futó típusok, jó futó, kezdő futó,

A futóevolúció rögös útjain

Forrás: Thomas Barwick / Getty Images
Vajon futóként egy futó szokott azon mélázni, hogy ő milyen futó? Jó, rossz, gyors, lassú, netán közepes, futóalkat vagy éppen, hogy nem az, célokkal felvértezett vagy céltalanul bolyongó?

És még sorolhatnánk, ugye?! Mert mennyiféle futó van a Földön?! Valószínű annyi, ahányféle ember él a futók bőrében. Ennek ellenére próbáltuk most megfogni a futást: mint csupán kedvtelésből űzött elfoglaltságot vagy éppen kőkemény, céltudatosan végzett tevékenységet.

A legjobb pillanatomban ért ez a téma. Sérült vagyok, tehát jelenleg a pálya széléről szemlélem a dolgokat. Ebben az állapotomban szívesen kocognék csak úgy, minden céltól mentesen, óra nélkül, hisz a fene akar szembesülni a borzalmas állapottal még számok formájában is. És tudom, hogy a visszatérés első időszaka pontosan így is fog telni. Apránként, inkább a testem belső hangjaira érzékenyebben reagálva, semmint adatokat bogarászva, egekig szökő pulzusgörbét elhűlten bámulva. Kinek kell ez? Aztán idővel, ahogy ismét kezd összeállni a mozgás, megjelenik a komfort, tudom, hisz ismerem magam, újra kellenek majd a konkrétabb és persze erősebb célok. Én már csak ilyen vagyok.

futó típusok, kezdő futó, gyors futó
Forrás: Getty Images

De nem mindenki ilyen. Van, aki egész életén át csak „úgy” kocog. Mert az esik jól számára, vagy az sem, de tolni egy 10*400-as edzést tuti nem merül fel benne. Nem is kell persze. Az a jó a futásban, hogy senkinek semmit nem KELL csinálnia. Tedd azt, ami számodra komfortos, kellemes, elviselhető, szerethető, élvezhető. Ha ebben benne van az, hogy fogcsikorgatva lenyomod a durva pályaedzést a futótársaiddal, egy cél érdekében elviseled a kellemetlenségeket, akkor az is rendben van.

#vegyélhazait: Női sportmelltartó – Tropic mintás- PATENT DUO, méret: S/M

#vegyélhazait: Női sportmelltartó – Tropic mintás- PATENT DUO, méret: S/M

Patentduo nadrághoz illeszkedő sportmelltartó, méret: S/M

Ha L/XL méretben keresed, ITT találod.

A Slowfashion mozgalom magyar képviselője a “Patentduo” nagy gondot fordít a magas minőségre, hogy sport nadrágodat több évig is viselhesd.

PatentDuo új őszi mintája, a tropic minta, a minta speciálisan egyedileg tervezett, limitált darabszámban készül.

 

A termék limitált számban elérhető webshopunkban!

9500 Ft

Viszont az teljesen egyértelmű, hogy egy szinten túl, nem fejlődhetsz, ha nem teszel bele több, másabb edzésmunkát. Mint ahogyan az is igaz, hogy ha nem végzed el a megszokott tréninget, akkor vissza is lehet fejlődni. Így fordulhat elő, hogy például egy céltudatos futó egyszer csak céltalanul bolyong a futókörön és az is, hogy az éveken át tartó csendes kocogásokat megtöröd, és elkezdesz lejárni a helyi pályán edző közösséghez. A futás – szokták mondani – nagyon őszinte mozgásforma. Hamar jön a fejlődés, ha dolgozol rajta és hamar elilland a forma, ha leállsz.

Futókkal és egy edzővel beszélgettem arról, hogy jobb-e kedvtelésből vagy éppen céloktól vezérelten futni, kell-e valamilyen szintű edzettség ahhoz, hogy továbblépj futóként vagy az edző már a kezdetektől tud hasznos segítséget nyújtani. Előfordul, hogy a futók maguk között így-úgy minősítik a másikat hovatartozásuk, állapotuk, eredményeik alapján? És a sok vihart kavart kérdés is elő fog kerülni: induljon az a futó egy versenyen, aki a szintidővel küzd?

CKPéter, a Facebook Futótársak és a Terepfutás csoportjainak adminisztrátora, KeddEstiSZESZ (KESZ) egyik alapítója, 2010 óta fut.

