GPS óra, sportóra, sporteszköz, óra,

A GPS órák kora - Neked van már?!

Forrás: Getty Images
Ma már a futás és a GPS-es órák elválaszthatatlanul összekapcsolódnak. E technológiai jelenségnek természetesen vannak előnyei, de hátrányai is!

Az első kifejezetten állóképességi sportolókat megcélzó, legkorábbi GPS-es órák a kétezres évek elején kerültek piacra. Éveken keresztül amolyan luxusnak számított egy ilyen eszköz, ma azonban már egyes becslések szerint a futók 90 százaléka használ valamilyen GPS-szel ellátott sportórát a futásokhoz. E jelenség szempontjából teljesen mindegy, hogy élsportolókról van szó vagy hobbi futókról. Tehát, ha ennyi futó használ GPS-es órát, akkor az biztosan nagyon hasznos…nemdebár?!

A GPS-es órák adta kényelmet le sem lehet tagadni!

Tegyük fel, hogy versenyre készülsz, és van egy konkrét időcélod. Amikor egy konkrét cél érdekében végezzük az edzéseket, sokféle paramétert kell figyelni az edzések során: távolság, résztávok tempója, edzés normál tempója, teljes edzésidő, pulzusadatok, hogy csak néhányat említsünk. Végtelenül leegyszerűsíti az edzések elvégzését, ha ezeket az adatokat nem kell fejben tartott mérések segítségével értelmezni és alkalmazni, és lehet csak a futásra koncentrálni. Ráadásul számos modell különböző jelzéseket is ad például tempóriasztás, távolságot mérő intervallumok, pulzus formájában, illetve ha terepen futsz a tájékozódásban is óriási segítséget tudnak nyújtani. Az edzések és versenyek végeztével pedig az adatokat át lehet tekinteni, elemezni és segítségükkel további fejlődést elérni.

GPS-es óra, sportóra, joy-napok,
Forrás: Getty Images

Viszont pontosan ezek az információk vissza is üthetnek, például technológiai függőség formájában!

Sok futó például egy idő után képtelen az órája nélkül mozdulni, képtelen a szervezete jelzéseit megfigyelni és annak megfelelően reagálni, mert van úgy, hogy az érzés előrébb való minden egyéb adatnál. Ráadásul, ha nincsennek az órában rögzítve az egyéni méréseken alapuló adatok, nincs sok értelme az edzések során készült diagrammok, információk értelmezésének. De válhat kifejezetten frusztrálttá is az órát használó akkor, ha valamilyen még nem ismert körülmény miatt nem tudja tartani a tervezett, és az óra által mutatott tempót, pulzust. Az olykor kissé pontatlan GPS adatok pedig ismét mutathatnak zavaró, fals eredményeket.

Runner’s World 2022/04 (digitális verzió)

Runner’s World 2022/04 (digitális verzió)

Itt az ősz, és ezzel együtt legújabb lapszámunk is megjelent, ami segít neked akkor is, ha most kezdesz el futni, vagy éppen most kezded újra, mert nyáron leengedtél, esetleg leadnál pár kilót. De akkor is, ha keményen végig edzetted a nyarat, és ősszel a versenyeken szeretnéd végre learatni ennek gyümölcseit. Ha pedig éppen nincs különösebb sportcélod, csak olvasgatnál a futással kapcsolatban, akkor is számos hasznos és érdekes cikket találsz nálunk! Ízelítő a tartalomból: ITT

995 Ft

1095 Ft

Ha megtanulsz figyelni a szervezetedre és az órára egyfajta kiegészítő segédeszközként tekintesz, sokkal következetesebb és sikeresebb edzéseket hozhatsz össze.

És ha már a függőségről beszélünk, feltennénk egy kínos kérdést: mi történik akkor, ha edzésindításkor észleled, hogy elfelejtetted feltölteni az órát, melynek akkumulátora alig pár százalékot mutat? Ugye, milyen rettenetes kínzó érzés kerít hatalmába ilyenkor? Miszerint, hogyan lehetséges rögzített adatok nélkül a futás teljesítése? Segítünk a válaszban: lehetséges, sőt ha el tudod engedni az óra nélküli edzés frusztráló gondolatát, még élvezni is fogod!

Ha úgy döntesz, mostanában vásárolsz GPS-es órát, a Garmin Venu SQ 2-es modellt kedvezményes áron vásárolhatod meg a JOY-napok során.
JOY-napok november 10-13. között!