatív részidő azt jelenti, amikor minden köröd gyorsabb az előzőnél. Ha pedig a maratoni távra vonatkozik, akkor annyit tesz, a táv második részén gyorsabban futottál, mint az első felén.

Tempós futás: kellemesen kemény futás, mely emeli a laktátküszöböt - ezen a ponton drámaian nő a szervezetben a tejsav mennyisége, ilyenkor fáradsz el. Arra edzi a tested, hogy feldolgozza a nagyobb mennyiségű tejsavat, így gyorsabban futhatsz, hosszabb időn keresztül. Ennek során általában a maximális pulzus 85-90%-án futsz.