sérülés,sérülés elkerülése,fejlődés

Íme 6 szokás, amelyek abban segítenek, hogy a sérülést csak hírből ismerd

Forrás: Getty Images
Mindenkinek van olyan futó ismerőse, aki hosszú évek óta fut és soha nem sérül le. Egy olyan sportban, ahol a túlterheléses sérülések oly gyakoriak, hogyan maradhatnak egészségesek, mi az ő titkuk?

Valójába lehet, hogy nincs is titok, sőt alapvető szokások tartják rendben mindig egészséges futótársainkat. Mutatjuk mi az a 6 szokás, amiket végy fel annak érdekében, hogy te is biztosan beállj a sérülésmentes futók közé.

1. Hidratálj megfelelően!

folyadékfogyasztás,hidratáció,dehidratáció
Forrás: Getty Images

A dehidratáció sokféle kellemetlenség forrása lehet: görcsök, meleg intolerancia, magas pulzus, feszesebb izomzat. Különösen a nyári hónapokban jelent látványos problémát, ha általában véve keveset iszol. Egyszerű ezen a szokáson javítani, tudatosan odafigyelve, akár a telefonba jelzést állítva, ami felhívja a figyelmed arra, hogy negyed óránként igyál pár kortyot.

2. Értékeld a pihenőnapot!

regeneráció,pihenőnap,futás utáni pihenő
Forrás: Getty Images

Van, aki heti 1-2 pihenőnapot tart tudatosan, mások spontán döntenek arról, hogy kihagynak pár edzést. A futás nagyon egyéni, ezért idő, mire ráérzel, esetedben milyen rendszer működik jól. Viszont, ha kezdő futó vagy, érdemes hetente akár több pihenőnapot is „kivenni” és időt adni, míg tovább tudsz lépni heti 4-5-6 futásig. Ha úgy érzed, szükséged van némi pihenőre, mert fáradtnak érzed magad, ne sajnáld az időt, a testi és mentális felfrissülésért köszönetet fog mondani a szervezeted.

3. Figyeld a tested jelzéseit!

figyeld a tested,sérülés,masszázs,gyógytorna
Forrás: Getty Images

A tested tudatja veled, ha valami nem oké. Persze vannak kisebb fájdalmak, amik áthidalhatók, de nem szabad figyelmen kívül hagyni semmilyen jelenséget. Ha már egymás után két edzésnél tapasztalsz ugyanott valamilyen kellemetlenséget, tedd fontolóra, hogy pár napot kihagysz és menj el masszőrhöz, esetleg gyógytornászhoz. Ha már az első intő jelekre reagálsz – nem azzal, hogy tovább futsz minden változtatás nélkül – jó pár hónap kellemetlenségtől megkímélheted magad.

Kattints a galériára, ott folytatódik a cikk!