Borítókép: Milyen a tökéletes, téli bemelegítés?

Milyen a tökéletes, téli bemelegítés?

Forrás: getty images
A bemelegítés minden esetben nagyon fontos, különösen télen, hiszen ilyenkor még hidegebbek az izmaid és ízületeid is.

Amikor lehűl az idő, a szervezeted a kulcsfontosságú szerveidet próbálja melegen tartani, ezért máshol kevésbé gyors a vérkeringésed. Így, ha nem végzel megfelelő bemelegítést, könnyebben alakulnak ki sérülések. A fagyos levegő hatására pedig kisebb erővel húzódnak össze az izmaid, ezért az ízületeket és inakat is nagyobb terhelés éri.

Hogyan néz ki a megfelelő bemelegítés?

Három részből áll:

1. Növeld a testhőmérsékletedet!

Bármelyik aerob mozgás felpörgeti a pulzusodat, de futóként érdemes a magas térdemelés, sarokemelést és az ugrásokat választanod a bemelegítés első részéhez.

2. Nyújts, ha szükséges!

A dinamikus nyújtógyakorlatok segítenek abban, hogy jobban bírd az előtted álló kilométerek teljesítését, szóval ezekről se feledkezz meg. Itt találsz néhány példát rájuk.

3. Kezdj el futni!

Lassan kocogj és fokozatosan növeld a tempódat - ez pont olyan, mint amikor a teniszezők a levegőben lóbálják a karjukat az ütés előtt. Ennek hatására pontosan arra a mozgásra készíted fel a testedet, amit később végezni fogsz.

Meddig tartson?

A legjobb, ha 5-10 percet szánsz rá, ha nem tombolnak annyira a mínuszok. Ahogy megérzed, hogy gyorsabban ver a szíved és levegőt is gyakrabban veszel, kicsit elkezdesz izzadni, akkor érdemes elkezdened az edzést.

Hajrá!

Ha az edzéssel végeztél, ne feledkezz meg a nyújtásról se!