Borítókép: 4 tipp, hogy megtaláld a tökéletes célversenyt jövőre

4 tipp, hogy megtaláld a tökéletes célversenyt jövőre

Forrás: getty images
Meb Keflezighi tippjei sokat segíthetnek abban, hogy megtaláld azt a versenyt, ami leginkább megfelel neked.
“Sosem nyertem volna meg a Boston és New York Marathonokat, ha nem tűzök ki célokat magam elé. Lehet, hogy néha lett volna egy-egy jó eredményem, de nem lettem volna képes legyőzni a világ legjobb futóit. Minden azzal kezdődött, hogy elhatároztam, meg fogom csinálni”
mondta Meb.

Fogadd meg a következő tanácsokat, hogy te is reális célokat tűzhess ki magad elé:

Legyen személyes: a lényeg, hogy magadért tedd, amit teszel. Számtalan verseny közül választhatsz, de neked kell eldöntened, miért teljesíted. Az cél, hogy maratonistának nevezhesd magadat, vagy szeretnél új útvonalakat kipróbálni, ezért terepen indulnál? Esetleg másoknak is segítenél, vagy egy nagy csapat részese szeretnél lenni mondjuk az Ultrabalatonon? Ha ezekre a kérdésekre válaszolsz, biztos, hogy közelebb kerülsz a jó megoldáshoz.

Legyen specifikus: minél több kritériumot állítasz fel a versennyel kapcsolatban, annál nagyobb eséllyel fogod megtalálni a tökéleteset. A táv, a helyszín, az útvonal, az időpont mind fontosak ebből a szempontból, ahogy az is, hogy az időeredményeden javítanál-e inkább, vagy mondjuk a megszokott 10K-k után egy félmaratont céloznál meg. Ezen kívül fontos még a verseny mérete is, hiszen a nagyobb versenyeken lehet, hogy több frissítőpont lesz és nagyobb buli, a kisebb rendezvényeken viszont jobb eredménnyel érhetsz célba és kevésbé lesz túltömött az útvonal.

Jelentsen kihívást, de legyen reális: Ez leginkább a távra és az időeredmény javítására vonatkozik. Ha teljesen kezdő vagy, több időt kell a maratoni felkészülésre szánnod és az időeredményedből sem tudsz 20-30 percet lefaragni hónapok alatt.

Az időpont, mint tényező is fontos: a legtöbb futónak 3-6 hónapra van szüksége ahhoz, hogy elérje a kitűzött célját. Éppen ezért olyan versenyt válassz, amire bőven jut időd felkészülni és olyan évszakban rendezik, ami neked szimpatikus. Ebben az esetben a felkészüléssel is számolnod kell, tehát ha például nem szeretsz futópadon futni, ne tavaszi, hanem őszi rendezvényt válassz.

Sok sikert!

Olvasnál még a témában?