Borítókép: A legfontosabb kifejezések, amiket minden futónak ismernie kell

A legfontosabb kifejezések, amiket minden futónak ismernie kell

Forrás: getty images
Ha most kezded a futást, érdemes megismerkedned néhány szakkifejezéssel, amiket a haladók kivülről betéve ismernek!

Nyugi, egyik sem lesz túl bonyolult, de sokat segítenek abban, hogy jobban megértsd, milyen feladatokat ad az edződ - és akkor sem jönnek rosszul, ha futók körébe kerülsz és beszélgettek.

Levezetés: kevésbé intenzív gyakorlat, mely segít abban, hogy a pulzusod edzés után csökkenjen. Ilyen például a lassú kocogás.

Keresztedzés: bármilyen más mozgásforma a futáson kívül, mely javít a teljesítményeden. Az erősítés, biciklizés, úszás, TRX, Crossfit, jóga és aerobik például mind-mind ilyenek.

DOMS: izomláz, mely általában késleltetve, 1-2 nappal az edzés után jelentkezik. Felléphet kemény edzés után, de kezdőknél is gyakori, hiszen az ő testük még nem szokott hozzá a futás által okozott terhelésnek. A futás során mikrorepedések keletkeznek az izmokban, melyeket megdolgoztattál - ez okozza a fájdalmat.

Intervall edzés: résztávos edzés, mely gyakran 200-800 méter közötti ismétlésekből áll. Az egyik résztávot lassan, a másikat gyorsabb tempóban kell teljesíteni. Mivel változik a futás intenzitása, így fejleszti a sebességet és állóképességet.

Szupináció: ha a bokád kifelé dől futás közben. Érdemes ennek megfelelően futócipőt választanod, hogy elkerüld a sérüléseket.

Pronáció: ha a bokád befelé dől futás közben. Megfelelő cipő választásával kiküszöbölhető.

Bemelegítés: 5-20 perc könnyű kocogás, séta futás előtt. Lényege, hogy megemelje a pulzust és a testhőmérsékletet, valamint felkészítse az izmokat a munkára. A dinamikus nyújtások is megfelelő bemelegítő gyakorlatoknak számítanak.

Részidők: a verseny során bizonyos távonként meghatározott időeredmény.

PR: A te személyes rekordod, a legjobb időeredményed.