futópad,edzés futópadon,futópad előnyei

6+1 tipp a hatékony és élvezetes futópados edzéshez

Forrás: Getty Images
Inkább a szabadtéri futás a trend, a futópados edzések mögött gyakorta áll negatív társítás, pedig lehet minőségi futásokat futópadon összehozni, aminek olykor nagyobb a haszna, mint például egy alkalmatlan cipőben a felázott erdőben csúszkálni, vagy összeszedni egy rendesebb megfázást egy esős, szeles időben.

Mutatjuk, hogyan lehet előnyt kovácsolni egy futópados edzésből!

1. Fele-fele

Megtervezheted a hosszúfutást úgy, hogy a felét szabadban, a másik felét padon végzed el. Így kevésbé gyötrő mentálisan elviselni azt, hogy az esőben ázzál mondjuk 2-3 órát, ugyanakkor a futópad adta monotonitást is csökkented.

2. Tereld el a gondolataidat az edzésről!

Ha hosszú edzésre készülsz, amit teljes egészében futópadon „kell” kivitelezned, hívd segítségül kedvenc zenéidet, hangoskönyvedet, hallgass podcastot vagy nézz meg egy filmet közben. Ha nem kifejezetten az elvégzendő feladatra összpontosítasz, szórakoztatóvá teheted ily módon a futópados edzésedet.

3. Legyen rajta a szemed a padon is!

Az időjárással nem lesz gondod, a talajviszonyokkal sem, de azért figyeld, hogy mi történik futás közben – legalább fél szemmel. A futópad állandó sebességgel mozog, a tempót neked kell felvenned és folyamatosan tartanod, a szalag ebben segít, de egyfajta tudatossággal kell mozognod folyamatosan, mint ahogyan akkor is, amikor a szabadban futsz. Így legalább nem fogsz meglepődni, ha ismét kint végzed az edzésedet.

4. Figyeld meg a mozgásod!

Használd ki annak lehetőségét, hogy az edzőteremben fellelhető tükrökben megfigyeled a futómozgásodat edzés közben. Ha szabadtéren futsz, erre nem igen adódik alkalom. Érdekes felismerni, mennyire más a futómozgás ahhoz képest, mint ahogyan megéljük. Így esetleg javíthatsz is rajta tudatosan, ha szükséges. Erre a megfigyelésre leginkább akkor van lehetőséged, ha a futópad előtt van tükör.

futópad,edzés futópadon,futás futópadon
Forrás: Getty Images

5. Mindig tartsd szem előtt, mi a célod a futással!

Tudatosítsd, hogy miért vagy ott, ha nehéz edzésszakaszhoz érkezel. Ha van egy konkrét célod, amiért nap mint nap „dolgozol” futóként, sokkal egyszerűbb kapaszkodókat találnod a szorongató helyzetekben. Cél egy közelgő verseny, netán új PB, vagy csak a teljesítés öröme? Súlycsökkentés, vagy az általános egészségi állapotod karbantartása, a hétköznapok nehézségeinek oldása? Ezek mind-mind fontos mozgatórugói a futónak! Fogalmazd meg a saját célodat, amihez mindig tudsz igazodni a futásaid során.

6. Légy rugalmas!

Figyeld az időjárást, ha szombatra cudar időt mondanak, tedd a hosszúdat arra a napra, amikor kedvezőbb az időjárás, és akkor szombaton menj terembe, ott csináld meg a rövidebb edzést. Az edzéstervre ne szentírásként tekints, tegyél bele rugalmasságot annak megfelelően, hogyan tudod optimalizálni a futásaidat. Ha gyakran bele kell feszülni az edzésekbe, idővel csökkenni fog a motivációd. Nyilván az edzéseket el kell végezni egy cél elérése érdekében, de az hogy melyik edzésfajtát mikor csinálod meg, valamelyest kezelhető rugalmasan.

futópad,futópados futás,edzés futópadon
Forrás: Getty Images

Bónusz tipp: ne feledd az 50% -os szabályt!

Ha versenyre készülsz, fontos, hogy végezz edzéseket hasonló felületen, mint amilyenen a versenyed lesz. Ha utcaira készülsz, a futások legalább 50 százalékát aszfalton végezd, ha terepen, akkor nyilván erdei környezetben. Igen még akkor is, ha olykor cudar körülmények között kell edzened. Így legalább abban is biztos lehetsz, hogy mentálisan is dolgoztál magadon. Hiszen a versenyen szintén lehet rossz idő, vagy lehetnek nehéz terepkörülmények, ami akkor nem fog elbizonytalanítani, ha tudod, hogy mire számíts!

A futások mellett ne hagyd ki az erősítést sem!