Borítókép: Ezt az egy dolog változtasd meg a technikádon, és jobb futó leszel

Ezt az egy dolog változtasd meg a technikádon, és jobb futó leszel

Forrás: Europress
Sőt, könnyebben bírod majd az edzéseket is!

Amikor elkezdesz futni, elsőre arra koncentrálsz, hogy többet, hosszabban bírj edzeni, majd később bejön a tempó, aztán pedig sok-sok minden más is (mint például a pulzuskontroll vagy a résztávos edzések). Viszont bármely szakaszban is járj, van egy dolog, amire érdemes hangsúlyt fektetned, mert általa többet és gyorsabban bírsz majd futni. Ez pedig nem más, mint a rövid(ebb) lépéshossz, mert a leggyakoribb hiba az, hogy egyesek a túl nagyokat lépnek. Persze lehet, hogy te már most is az ideális hosszal dolgozol, viszont simán előfordulhat, hogy közéjük tartozol. A hosszú lépések pedig kifejezetten gátolnak.

  • Ha nagyokat lépsz, sokkal nagyobb teher nehezedik a lábadra, nagyobb stressz éri a talajhoz való ütközéskor, ettől nehezebbé válik maga a tevékenység.

  • Mivel nagyobb terhelésnek teszed ki a lábad, és a tested, több energiára van szükséged, hamarabb elfáradsz.

  • Arról nem is beszélve, hogy a lerövidített lépéshosszal a sérülések kockázatát is csökkentheted. Hiszen így sokkal közelebb van a tested középvonalához a lábfejed, kisebb a terhelés rajta.

Először azonban azt kell meghatároznod, hogy jelenleg mekkorákat lépsz. Ha van egy jó kis futóórád, vagy lépésszámlálót használsz, akkor csak ki kell keresned az applikációban, de akkor sincs baj, ha nincs semmilyen kütyüd! Azért egy stopperra szükséged lesz: nézd fél percig és koncentrálj az egyik lábadra. Számold meg, hogy az idő alatt hányszor ér talajt, majd szorozd be néggyel, ezzel meglesz a percenkénti lépésütemed a két lábadra vonatkozóan. Az ideális lépésütem nagyjából 160 és 180 között van. Ha ez alatt van, érdemes egy kicsit jobban szedni a lábad. Arra ügyelj, hogy ha mondjuk sokkal kevesebbet lépsz, csak fokozatosan emeld a számot. Az elején biztosan kényelmetlen lesz, de pár edzés alatt átveszed az új ritmust és természetessé válik, ráadásul érezni fogod az áldásos hatásait!