maraton, szintidő, felkészülés, futóverseny, záróbusz

Az a bizonyos szintidő a futóversenyeken...

Forrás: Szász Norbert
„Szeretnék maratont teljesíteni, de tartok tőle, hogy a szintidő kevés lesz” – mi a teendő ilyenkor?

Egy maratonon sohasem csak „gyorsak” indulnak, sőt a szintidő is direkt úgy kerül megállapításra, hogy ne csak ők indulhassanak. Mi most nem foglalkozunk azzal a kérdéssel, hogy induljon-e olyan versenyző, akinek cél a szintidőn belüli teljesítés. Viszont azzal igen, hogyan válasszon eseményt, ha mégis nekivág…

Miért van szükség szintidőre?

A verseny szervezői azt szeretik, ha a versenyen indulók addig tartózkodnak az útvonalon, amíg ők biztosítani tudják a vállalt szolgáltatásokat, amibe beletartozik az útvonal lezárása, az üzemelő frissítőpontok, az egészségügyi ellátás és persze a célba érkezés minden körítése.

#vegyélhazait: Feketekert bio homoktövis

#vegyélhazait: Feketekert bio homoktövis

100% frissen préselt natúr homoktövis lé a Balaton partjáról. Igazi superfood. Gazdaságos 2 literes bag in box kiszerelésben a  hosszantartó garantált minőségért. Tömény egészségbomba, tele vitaminokkal, ásványi anyagokkal, nyomelemekkel, zsírsavakkal, antioxidánsokkal.

A termék limitált számban elérhető webshopunkban!

5500 Ft

Azért is fontos a szintidő, mert egy nagyváros forgalmát részlegesen meg kell állítani, amihez bizonyos időtartamú engedély kapcsolódik, ezt nem lehet néhány futó miatt meghosszabbítani. Marad a rettegett záróbusz, vagy vannak versenyszervezők, akik a szintidőn túl is pályán lévő indulóktól azt kérik, hogy térjenek át a gyalogos közlekedésre alkalmas járdákra és a pályabontás után a gyalogos közlekedés szabályait tartsák be, a továbbhaladást saját felelősségre megtehetik. Ez azért jó, mert így megadatik azaz élmény, hogy végigcsinálod azt, amit vállaltál és ez mentálisan nagyon fontos lehet, akár a további fejlődéshez is.

maraton, futóverseny, szintidő, záróbusz
Forrás: Szász Norbert

A szintidő a nyári hónapokban más jelentőséget is kaphat, ahogyan egy verseny korai rajtja is. Ilyenkor fontos szempont, hogy a legmelegebb órákban már ne legyen az útvonalon futó, elkerülendő a tömeges rosszulléteket. (Persze vannak versenyek, amik kifejezetten extrém időjárásban zajlanak, ezekről előzetesen kell tájékozódni és felmérni az egyéni hőségtűrő képességeket.)

Mit tegyél, ha bizonytalan vagy, hogy elég lesz-e a szintidő, de nagyon szeretnéd teljesíteni a maratont?

Az egyik legkézenfekvőbb válasz, hogy mégiscsak várj és tegyél még edzésmunkát a felkészülésbe. Nem biztos, hogy kellemes élménnyel zárod a versenyt, ha mégis nekivágsz, de nem jutsz el a célig szintidő alatt.

Ám az is egy lehetőség, hogy olyan maratonon indulsz el, ahol tágabb szintidőt húznak, ugyanis nincs erre egységes sztenderd még a nagy nemzetközi maratonokon sem. A legnagyobb hazai maratonon, a Budapest Maratonon például 5 óra 30 perc a szintidő, ám a Prága Maratonon 7 óra alatt kell célba érni. Rómában ez az idő 6 óra 30 perc, a világ legnagyobb eseményén, a New York Maratonon viszont közel 8 óra! A New York Maraton persze önmagában is nevezetesség, akinek megadatik az indulás nem feltétlenül élete legjobb maratonját akarja ott teljesíteni, hanem minél inkább kiélvezni ezt a patinás, óriási tömeget vonzó eseményt.

Láthatósági mellény

Láthatósági mellény

Láthatósági fényvisszaverő mellény Modern pántos fényvisszaverő mellény állítható méretben Alkalmas motorosoknak, futóknak is a jobb láthatóság érdekében Könnyen tisztítható, mosható Méret: Derék: 70-98cm Hossza: 38-50cm Pánt: 1*1.5m, 2*1.23m

A terméket a megrendeléstől számított 3-5 munkanapon belül tudjuk kiszállíttatni.

1990 Ft

Te küzdöttél már szintidővel versenyen?
Igen és sajnos nem sikerült célba érnem, senkinem nem kívánom, amit átéltem.
Igen, de végül meglett és óriási élmény volt a teljesítés.
Nem és nem is szeretnék, inkább többet készülök, hogy sikerüljön tartani a szintidőt.