terepfutás, utcai futás, városi futás futás aszfalton, városi futó

6 ok, amiért inkább a városban fuss és ne terepen!

Forrás: Getty Images
Írtunk már arról, hogy miért jó terepen futni, most nézzük meg, miért érdemes a futás városi, aszfaltos verzióját választani!

Gyakorlati szempontból a legtöbb ember számára valószínű a futás városi környezetben érhető el a legegyszerűbben akár napi szinten is, még pedig azért, mert…

1. Bárhol futhatsz

Még mindig többen élünk városi környezetben, mint például az agglomeráció egy erdő melletti kistelepülésén. A futás azért is jó, mert nagyon nagyon praktikus a városi ember számára. Kilépsz a lakás kapuján és indulhatsz is. Aszfaltozott járdák, utak, terek, parkok mindenhol találhatóak, a futásra szánt idő így teljes egészében nettó idő lesz, nem kell az utazással is vesződni. A futás városban, utcai környezetben lényegében bárki számára bármikor hozzáférhető.

2. Nem kell a vadaktól tartanod

Nagyon is valós problémája a terepfutásnak az, hogy sokan félnek az erdei állatok egy részétől, főként a vaddisznótól, ami ráadásul igen elterjedt még a főváros erdős területeit körülvevő lakóövezetekben is. Hiába ritka a vaddisznótámadás, főként az egyedül, leginkább csendben futók akadhatnak össze akár komolyabb vaddisznó csapatokkal. És igen – van, aki számára komfortosabb a város megannyi zaja és forgalma, mint az erdő végtelen csendje: kerékpárosok, robogók, autók és buszok, sétálgató emberek, forró aszfalt…sok ismerős és hétköznapi jelenség egy városi futó számára, ami (egy idő után) egy cseppet sem zavaró.

városi futás, terepfutás, futás aszfalton,
Forrás: Getty Images

3. Kevesebb a botlással, eséssel járó sérülések kockázata

Jó persze előfordul, hogy csak úgy simán kifordul a bokád és kész is a lábközépcsont törésével járó bokaszalag szakadás, de azért ez a ritkább. A terepfutásban avatatlan utcai futó minden egyes lépésnél kockáztatja a testi épségét – kis túlzással. Pláne, ha terepes cimborád nem kímél és technikás, köves, gyökeres ösvényre invitál, amin vagy futni nem tudsz – abban az iramban, amit megszoktál, vagy futsz, de közben hazardírozol folyamatosan. Mennyivel egyszerűbb edzeni egy városi park akadálytalan futókörén!

4. Nehezebb eltévedni

Talán a legtöbbek azért nem mennek terepre, mert nem tájékozódnak jól az erdei utakon. A városi ember számára az utcatáblák és netes térképek kellő biztonságot adnak ahhoz, hogy bárhová gond nélkül eljussanak. Ugyanez erdőben azért is okozhat nehézséget, mert például nem mindenhol van térerő. A rutintalan terepes ráadásul simán elfelejti figyelni a fákra festett turistajelzést, ami miatt valóban könnyen előfordulhat, hogy egyszer csak azt sem tudja, merre van. Ha egy ilyen felismerés egészül ki a térerő hiányával, nehéz pánik nélkül megúszni az edzést.

5. Nincs szükség arra, hogy cipekedj

Sem nagyobb mennyiségű folyadékkal, sem élelemmel nem kell készülnöd, ha városi futó vagy, elég csak beraknod némi pénzt, mert ha közkutat nem is találsz a közelben, boltot biztosan. Nem ritka, hogy egy városi futó már egy fél literes palackot soknak érez, pláne, ha a parkban, ahol rendszeresen köröz, van kút. Ezek után nyilván teljes képtelenség másfél-két liter folyadék cipelése vízszegény útvonalon.

1000 Edzéstipp futáshoz

1000 Edzéstipp futáshoz

Ha elszántad magad, már meg is tetted a legfontosabb lépést a futóvá váláshoz. Amire ezen kívül szükséged lesz, azt mind megtalálod a Runner’s World első könyvében. 1000 tippünk végigvezet az első lépéstől az első versenyig vezető úton.

 

1990 Ft

2490 Ft

6. Akadálytalanul élvezheted a tempót

Amikor elmész életed első szintesebb terepfutására, valóban sokkoló látni az átlagtempó számait. Ha olyan városi futó vagy, akinek nagyon is számít az iram, a tempófutások akadálytalan kivitelezése, mert szinte csak a sebességért élsz, ne gondolkodj terepben. Legalább is addig ne, míg erősítésekkel, sok-sok dombedzéssel, sprintekkel rá nem erősítesz az emelkedőkre.