motiváció, kezdő futó, életmódváltás,

Egy rövid, lassú kocogás is több, mint a semmi!

Forrás: Getty Images
Azért, hogy életmódot válts, a meglévő szokásaid, étrended, sőt a genetikád ellen kell, hogy dolgozz. Mindez nagyon nem könnyű feladat és biztos, hogy lesznek kifogások, kisiklások, visszalépések a régi életmód irányába.

Ugyanakkor az aktív életmód a következetességről szól. A legjobb eredményeket akkor érheted el, ha találsz olyan rendszert, amit be tudsz tartani és képes vagy megszeretni. Ehhez adunk most néhány kapaszkodót!

1. A rövid, lassú kocogás is több, mint a semmi!

Lesznek napok, amikor komoly vívódás előzi meg az elindulást. Ezeken a napokon nyugodtan kezeld önmagad kellő empátiával és csak indulj el. Ne tervezd meg az edzés időtartamát, vagy hosszát, csak fuss valamennyit. Egy kevéske, lassú futással is nyertes vagy, mert a semminél mindenképpen több!

2. Ha már kint vagy az ajtón, a „csata” felét megnyerted!

„Most nincs kedvem.” „Túl fáradt vagyok.” „A mai futást képtelen vagyok összehozni.” Ezek mind gyakori kifogások, amelyek elvezethetnek oda, hogy kihagyod az edzést. Egyfajta mentális határvonalat képeznek közted és a futás közt. Ezt a mentális blokkot kell áttörni, ami persze óriási feladat adott pillanatban. Ha olyan időszakot élsz, amikor ezzel a blokkal rendszeresen találkozol, készülj fel rá előre! Ha reggel tervezel futni, este készítsd össze az edzőruhád, tervezd meg, hogy mi lesz az a pár falat, amit bekapsz indulás előtt. Ne indulj el éhgyomorra, mert az élettani hátrányokon túl, még a hangulatodat is tovább ronthatja, ha nincs erőd futni. Kapcsolj be valamilyen energizáló zenét, ami közben akár otthon is elkezdhetsz néhány bemelegítő gyakorlatot. Ez hasznos is, ha az ajtón kilépve indulsz útnak. Ha az első 2-3 kilométert követően még vacakul érzed magad a helyzetben, nyugodtan térj haza, ez az az edzés, amiről az első pontban írtunk: rövid, lassú kocogás, ami több mint a semmi!

kezdő futó, motiváció, futóedzések,
Forrás: Getty Images

3. Csak az számít, hogy mozogsz!

Ha hosszan kell győzködni magad az edzések miatt, gondold át újra az aznapi edzéssel és általában bármelyik testedzéssel kapcsolatos elvárásaidat. Ha komolyabb motivációs gödörbe kerülsz, keress más mozgásoformát, például olyat, amit akár otthon is végezhetsz. Rengeteg erősítést, Pilates gyakorlatsort, jóga foglalkozásokat találhatsz a neten. Ezek mind nagyszerű lehetőséget kínálnak arra, hogy megmozgasd magad, ha nincs erőd nagyobb intenzitású mozgásra, ráadásul a futáshoz is nagyon-nagyon hasznosak!

4. Ha nem tudsz futni, sétálj!

Van az úgy, hogy oly mértékben leszívják az energiánkat, hogy tényleg nincs másra lehetőség, csak egy laza sétára, ami legalább a fejünket átszellőzteti. Érdemes megszeretni a sétát és bevenni azok közé a lehetőségek közé, amik alternatívaként a tarsolyodban figyelnek rosszabb napokon. A gyaloglás azért jó, mert szinte alig igényel erőfeszítést, mégis nagyszerű módja annak, hogy picit átmozgasd a tagjaidat. Bár a séta nem biztos, hogy ugyanazt a kalóriaégetést jelenti a szervezet számára, de a 3-as ponthoz visszacsatolva: legalább mozogsz valamit! Ha 20 percet és séta formájában, akkor annyit és ha nem is égetsz oly sok kalóriát, mint futással, azért egy átlagos ember kicsit tempósabb sétával 80-140 kalóriát éget el mérföldenként és ez pont több, mint a semmi!

Runner’s World 2022/01 (digitális verzió)

Runner’s World 2022/01 (digitális verzió)

Tavasszal indul be igazán a futóélet, egyre több a verseny, mi pedig igyekeztünk rengeteg hasznos tanácsot és érdekességet összegyűjteni számodra, hogy a legtöbbet hozd ki magadból. Akár az a célod, hogy ledobj pár kilót, esetleg szeretnél az időeredményeden javítani, vagy most fogsz először egy nagyobb távot lefutni, de akkor is, ha jelenleg nem a teljesítmény motivál, csupán az, hogy élvezd a futást! Ha kitűzted a vágyott célt, bizony nagyon sok akadály húzhatja keresztül a számításaidat, akár egy betegség vagy sérülés, egy nem várt járvány, vagy sokkal súlyosabb helyzetek a világban. De vajon ilyenkor mi a teendő? Erre is vannak tippjeink! A magazinban számos inspiráló interjút találsz, köztük egyet a 86 éves Európa-bajnok sprinter Lóki Tamásné Marika nénivel, aki minden nap edz, komoly versenycéljai vannak, és annyi energia árad belőle, hogy minden olvasónknak jutna belőle! Wossala Rozina új oldaláról mutatkozik be nálunk – korábban a TV-ből ismerhetted, és bizony nagyon máshogy emlékezhetsz rá. Azóta azonban élete csúcsformájába lendült, imád bringázni és futni, na meg az étkezését is jelentősen átalakította. Erről mesélt a legfrissebb számunkban! Simonyi Balázs pedig a maratonfutás legendájának járt utána, úgyhogy az is kiderül, honnan ered a történet, mi az igazság belőle, és valójában mi történt Marathónnál. Érdemes elolvasni!

 

995 Ft

1095 Ft

Az aktív életmódra váltás nem azt jelenti, hogy állandóan tolni kell az edzéseket, még ha alig van energiád, akkor is. Biztos, hogy lesznek nehéz napok, sőt olyan időszakok, amikor úgy érzed, nem fér bele az életedbe még heti 3x30 perc futás sem. Ne legyen miatta rossz érzésed. Próbáld átprogramozni a fejedben lévő gondolatokat a fenti mankók segítségével és a tőled telhető legtöbbet tedd meg minden nap!