KESZ, terepfutás, ultrafutás, futótársak,
Forrás: CKPéter

Számomra az a kocafutó, aki hirtelen felindulásból, vagy időről-időre fellelkesedve belekezd a futásba, illetve az is, aki egy bizonyos időszakon - éveken, hónapokon keresztül rendszertelenül fut(korászik). Érdekes módon sokáig magam is ebbe a rendszertelenül futkorászó csoportba tartoztam (család, gyerekek, munka stb.stb. okán), aztán az áttörést egy tavaly kezdődő, idénre átnyúló sérülés és a tavaszi COVID járvány hozta meg.

A rendszeres „rendes” futásnak többek közt az az előnye, hogy rendszert ad az életben, pozitív élettani hatásokkal bír, testileg és lelkileg erősít, boldogsághormont szabadít fel, és egy-egy hosszú versenyt követően 2 ebéd, 3 vacsora után még mindig azon törheti az ember a fejét, hogy mit egyen. Oh igen és a legfőbb pozitív mellékhatás a „beach body”.

A rendszeres futásnak, amennyiben tudás és/vagy szakértő segítség (edző) nélkül csinálja az ember egyértelműen a sérülésveszély, a túledzettség és a kiégés lehet a negatív hatása. Ugyanakkor veszélynek gondolom, látom a függőség kialakulását is. Sok ember írja ki magáról a közösségi médiában, hogy „runaddict”. A függőség nem jó, még akkor sem, ha sport iránti addikcióról van szó.

Runner’s World melléklet 2017 Hogyan lépj szintet a futásban 67 tipp 16 oldalon a bemelegítéstől a teljesítményfokozásig (digitális verzió)

Runner’s World melléklet 2017 Hogyan lépj szintet a futásban 67 tipp 16 oldalon a bemelegítéstől a teljesítményfokozásig (digitális verzió)

 

395 Ft

A kocafutásnak, rendszertelen futásnak a legnagyobb lelki hátrányát abban látom, hogy az ember azt érzékeli, hogy elbukik. Ismét nagyon akart valamit, de az nem sikerült és ettől aztán a futást, a sportot, sőt akár saját magát, vagyis a „vesztest” is megutálhatja.

Testileg, fizikálisan nézve azt gondolom, hogy a hirtelen „tisztaerőből” belekezdés, majd szünet, majd ismét hajrá, ismét szünet jellegű aktivitás kifejezetten rosszat tehet a szív és érrendszernek, az izmoknak és úgy általában a testnek. Gyakorlatilag pont az ellenkezőjét éri vele el az ember, mint amiért elkezdte. A saját testem a rendszertelen edzést (ideértve a bemelegítés és a nyújtás hiányát) egy elhúzódó IT szalag sérüléssel hálálta meg.

Egészen biztos, hogy van átjárás a két csoport között. Saját példámból kiindulva a koca-, rendszertelen futókból is lehet egy nap „rendes” futó. De ugyanez megtörténhet – csak ellenkező előjellel egy „rendes” futóval is...

A cikk folytatását sok más érdekes tartalom mellett megtalálod a legutóbbi Runner's Worldben!

Runner’s World 2020/06 (digitális verzió)

Runner’s World 2020/06 (digitális verzió)

Arról már sokat olvashattunk, hogy a kávéval és a koffeinnel kapcsolatban bizonyára vannak tévhiteink. Szakértőnk most nagyon alaposan rendet csinál a fejekben. Olvasd el cikkünket a stimulátor hatásról, és a jövőben biztosan megfontoltabban tolod majd a koffeint!

Teljesítménydiagnosztika. Biztosan vannak olyanok, akik első blikkre talán átlapozzák majd ezt a cikket, mert nem szeretnek belemenni a tudományos részletekbe. Van nekik egy jótanácsom! Ne tegyék! Íme egy olyan cikk a teljesítménydiagnosztikáról, amely életszerűen és olvasmányosan járja körbe a témát. Vigyázz! A végén még te is kedvet kapsz!

Hol jobb futni, Japánban vagy Amerikában? Két fantasztikus magyar futó történetén keresztül mutatjuk be, hogy milyen a futóélet a világ két, tőlünk igen távoli pontján. Néha nagyon izgalmas látni, mennyire más a kultúrája a futásnak a különböző kontinenseken, és ennek egyes elemeiből inspirálódhatunk is.

Ezen a télen nem fogunk futóversenyeken részt venni. Vagy mégis? Igen! Összegyűjtöttünk néhány nagyon izgalmas futóeseményt, hogy a járvány idején se maradjunk érmek nélkül.

595 Ft