intervallum edzés, gyorsítás, erőfejlesztés, edzéstippek,

Állsz, sétálsz, vagy kocogsz az intervallumok közötti pihenő során?

Forrás: Getty Images
Merthogy nem mindegy, hiszen mindegyik más típusú intervallum edzéshez passzol!

Az intervallum edzés leegyszerűsítve azt jelenti, hogy egy bizonyos ideig egy bizonyos tempóval kell futni, majd egy bizonyos ideig szünetet kell tartani, mindezt többszöri ismétléssel. Sokféle típusa van, ezek elsősorban a futó céljához kell, hogy igazodjanak. Az intenzitást illetően nem minden intervallum edzés zajlik magas tempó mellett, lehet gyors és akár mérsékelt váltogatásokat végezni. Az edzéstípus maga erőt és gyorsaságot fejleszt, illetve változatosabbá teszi a futásokat, de azok számára is bevetendő edzésfajta, akik fogyni szeretnének, mert az ilyen típusú edzések során több kalóriát égethetünk. Kezdő futók is nyugodtan intervallumozhatnak, esetükben a hosszt és az intenzitást kell fokozatosan növelni.

intervallum, regeneráció, gyorsaság, erőfejlesztés,
Forrás: Getty Images

S hogy mit tegyél a tempós szakaszok közt?

  • Ha megállsz, enyhítheted a stresszt és a behatást a rövid, de gyors ismétlések között. Ha igazán intenzív intervallumokat csinálsz, nem igazán van más lehetőség a minél gyorsabb regenerációhoz és újrainduláshoz. Tipp: ne térdre támaszkodva pihenj, mert az szédülést okozhat, vegyél mély lélegzetet és igyekezz minél alaposabban megnyugtatni a légzésedet.
  • A séta a kezdő futók számára nagyon hasznos. Gyalogolj például 400 méteres ismétlések között, hogy lecsökkentsd a pulzusszámot, a mozgással fenntartható a véráramlás, ami a salakanyagok eltávolításához fontos. 1-3 perces pihenőidőhöz jól passzol, akár úgy is, hogy pár másodpercig állsz, majd sétára váltasz. Tipp: Ha nehéz a légzést megnyugtatni, emeld fel a karjaidat, ez a testtartás segít növelni a tüdőkapacitást és így értékes oxigénhez jut a szervezet.
  • Ha kocogsz, a pulzusod kissé emelkedett marad, ebből az állapotból újra futni a gyors szakaszt azért jó, mert jól szimulálja a verseny végén jelentkező fáradtságot. A kocogás jó regenerálódást biztosít a legtöbb olyan edzéshez, amelyet nem teljes erőbedobással végzel. A sétához hasonlóan a lassú kocogás is segít abban, hogy a vér átáramoljon a lábakon és a testen, így a következő ismétlés kezdete egy kicsit kevésbé rázza meg a szervezetet. A tempót tekintve a kocogásnak nagyon könnyűnek kell lennie, a cél tényleg az, hogy a keringés megnyugodjon, amennyire csak lehetséges, az újbóli tempós szakasz előtt. Fuss a normál, könnyű tempónál 1-2 perccel lassabban.